Linkuri accesibilitate

„Poți avea nostalgii după asemenea lucruri, dar este imposibil să refaci trecutul”


Un afiș de propagandă sovietic cu pionieri
Un afiș de propagandă sovietic cu pionieri

După ucazul lui Vladimir Putin de constituire a „Mișcării Școlarilor din Rusia”.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un ucaz pentru crearea unei organizații naționale de tineret numită „Mișcarea Școlarilor din Rusia”. Ucazul le-a reamintit multora de organizațiile de pioneri și Komsomol din epoca sovietică, mai ales că decretul a fost semnat pe 29 octombrie, de ziua fondării Komsomolului.

Jurnalistul serviciului rusesc al Europei Libere, Andrei Șarîi, s-a interesat ce poate urma după decretul președintelui rus. Expertul Aleksandr Adamskii care conduce un institut de politici în educație de la Moscova, Evrika, i-a spus într-un interviu că refacerea modelelor sovietice i se pare imposibilă. „Poți avea nostalgii după asemenea lucruri, dar este imposibil să refaci trecutul”, spune Adamskii.

„Ar fi nevoie și de resurse de sume imense, dacă ne reamintim câți bani au fost cheltuiți cu organizațiile de pioneri, pentru construirea palatelor sau taberelor pionerești. Nu erau doar taberele renumite Artek ori Orlionok. Exista câte o asemenea tabără în fiecare regiune”.

În Uniunea Sovietică, organizația unională a pionerilor leniniști destinată copiilor de la 10 la 15 ani, a ajuns să numere la un moment dat 25 de milioane de membri, 118 mii de organizații teritoriale, având 40 de mii de tabere de vară, care găzduiau câte 10 milioane de copii pe an. Pentru cei între 15 și 28 de ani, exista Uniunea Tineretului Comunist, din rândurile căreia se selectau viitorii membri de partid.

„Astăzi, viața noastră s-a schimbat total, iar copii sunt cu totul altfel”, spune expertul în educație Aleksandr Adamskii.

Spre deosebire de el, Mihail Baranikov, redactorul șef al ziarului pentru copii Pionerskaia Pravda, a fost însuflețit de decretul lui Putin. Într-o discuție cu jurnalistul Andrei Șarîi, Baranikov își reamintește cum ziarul său a găzduit în 2005 o întâlnire cu Liudmila Șvețova, care a condus mișcarea sovietică de pioneri în anii 1980.

„Copii au întrebat-o ce crede despre crearea unei singure organizații pentru copii din întreaga țară. Șvețova a spus atunci că nu a venit încă timpul.

„Dar acum există condițiile necesare pentru unirea mișcării publice pentru copii într-o singură organizație comună. Desigur, nu va fi aceeași organizație care a existat odinioară în Uniunea Sovietică”.

Și atunci, ce va fi „Mișcarea Școlarilor din Rusia”?

„Desigur, spune Baranikov, aceste organizații de tineret din care se va compune, nu au construit nici calea ferată BAM, nici combinatul metalurgic Magnitigorsk. Dar Rusia are și astăzi tineri care sunt gata să se unească de dragul unor proiecte bune, necesare și utile”

„Creând o asemenea organizație, spune mai Baranikov, trebuie să înțelegem că în Uniunea Sovietică copiii treceau dintr-o organizație în alta pe măsură ce creșteau. Mai întâi erau octombrei, apoi pioneri, apoi comsomoliști, și așa începeau viața de adulți. Trebuie să ne gândim și acum la următorul pas, după ce copilul iese din această organizație nouă”, conchide redactorul șef de la Pionerskaia Pravda.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG