Linkuri accesibilitate

Aurel Fondos: „Va fi o colaborare pe segmentul apărării, atât cu NATO, cât și cu UE”


Exerciții militare internaționale la Bălți, iulie 2015
Exerciții militare internaționale la Bălți, iulie 2015

Alianţa Nord-Atlantică şi-a trimis o echipă de experţi la Chişinău într-o misiune de evaluare a priorităţilor R. Moldova pentru întărirea capacităţilor de apărare.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a trimis o echipă de experţi la Chişinău într-o misiune de evaluare a priorităţilor pe care şi le-a trasat Republicii Moldova pentru întărirea capacităţilor sale de apărare. Este vorba despre punerea în practică a unui program de sprijin pentru patru state - Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Iordania - adoptat la Summitul Alianţei din Ţara Galilor şi care implică fonduri şi expertiză, nu şi echipament militar. Am vorbit despre acest program cu Aurel Fondos, Secretar de Stat în Ministerul Apărării de la Chişinău.

Aurel Fondos: „Am făcut foaia de parcurs la acest proiect cum să-l realizăm în două faze. Prima etapă se lansează începând cu ziua de mâine. Noi vom găzdui echipa respectivă din Alianță. La prima etapă, scopul este de a aborda problemele ce țin de securitatea militară, apărarea națională. Se are în vedere stadiul de bază în care sunt documentele, corespund ele sau nu standardelor europene, în primul rând, Legea cu privire la apărarea națională, Strategia Securității Naționale și documentul de bază care va sta în seama Ministerului Apărării – Strategia Națională de Apărare.

Tot în cadrul acestor misiuni va fi abordată și care e starea actuală în domeniul riscurilor, amenințărilor cu caracter militar față de securitatea noastră națională, viitoarea arhitectură a Armatei Naționale ca principalul pilon al Forțelor Armate ale Republicii Moldova și pe final, vom discuta și aspectul de comunicare strategică pe aceste domenii.

Vin experți din Alianța Nord-Atlantică, dar vor fi și experți din așa țări ca Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britaniei, România. Ei vor începe să lucreze începând cu ziua de mâine – miercuri, continuând joi și vinderi.

După asta va fi desfășurată o evaluare a problemelor pe care deja le-am menționat. Evident că o să avem și teme pentru acasă, temele fiind destul de ambițioase cum ar fi Legea cu privire la apărarea națională și Strategia Securității Naționale - ele fiind de nivel național.

Al doilea moment, evident că o perioadă noi vom lucra on line cu reprezentanții dați și odată cu apariția unor rezultate clare vom stabili următoarea noastră întrevedere. Logica acestor întrevederi depinde mult de felul cum vor decurge lucrurile din partea noastră. Cum noi finalizăm documentele strategice ale apărării naționale trecem la o fază mai concretă. Lucrăm cu sistemul de comandă și control al Armatei Naționale, cu capabilitățile componentelor Armatei Naționale, apoi trecem la următoarele faze. Nu va fi așa că noi nu am finalizat sarcinile pentru o etapă și trecem la o altă etapă.”

Europa Liberă: Deci, acum nu am putea spune când trecem în faza a doua, asta va depinde de cât de repede ne vom mișca?

Aurel Fondos: „Da, și nu putem întinde mult timp procesele date. Noi ne vom strădui să lucrăm la maximum. Colaborăm în paralel cu experții militari ai României din cadrul Comisiei moldo-române reieșind din Acordul de cooperare militară din anul 2012. Punem în acțiune și alte metode ca să accelerăm, ca să îmbunătățim acest proces.”

Europa Liberă: Documentele pe care le-ați pomenit, elaborarea lor a început măcar?

Aurel Fondos: „La momentul dat, în faza finală se elaborează tabelul divergențelor pentru Legea cu privire la apărarea națională. Am primit avizele practic de la toate structurile. Strategia Securității Naționale unde agenția de bază este serviciul Consiliului de Securitate tot se află la fază de finalizare a documentului respectiv și deja avem draftul la cuprins, la partea introductivă a Strategii naționale de apărare.”

Europa Liberă: Vor fi probleme cu adoptarea acestor documente, cum anticipați?

Aurel Fondos: „Ele sunt în stadiu de finalizare, sunt coordonate, avizate de instituțiile statale. Evident că totul depinde de activitatea Parlamentului. Noi practic am realizat 95% din sarcinile pe care ni le-am propus. Anticipăm în scurt timp să fie adoptate, primite.”

Europa Liberă: Ați găsit o soluție sau urmează încă să o găsiți? Cum veți formula în strategie amenințarea venită din Est din partea Armatei a 14-a din Transnistria, sau e devreme să vorbim despre asta?

Aurel Fondos: „Eu aș menționa că Armata a 14-a deja nu există, există Grupul Operativ de Trupe Ruse în raioanele de est ale Republicii Moldova. Deja în foarte multe documente elaborate de structurile respective este calificat ce pericol și ce amenințare reprezintă pentru securitatea națională. Eu nu vreau să comentez mai mult decât că vom demara procesul de evaluare încă odată. Situația s-a schimbat radical în anul 2014 și continuă și în anul 2015 securitatea regională. Pentru a putea comenta asemenea subiect fără a desfășura o evaluare adâncă, nu doar pur și simplu evaluarea de a menționa care sunt amenințările, care sunt riscurile la securitatea națională, dar și obiectivele care trebuie să le avem pentru asta, evident că va fi necesar de un timp oarecare care noi și l-am pus în agenda noastră de activitate cu grupul de experți care deja au sosit.”

Europa Liberă: Despre colaborarea cu NATO, ce vor spune aceste documente?

Aurel Fondos: „Eu nu pot să vă spun mai mult decât că va fi o colaborare pe segmentul apărării, atât cu structura Alianței Nord-Atlantice, cât și cu Uniunea Europeană. Acolo tot este așa numita politica de apărare fundamentată în diferite strategii. Și evident, la nivel național unde deja abordările sunt scrise în primele capitole ale Strategiei Naționale de Apărare este prioritară. Inițiativa de consolidare a capacităților de apărare e un proiect care facilitează într-un oarecare mod acest proces de elaborare a documentelor strategice. Accentul principal e pus pe suportul elaborării documentelor ce țin anume de apărarea națională. Și evident că în continuare noi vom lucra pe evaluarea și modernizarea capabilităților militare ale Armatei Naționale.”

XS
SM
MD
LG