Linkuri accesibilitate

Tarife noi, scumpiri în lanț


Sute de oameni au continuat să protesteze în fața ANRE împotriva majorării tarifelor la electricitate.

Sute de adepți ai Platformei DA au protestat pentru a doua zi consecutiv la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică împotriva tarifelor majorate la electricitate. Protestatarii, care fac o legătură directă între furtul din bănci, deprecierea leului și scumpirea curentului cauzată de această depreciere, sunt îngrijorați că pot urma alte majorări în lanț. Valentina Basiul s-a interesat cât de justificate sunt aceste îngrijorări.

Mai puţin numeroşi decât în prima zi de protest, dar la fel de gălăgioși, oamenii care au venit în faţa sediului ANRE au scandat „jos tarifele”, „demisia”, „afară” şi „hoţii”. Mulţi participați erau vârstnici. Dar au fost prezenţi şi tineri. Vlad Cazacu a venit la demonstrații împingând un cărucior în care încercau să doarmă doi bebeluşi. Tânărul spune că s-ar putea să iasă mai mulţi oameni la protest atunci când vor primi noile facturi.

Vlad Cazacu
Vlad Cazacu

„Dacă n-o să ne luptăm acum, va fi jale. Copiii mei vor trebui să plătească încă pentru multe-multe miliarde furate şi pentru multe facturi. Eu nu ştiu, Doamne, cum o să fie mai departe. Eu numai am socotit mie factura pe lună o să-mi vine 450 de lei. Şi încă mai scumpesc şi apa. Hai că eu cât de cât pot să mă întrețin, dar nu ştiu ce-o să facă sărmanii care nici de o bucată de pâine n-o să-şi poată permite”.

„De-acum nu mai ştim cum să economisim”.

„Cu sărăcie şi mai mare. Să stăm indiferenți? Nu.”

„Ştiţi ce vreau să vă spun? Ei foarte mult ne-o amăgit că ne duc în Europa. Şi noi i-am crezut. Dar acum stăm într-o disperare foarte mare”.

Cu facturile pentru curent electric, la protestul din fața ANRE
Cu facturile pentru curent electric, la protestul din fața ANRE

ANRE a amânat pentru vineri decizia în cazul gazelor. Pe rol mai sunt două cereri de ajustare a tarifelor la apă şi agentul termic pentru operatorii din capitală.

Şeful serviciului de presă de la ANRE, Anatol Barbei, a spus că Termoelectrica şi Apă-Canal Chişinău încearcă prima dată să stabilească tarifele conform noilor metodologii, iar în astfel de cazuri procesul este unul de durată: mai întâi trebuie stabilite costurile de bază, după care vor fi dezbătute cererile de ajustare.

Specialistul principal de la Apă-Canal Chişinău, Anatolie Sărăcuţa, spune că acum este cert că va fi majorat tariful la apă, dar acum e prematur de vorbit cu cât anume.

„Sunt factori care arată evident că trebuie să fie majorat dacă a crescut preţurile la energia electrică. Tarifele la apă au fost aprobate în 2009, adică din 2009 până în ziua de azi tarifele au fost constante fără nicio o modificare, pe când în ţară s-au petrecut o sumedenie de lucruri. Numai inflația e 50%, pe perioada asta, tarifele la gaze au crescut cu 77%, dar la noi au rămas tarifele acelea de când era o rublă calul”.

În maxim o lună ar putea fi majorate preţurile la produsele de panificaţie şi lactate. Directorul celui mai mare combinat de panificaţie din ţară, Victor Cojocaru, spune că acum se fac calcule pentru a vedea unde se impun ajustări.

„Dacă vorbim despre electricitate, asta la noi în costul pâinii ne afectează undeva în jur de 10%. Noi nu vrem să falimentăm întreprinderea. Dar pentru asta, cred că, va trebui de făcut nişte paşi nu prea populari. La ziua de azi producerea pâinii practic, în afară de două-trei sortimente, toată aduce pierderi”.

Președinta Asociaţia Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate, Carolina Linte, anunţă că, cel mai probabil, vor fi ajustate şi preţurile la produsele lactate. Ea spune că producătorii care au utilaj mai vechi, respectiv consumul de energie mai mare, ar putea majora preţurile mai semnificativ.

„Posibil că cineva va lucra în minus, la produsele sociale mai ales, dar o să fie compensate din partea altor produse, aşa cum se face la noi de ani de zile. Noi tot aşteptăm ceva modernizări în economie şi reforme, dar cu părere de rău nu ne aşteptăm la nimic bun.”

Unele produse ar urma să fie scumpite a doua oară în acest an, urmare a deprecierii leului şi a dispariției miliardului din sistemul bancar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG