Linkuri accesibilitate

Ucraina: un nou vot eșuat pentru interdicția de discriminare pe criteriul orientării sexuale la locul de muncă


Numărul sprijinitorilor a crescut simțitor, până la 207, dar nu s-a ajuns la minimul necesar de 226 de voturi.

Parlamentul Ucrainei a eșuat pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni în încercarea să adopte interdicția de discriminare pe criteriul orientării sexuale la locul de muncă. Dar la votul cel mai recent care a avut loc marți, sprijinul pentru prevederile anti-discriminare cerute de Uniunea Europeană în schimbul liberalizării regimului de vize a crescut. Înaintea unui vot nou, președintele Petro Poroșenko și o mare parte a societății civile încearcă să pună presiune pe deputații coaliției pro-europene care se mai opun.

Guvernarea pro-europeană a Ucrainei are la dispoziție tot mai puțin timp pentru adoptarea prevederilor legislative anti-discriminare. AFP scrie că la mijlocul lunii decembrie este așteptat un raport al Uniunii Europene de care depinde dacă liberalizarea vizelor o să aibă loc până la mijlocul anului viitor, așa cum speră autoritățile de la Kiev.

La votul de săptămâna trecută, amendamentul care interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale la angajarea în câmpul muncii a fost sprijinit de numai 117 parlamentari din cei 450 ai Radei Supreme. La votul de marți, care a avut loc pe fundalul unei mici demonstrații în apropierea Parlamentului de la Kiev, numărul sprijinitorilor a crescut simțitor, până la 207, dar tot nu a ajuns la minimul necesar de 226 de voturi.

Volodymyr Naumenko, reprezintă Alianța Gay din Ucraina, din care fac parte mai multe organizații pentru drepturile persoanelor LGBT. Alianța promovează amendamentul anti-discriminare la demonstrații de stradă și cu ajutorul unor petiții online. De asemenea, a publicat într-un articol pe site-ul său lista deputaților coaliției majoritare pro-europene care nu au sprijinit amendamentul la primul vot. Câțiva și-au cerut ulterior scuze că nu au votat. Volodymyr Naumenko:

„Aș vrea să cred că au înțeles mai bine importanța proceselor de integrare europeană și a apărării propriilor cetățeni în fața discriminării. Dar creșterea sprijinului se explică și prin activismul civic. Cea mai mare parte a societății civile sprijină aceste schimbări și încearcă în fel și chip să le reamintească despre asta deputaților”.

Uniunea Europeană a cerut Ucrainei în 2010 să definească limpede drepturile gay-ilor la locul de muncă. La început, Ucraina a încercat la fel cum a făcut și Republica Moldova în 2012 să includă orientarea sexuală printre categoriile apărate de o Lege Anti-discriminare mult mai amplă. Dar tot ca Republica Moldova, care a decis până la urmă să interzică discriminarea pe criteriul orientării sexuale numai la angajare, Ucraina a renunțat la prima intenție. Acum, încearcă să adopte măcar un amendament la Codul Muncii. Volodymyr Naumenko:

„Atunci, multe forțe radicale de dreapta încercau să-și ridice popularitatea, prezentând situația într-o lumină negativă, spunând că legea ar contraveni religiei și moralei. Eu cred că amendamentul examinat acum, chiar dacă este un pas mai mic, este benefic. Va fi prima dată când în legislația ucraineană se va spune că orientarea sexuală nu este un criteriu pe baza căruia poți discrimina”.

Deși Ucraina a scos relațiile homosexuale din Codul Penal după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, cuplurile de același sex sunt respinse și se confruntă cu acte de discriminare și de violență. O paradă gay pride care a fost organizată în apropierea Kievului în luna iulie a fost atacată de o grupare de extremă dreapta la numai câteva minute de la începere, fără ca poliția să intervină.

Uniunea Europeană a cerut Ucrainei să adopte un pachet mai larg de măsuri în schimbul liberalizării regimului de vize. El include legi care să asigure o serie de drepturi cetățenești și să înăsprească lupta contra corupției.

Președintele Petro Poroșenko s-a întâlnit cu liderii fracțiunilor parlamentare înainte de fiecare vot, cerându-le să sprijine pachetul pentru liberalizarea vizelor. Unii parlamentari cer în schimbul votului concesii în alte domenii, ca micșorarea taxelor în sectorul energetic.

Marți, unele măsuri au fost adoptate, iar Poroșenko a spus că liberalizarea vizelor este mai aproape. Președintele le-a cerut deputaților să dea dovadă de mai multă „responsabilitate” când amendamentul anti-discriminare va fi supus votului încă o dată, în ziua de joi.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG