Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă prim ministru? (Victor Ciobanu/noi.md)


„O farsă cu ghidaj politic şi de interes”: alegerea guvernatorului BNM (V. Negruță/independent.md).

Ediţia de Chişinău a ziarului Adevărul citează o analiză STRATFOR care constată că cheltuielile militare ale Rusiei pentru 2016 stagnează, după ce au crescut constant începând cu anul 2011. În anul bugetar 2014-2015 Kremlinul avea planificată o creştere cu 20% a cheltuielilor pentru apărare, însă din cauza problemelor financiare creşterea s-a limitat la zece procente. Analiza STRATFOR arată că pentru Kremlin va fi destul de dificil să decidă felul în care va aloca aceste fonduri, mai ales dat fiind faptul că Rusia şi-a extins intervenţiile militare în Ucraina şi Siria pe parcursul acestui an, precum şi exerciţiile militare – contramăsură la extinderea prezenţei NATO în Europa. Acest fapt va duce cel mai probabil la o degradare a armatei ruse şi a modului în care aceasta operează acasă şi în afara graniţilor, cred analiştii americani, dat fiind că echipamentul de care dispune se învecheşte.

Adevărul mai scrie despre marşul unionist de duminică din Chişinău. Ar fi participat cinci sute de oameni, estimează publicaţia. Marşul a trecut pe la ambasadele SUA, Germaniei şi României. Manifestanţii şi-au exprimat solidaritatea cu protestatarii din România şi cu victimele de la Clubul „Colectiv” şi au cerut resetarea Republicii Moldova şi României prin învestirea unui guvern comun, în condiţiile în care ambele state sunt în proces de formare a unor noi executive. Marşul a fost organizat de Biroul Unităţii Naţionale, o coaliţie formată din 22 de entităţi nonguvernamentale, printre care Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”, Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei”, Forumul Democrat al Românilor din Republica Moldova.

Portalul noi.md citează părerea analistului politic Victor Ciobanu despre cel mai probabil candidat la funcţia de premier. Acesta ar fi Iurie Leancă, crede analistul, pentru că este cel care ar crea „o faţadă” democratică acestei coaliţii. Ar avea şanse şi Adrian Candu, mai spune Ciobanu, numai că situaţia nu e tocmai favorabilă pentru a jertfi o figură cu perspective pentru democraţi aruncând-o pe ambrazură în situaţia în care guvernul va trebui să răscolească un noian de probleme.

O opinie exprimată de fostul ministru de finanţe Veaceslav Negruţă după ce a participat, alături de alţi opt pretendenţi, la concursul pentru funcţia de guvernator al BNM încheiat săptămâna trecută fără desemnarea unui candidat apare pe independent.md. Negruţă se declară convins că această comisie era concepută să asigure orice rezultat i se va cere. „O farsă cu ghidaj politic şi de interes” ar fi fost acest concurs, conchide Negruţă. Începe scenariul B, adică imitarea căutării şi identificării unui candidat. „Să vedem cine şi cum alege şi numeşte acum un guvernator credibil şi independent … Pentru că anume de un aşa guvernator are nevoie BNM ca să redevină independentă”, se mai arată în opinia citată de independent.md.

XS
SM
MD
LG