Linkuri accesibilitate

Praga pentru Colectiv: „Vrem liniște și onestitate”


Luni seara la Praga (Foto: Mark Baker)
Luni seara la Praga (Foto: Mark Baker)

Rostul adunării noastre este să transmitem și noi un mesaj: „Nu mai vrem ceva ca în Colectiv, nu mai vrem să continue situația actuală din spitale...”

Aproximativ o sută de persoane, marea majoritate tineri membri ai comunității românești din Cehia și prietenii lor, au participat luni seară în Piața Orașului Vechi din Praga la o adunare de solidaritate cu victimele incendiului de la 30 octombrie din clubul bucureștean Colectiv. Participanții au aprins lumânări pe soclul statuii lui Jan Hus, reformatorul sacrificat al Bisericii Catolice, au purtat drapele tricolore și au discutat despre ultimele evoluții de la București, inclusiv cu turiști străini interesanți de semnificația reuniunii lor.

Mircea Țicudean a stat de vorbă cu două tinere românce care au convocat adunarea pe rețelele sociale: Ruxandra Militaru și Aida Boldeanu.

Aida Boldeanu: Am venit să ne arătăm sprijinul și să fim alături de persoanele din România care au decedat în clubul Colectiv sau care acum sunt în spitale.

Europa Liberâ: Locuiți la Praga?

Aida Boldeanu: Da, Aida și cu mine locuim la Praga, dar am reușit să aducem mai multe persoane și din alte localități ale Cehiei, ba chiar avem alături de noi prieteni și din Palestina, Statele Unite, Portugalia, Anglia… Așadar, Colectiv, nu numai România, ci întreaga lume este cu voi!

Ruxandra Militaru: Am vrut să arătăm că suntem solidari, că înțelegem suferința și că nu dorim ca o asemenea tragedie să se întâmple din nou.

Europa Liberă: Ce părere aveți despre protestele care au loc în România?

Aida Boldeanu: Eu m-aș rezuma numai la manifestațiile care implică doar tragedia din Clubul Colectiv. Altfel, cred că așa cum se întâmplă de obicei românii sunt foarte uniți și solidari. Există cozi pentru donare de sânge, există cozi pentru diverse tipuri de ajutor, fie că sunt bandaje, medicamente, mâncare, s-au creat grupuri pe Facebook, pe Internet în general în care oamenii pun la dispoziție apartamentele lor familiilor care au pacienți în spitale și nu sunt din București și cred că este un moment important, oamenii își dau seama că pot face ceva împreună. Iar noi ne alăturăm de la Praga.

Europa Liberă: V-ați așteptat ca tragedia din Clubul Colectiv să fie urmată de proteste de stradă?

Aida Boldeanu: Toată lumea a fost luată prin surprindere, pentru că teoretic Colectiv era un club cu toate avizele de funcționare primite, dar se pare că totuși s-a produs o greșeală undeva… Nu vreau să comentez acest lucru, dar pot spune că pe de o parte sunt surprinsă, pe de altă parte știm că în România se întâmplă foarte multe lucruri de acest fel, iar rostul adunării noastre este să transmitem și noi un mesaj: „Nu mai vrem ceva ca în Colectiv, nu mai vrem să continue situația actuală din spitale, vrem liniște și onestitate.

Europa Liberă: Credeți că se va schimba ceva în bine după tragedia de la Colectiv?

Ruxandra Militaru: Sperăm, pentru că până la urmă schimbarea este în fiecare dintre noi, în fiecare dintre noi personal, este în acțiunile pe care le facem zi de zi și cred că dacă fiecare va lua atitudine împotriva nedreptăților vom schimba ceva.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG