Linkuri accesibilitate

Selectarea candidaturii guvernatorului BNM, între „farsă” și „eșec”


La un protest în fața BNM
La un protest în fața BNM

Spicherul democrat Andrian Candu a renunțat la propria sa idee ca viitorul guvernator al BNM să fie selectat prin concurs de o comisie specială.

Spicherul democrat Andrian Candu a renunțat la propria sa idee ca viitorul guvernator al Băncii Naționale să fie selectat prin concurs de către o comisie specială alcătuită din parlamentari și specialiști din afară. La câteva zile după ce comisia a respins un prim lot de 9 candidați finaliști, Candu a spus azi că o să facă el însuși selecția și o să propună Parlamentului un candidat cel târziu la 10 decembrie.

Spicherul Andrian Candu a declarat că această comisie şi-a „încheiat misiunea” şi nu e „un eşec” că nu a selectat vreun candidat la funcţia de guvernator al BNM. Candu a spus că va consulta, la nevoie, membrii comisiei, dar selecția o va face el.

„Îmi voi asuma rolul care este prescris şi de lege în a selecta sau a identifica acei candidaţi. Termenul pe care îl văd eu necesar este că până la data de 10 decembrie ar trebui deja să propun plenului candidatul la funcţia de guvernator. În situaţia în care noi ne dorim ca până la sfârşitul anului misiunea FMI să revină în negocieri înseamnă că până la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie să avem guvern, iar până la 10 decembrie să avem şi guvernator.”

Andrian Candu a afirmat că va caută, în mod prioritar, printre moldovenii din diasporă potenţiali candidaţi. Cei din ţară sunt „mai sceptici sau mai pasivi” să-şi asume responsabilitatea de guvernator al BNM, a precizat spicherul, avându-i în vedere şi pe cei 9 candidaţi finalişti respinşi, vineri, de comisia proaspăt desfiinţată. Candidaţii au fost respinşi prin votul majorităţii membrilor comisiei, dar au existat şi opinii separate, una formulată de directorul executiv al Centrului analitic independent Expert-Grup, Andrian Lupuşor, potrivit căruia cel puţin doi candidaţi ar întruni criteriile necesare.

După ultima şedinţă, care a avut loc cu uşile închise, astăzi, membrii comisiei nu au făcut declaraţii. Solicitat de Europa Liberă, Andrian Lupuşor a spus ce ar trebui să se ia în calcul pe viitor:

„O lecţie – nivelul de transparenţă să fie mai mare, cu publicarea proceselor verbale ale şedinţelor. A doua lecţie – să existe totuşi anumite criterii de selectare foarte clare din partea membrilor comisiei. Pentru că principiul de selectare discretă sau arbitrară în lipsa unor criterii clare nu este unul bun.”

De la instituirea acestei comisiei de către spicherul Candu, mai mulţi experţi au opinat că ar fi mai curând o formalitate, iar unii au numit-o chiar „farsă”, inclusiv pentru că o decizie finală o iau deputaţii în plenul parlamentului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG