Linkuri accesibilitate

Se caută cu disperare voturi (Ziarul Național)


Democrații s-au prins în propria capcană (Noi.md)

Editorialistul Vasile Gârneț de la Ziarul Național notează că după ce liberal-democrații au fost scoși de la guvernare, cei care se declară gardieni morali ai europenismului moldovean sunt Partidul Democrat și Partidul Liberal, partide care, în opinia autorului nu-și recunosc propria impostură. Se caută cu disperare voturi, este luat în barcă grupul Leancă, mai sunt așteptați și alții să urce pe puntea noii ambarcațiuni pro-europene, individual sau în grup, și totuși, constată editorialistul, după aproape două săptămâni de la demitere, cubulețele jocului mafiot nu vor să se aranjeze.

Despre formarea unei coaliții de guvernare fără participarea PLDM, vorbește și analistul politic Anatol Țăranu. Acesta este citat de portalul Noi.md cu declarația că eventuala cooptare a comuniștilor la guvernare este un scenariu care le convine democraților – nu și liberalilor. „PL nu are cum să facă o alianță cu comuniștii, pentru că asta ar însemnă să-și ia rămas-bun de la orice perspectivă electorală. Alta e că PD poate să-și permită să facă alianță inclusiv cu comuniștii, dar asta presupune neglijarea intereselor altui aliat de-al său – liberalii. În așa fel, democrații s-au prins în propria capcană”, notează Țăranu. Comentatorul admite că anumiți deputați ai fracțiunii liberal-democrate ar putea să nu se conformeze deciziei formațiunii de a se retrage în opoziție, însă, afirmă Țăranu „ruptura” nu va fi atât de mare încât să acopere deficitul de mandate necesare.

„Ultimul dangăt. „Moldova, trezește-te!” – este titlul unei corespondențe pentru „Deutsche Welle” semnată de jurnalistul Vitalie Călugăreanu și axată pe rezultatele recentului sondaj, dar și a ultimelor evenimente politice de la Chișinău. Autorul notează că șeful „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, este lider național în RM, urmat de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. În același timp, „56% dintre moldoveni cred că destrămarea URSS a fost un lucru rău, dar asta nu-i împiedică să vrea în UE”, constată Vitalie Călugăreanu. Ghemul de probleme pentru RM nu se oprește aici însă, jurnalistul remarcând că economia moldovenească este profund afectată de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar. Plus la toate, „frontul” politic nu bucură cu vești bune: deocamdată, liderii partidelor parlamentare nu se pot înțelege nici măcar asupra așezării la masa de negocieri, conchide jurnalistul.

Marin Basarab se întreabă în TIMPUL „Ce avem şi ce nu avem?”, întrebare inspirată de recentele declarații ale președintelui Nicolae Timofti. Pe lângă multiplele lipsuri din sistemul politic și social al RM, Marin Basarab constată că „nu avem curaj şi tupeu să ne cerem drepturile, şi, ce e mai grav – nu avem dorinţa de a schimba ceva.” În schimb, menționează autorul, ştiu cu siguranţă ce avem: corupţie, bădărănie, nepăsare, ipocrizie, furturi de miliarde, copii îngrijiţi de bunei, salarii mizere, spitale şi şcoli dărăpănate, pensionari muribunzi şi oameni fără viitor. „Ar fi fost frumos să nu le avem pe toate astea, dar, nu ne-am gândit. Însă, ce să mai vorbim, cum zice şi preşedintele: vorba lungă sărăcia omului”, conchide autorul editorialului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG