Linkuri accesibilitate

Readucerea liberal-democraților la masa negocierilor (N.Negru/Ziarul Național)


Schemele și companiile de construcții care au finanțat partidele la ultimele alegeri locale (anticorupție.md).

Un comentariu semnat de analistul român Iulian Chifu pe portalul „Deschide Știrea” sugerează PLDM-ului care a decis să se retragă în opoziţie să se răzgândească. PLDM ar trebui să se arate generos cu partenerul și rivalul său din coaliție, să treacă pragmatic peste rivalitate și divergențe pentru a-și atinge scopul: acela de a menține Republica Moldova pe drumul european și de a trece la reforme, este îndemnul analistului. El mai crede că dacă ar participa la negocierile pentru o nouă coaliție, PLDM și-ar dovedi forța şi capacitatea de a se reforma. Opțiunea de a abdica de la responsabilitatea formării unei majorități acum, în perioadă de restriște și disoluție, este, indiferent de motive, una care descalifică un partid. „Niciodată comandantul de oști nu intră în concediu medical în mijlocul războiului, ci continuă să-și apere țara și rănit, și umilit, și murdar”, scrie Iulian Chifu.

Nicolae Negru presupune într-un articol publicat în „Ziarul Național” că decizia PLDM de a se retrage în opoziție ar bucura de fapt PD-ul, căci îi dezleagă mâinile pentru o alianță mai confortabilă cu PCRM-ul. Ambele ar vrea mimarea reformelor. Negru mai scrie că Vladimir Voronin râde de încercarea democraţilor de a obţine angajamente scrise de la PCRM. Analistul pune, totodată, la îndoială sinceritatea declarațiilor lui Mihai Ghimpu și Iurie Leancă privind refuzul de a se alia cu PCRM. Dacă ar fi interesați cu adevărat de recrearea AIE, la a cărei distrugere au fost complici, nu ar sta pasivi și nu ar privi cu indulgență la războiul declanșat de PD împotriva PLDM, ci ar face ceva ca să-i aducă pe liberal-democrați la masa negocierilor, este de părere analistul politic.

„Adevărul Moldova” îl citează pe fostul premier Valeriu Streleț, președinte interimar al PLDM, care a declarat în cadrul unei reuniuni mai înguste că PDM ar fi dorit încă în cadrul negocierilor pentru AIE-3 să facă o rocadă de funcții: liberal-democraților li s-ar fi propus funcția de spicher, iar democrații ar fi dorit să obțină funcția de premier. Valeriu Streleț spune că după acel moment situaţia creată a fost una imposibil de tolerat pentru PLDM, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat o nouă extindere a influenţei lui Vladimir Plahotniuc, care este persoana ce controlează în totalitate PDM. Streleț mai afirmă că „ping-pongul” făcut cu desemnarea fostului ministru al Educaţiei, Maia Sandu, în funcţia de premier şi demisia guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, sunt, de asemenea, acţiuni care se încadrează în eforturile PD de a conserva sistemul actual şi a se opune reformelor.

Comentariul ex-premierului Ion Sturza, despre concluziile comisiei de anchetă care a stabilit că nu există motive pentru rezilierea acordului de concesionare a Aeroportului a fost preluat de majoritatea agenţiilor de presă şi site-urilor de ştiri. Decizia de a concesiona Aeroportul a fost luată de premierul de atunci Filat, la insistența personală a lui Putin, cu care Filat își dorea o relație neformală, afirmă Sturza. El mai susţine că personal l-a avertizat pe Vlad Filat să nu înghită nada KGB-istă, dar nu a fost ascultat. Ion Sturza numește concesionarea Aeroportului drept „un act de trădare națională” şi se arată ferm convins că prin decizia de a nu rezilia contractul se continuă trădarea, jaful și banditismul la nivel de stat.

Portalul Anticorupție.md scoate în evidență într-o investigaţie schemele și companiile de construcții care au finanțat partidele la ultimele alegeri locale. Acestea au câştigat contracte cu statul şi după ce Ministerul Finanțelor a anunțat categoric că sistează finanțarea tuturor achizițiilor publice. Este vorba despre firme apropiate partidelor de la guvernare sau care au finanțat partidele în ultima campanie electorală, se arată în investigație. Bunăoară, fondatorul firmei „Cristranscom”, a donat, în această primăvară, pentru cheltuielile de campanie ale PDM, 90 de mii de lei, iar peste două luni, firma a câștigat nouă licitații publice în valoare totală de circa 5,5 mil. de lei. La fel, firma „Genesis International”, afiliată de presă lui Sergiu Lucinschi, fratele deputatului PLDM, Chiril Lucinschi, a beneficiat în luna august de două contracte semnificative în valoare de cinci milioane de lei.

Vitali Andrievski critică pe portalul de expresie rusă AVA.MD primele 100 de zile de activitate ale primarului de Bălți, Renato Usatâi. Analistul politic îi sugerează lui Usatâi să realizeze o serie de acțiuni de ordin social, să se afle mai mult în Bălți și să evite să conducă cu treburile orașului de la distanță – fie din Moscova, fie din Nijni Novgorod sau din „orășelul de corturi” din Chișinău. Analistul constată că orașul are nevoie de o reformă chibzuită a sectorului comunal-locativ și îndeamnă primarul să elaboreze o „hartă investiționale a Bălțiului” în limbile română, rusă și engleză. De asemenea, Vitalie Andrievski consideră că administrația orașului în comun cu Academia de Științe trebuie să elaboreze un plan investițional al orașului.

XS
SM
MD
LG