Linkuri accesibilitate

Nu va trece mult și premierul desemnat Dacian Cioloș va intra în politică (Evenimentul zilei)


Cinci greșeli majore ale Bisericii Ortodoxe Române (Adevărul și 22).

Cel puțin o publicație on-line – este vorba de site-ul Stiripesurse – a preluat știrea Agerpres că platforma Demnitate și Adevăr de la Chișinău intenționează să devină partid politic. Informația face referire la sursa moldovenească, agenția IPN, și îi citează pe Andrei Năstase, Valentin Dolganiuc și Igor Boțan.

Jurnalistul Dan Andronic vede posibilă – și chiar de dorit - o mișcare simetrică și la București. Editorialul pe care îl semnează în Evenimentul zilei vine cu ipoteza nu va trece mult și premierul desemnat Dacian Cioloș va intra în politică, așa cum s-a întâmplat și cu alți premieri tehnocrați. Andronic crede că e chiar nevoie de un nou partid politic, apropiat președintelui Klaus Iohannis, în primul rând pentru că există un context geopolitic complicat, cu o Rusie din ce în ce mai agresivă la granițele NATO. „Klaus Iohannis are nevoie de guvernul lui pentru a nu se mai trezi pus în fața faptului împlinit de către un alt prim-ministru (ca Victor Ponta). La aceasta se adaugă și situația internă, cu o scenă politică zguduită de scandaluri și partide cu lideri slabi”.

De mai multe zile, apar în presă comentarii pe marginea nemulțumirilor exprimate în stradă față de Biserica Ortodoxă Română – o instituție aflată de multă vreme pe primele locuri în topul încrederii românilor. Acum, a nemulțumit atitudinea clerului, ba chiar a Patriarhului Daniel, față de tragedia de la clubul Colectiv. Fețe bisericești și profesori de teologie, dar și semnatari pe forumurile de nuanță creștin ortodoxă i-au acuzat pe tinerii morți în club că erau sataniști, sau în orice caz rupți de credință. Contributors.ro și revista 22 grupează mai multe opinii pe această temă.

„Este pentru prima oară în istoria României când Biserica Ortodoxă a devenit ținta unor proteste de masa”, arată George Vișan în 22. Ar fi făcut impresie rea „lipsa de empatie publică” din partea BOR în prima săptămână de după incendiu, blamarea victimelor de către „blogosfera ortodoxă“ (faimoasele postări despre „ritualuri sataniste“ la concertele rock) și erorile de comunicare ale patriarhului Daniel. Ar fi contat, de asemenea, prin contrast, și gestul cardinalului Ioan Robu, liderul Bisericii romano-catolice. El a îngenuncheat în fața clubului Colectiv și s-a rugat pentru cei morți și răniți.

Petre Guran scrie pe site-ul Contributors.ro că Biserica Ortodoxă Română greșește deja de mai multă vreme. De pildă, nu a avut reacție în momente cruciale ale istoriei recente a României: nici în decembrie 89, nici la mineriada din 13-15 iunie 1990, nici față de tergiversarea restituirii proprietăților, nici când s-a contestat condamnarea comunismului și nici față de abuzarea statului de drept în 2012. „Este indecent, scrie Guran, să strigăm că ne doare campania anticlericală a acestor zile, cât timp nu ne-a durut sau nu am spus că ne doare faptul că episcopatul BOR manifestă inadecvare la prezent, indiferență față de sau conivență cu marile derapaje etice ale politicului”.

Cinci greșeli majore ale BOR fuseseră deja inventariate de Andrei Pleșu în Adevărul. Sunt reluate acum de revista 22, împreună cu sfatul dat Patriarhului Daniel de către cunoscutul intelectual: „eliberaţi-vă chipul de tenta sumbră pe care a căpătat-o. Reînvăţaţi să surâdeţi”.

XS
SM
MD
LG