Linkuri accesibilitate

Principiile de la care pleacă Cioloș


Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, 46 de ani, a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis ca premier al României.

În România, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, la mai puțin de o săptămână de la demisia guvernului Ponta. Nominalizarea survine pe fundalul demonstrațiilor zilnice pentru îmbunătățirea administrației și curățarea clasei politice, după incendiul tragic de la clubul bucureștean Colectiv.

„Toată lumea este în Opoziție”, a declarat Liviu Dragnea, liderul social-democraților, ușor trist că președintele Klaus Iohannis nu a acceptat propunerea PSD pentru fotoliul de premier. În acest fel, social-democrații sugerează că vor face opoziție viitorului guvern de tehnocrați pe care îl va forma Dacian Cioloș, fostul comisar european pentru agricultură, nominalizat în această după-amiază de Iohannis.

Președintele i-a negociat o majoritate parlamentară lui Cioloș, în așa fel încât guvernul să depășească ușor votul de învestitură, dar nu e sigur că ulterior executivul va putea să-și treacă la fel de lejer propunerile legislative. Primul test pe care îl va avea cabinetul Cioloș este proiectul bugetului de stat și adoptarea acestuia de către Parlament înainte de Crăciun.

Cioloș însuși are unele dubii în privința existenței unei majorități constante în Parlament, de aceea a și spus că viitorul guvern trebuie să aibă „înțelepciunea și maturitatea de a lucra cu Parlamentul”. În același timp, premierul desemnat crede că în această perioadă „cheie” executivul trebuie să fie „puntea de legătură” între „politic și societate” și trebuie să „aibă urechea plecată la cei care au idei”. Pe de altă parte, Dacian Cioloș are experiența negocierilor din perioada, 2009-2014 când era comisar european pentru agricultură. În mandatul său, spre exemplu, după lungi tratative, a fost semnat tratatul de cooperare agricolă dintre Uniunea Europeană și China.

Dincolo de experiența sa în administrație, probabil că viitorului premier al României nu-i va fi ușor să-și impună programul reformist pe care îl așteaptă Strada. Deocamdată nu știm despre ce este vorba, fiindcă Dacian Cioloș nu a dat niciun fel de amănunte, precizând că mai înainte de toate trebuie să-și facă echipa, care este „esențială” pentru el.

Cu un optimism ponderat, Cioloș a spus că guvernul lui nu se va limita „doar la decizii strict administrative”, adăugând că totuși perioada este „prea scurtă pentru a declanșa reformele așteptate”. Premierul desemnat a promis că va „deschide” guvernul și administrația spre societate, în așa fel încât să „asculte” și să „ia” „decizii” împreună cu aceasta.

Președintele Klaus Iohannis a argumentat necesitatea unui guvern tehnocrat, spunând că a fost cerința societății civile și că doar așa există garanția „îmbunătățirii nete” a clasei politice. Iohannis a subliniat că „e nevoie de deschiderea competiției politice”, „de oameni noi”, de „oameni tineri care să intre în politică”.

Dacian Cioloș, premierul desemnat a promis deschiderea urechilor și ușilor spre societate, ca prim pas spre înnoirea clasei politice atât de mult cerută în stradă. În ce fel vor deveni mai meritocratice partidele tradiționale, până la alegerile din 2016, rămâne însă de văzut: „un an e o perioadă lungă, dar în același timp scurtă”, a glosat Cioloș.

XS
SM
MD
LG