Linkuri accesibilitate

„Cine a fost organizatorul asasinării lui Boris Nemțov?”


Avocatul Vadim Prohorov
Avocatul Vadim Prohorov

Un interviu cu avocatul familiei Nemțov, Vadim Prohorov.

Organele de anchetă din Federația Rusă au înaintat o acuzație „în absența inculpatului” pentru cecenul Ruslan Muhudinov, pe care-l învinuiesc de organizarea omorului lui Boris Nemțov – liderul de opoziție rus, asasinat la începutul anului în apropierea Kremlinului. Jurnalistul biroului rus Vladimir Kara-Murza a discutat detaliile anchetei cu avocatul familiei Nemțov Vadim Prohorov. Interviu rezumat de Natalia Sergheev.

Domnule Prohorov, ce ne spune acuzația lui Ruslan Muhudinov în absența inculpatului despre dosarul omorului lui Boris Nemțov?

Vadim Prohorov: „Această știre ne dă de înțeles că în sfârșit a apărut cel puțin un om care e învinuit de organizarea acestui omor. E clar că Ruslan Muhudinov nu e unicul organizator, dar la sigur are legături cu această crimă. Unde se află Muhudinov ancheta nu știe. Personal, consider că se află undeva pe teritoriul Ceceniei. Cecenia acum e cel mai sigur loc pe pământ pentru ucigașii lui Boris Nemțov.

Totuși, avem ceea ce avem. E un pas înainte, dar unul foarte mic, o acuzație în absența inculpatului de organizare a omorului și nimic mai mult. Ruslan Muhudinov și ceilalți participanți în această crimă nu au avut vreun interes personal în omorul lui Nemțov. Întrebarea e: cine a comandat asasinarea? Noi putem lansa presupuneri, dar ancheta încă nu a obținut niciun succes în acest sens.”

Europa Liberă: Toate „degetele” arată spre oamenii din cercul apropiat al lui Ramzan Kadîrov, președintele cecen. Adică, acolo, unde probabil nu mai poate fi găsit nimeni. Acest fapt îngrijorează?

Vadim Prohorov: „Încă nu e clar cine a fost beneficiarul final al acestei asasinări și persoana care a dat ordinul pentru omor. Dar totul s-a făcut cu mâinile inculpaților cărora li se înaintează acuzații. Totuși, dacă am găsit făptașii, nu înseamnă că nu mai trebuie să facem nimic și nu trebuie să căutăm persoana care a dat ordinul.

Dacă liderii acestei țări de fiecare dată în cadrul tuturor conferințelor de presă vor fi întrebați: „Ce s-a mai aflat despre omorul acelui lider de opoziție? I-ați găsit doar pe cei care au fost plătiți să-l asasineze? Se știu motivele celor care au comandat omorul?”. Cred că în acest moment, liderii de țară vor fi expuși într-o lumină foarte proastă. Lumina va deveni încă mai proastă, dacă aceleași întrebări vor fi puse de cetățenii ruși.”

Europa Liberă: Care a fost momentul când Boris Nemțov și-a făcut dușmani de moarte?

Vadim Prohorov: „Cred că a fost prea periculos pentru puterea actuală, luând în vedere toate succese sale. A fost un om de știință de excepție, și-a apărat teza de doctorat în fizică și matematică, pe când avea 24 de ani, din câte ține minte, ceea ce este foarte dificil. Era un guvernator foarte bun, a fost liderul unei fracțiuni în Duma de Stat – o persoană de succes. A găsit puteri să fie în adevărata opoziție și să nu se supună altora, să rămână el însuși. Acest lucru deranja pe foarte mulți.”

Europa Liberă: Cum credeți, Kremlinul se temea de succesul lui Boris Nemțov la alegerile regionale?

Vadim Prohorov: „Desigur, acesta era unul dintre motive. Mai ales că Nemțov s-a reîntors în viața politică regională cu un succes fulminant. Desigur, acest lucru speria pe cei din Kremlin.”

XS
SM
MD
LG