Linkuri accesibilitate

Marș unionist la Chișinău: „Resetăm cele două state românești”


Cele âteva sute de persoane participante la marț au cerut „un guvern comun pentru cele două state românești”.

Membrii și susținătorii mai multor organizații unioniste s-au adunat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, de unde au mărșăluit spre mai multe ambasade acreditate la Chișinău. În fața Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, manifestanții au scandat ,,Unire” și au prezentat acest obiectiv al lor ca o soluție pentru problemele social-economice cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova. Elena Podoleanu, reprezentanta Acțiunii unioniste 2012, a spus că pe fundalul neîncrederii crescânde față de guvernați, este cazul să fie pusă în discuție constituirea unui guvern comun între cele două state:

„Nu mai cred că schimbând pe unul cu altul vom rezolva problemele noastre, vrem un guvern comun, iar asta trebuie să o audă toți. Solicit ca cei care reprezintă poporul american să nu meargă la întâlnirile cu ei, pentru că sunt doar minciuni. Au spus că vor face un viitor mai bun pentru noi, dar unde este acel viitor dacă și astăzi ieșim în stradă. Nu este și nu va fi, iar unicul viitor al nostru este unirea cu România.

Aceleași mesaje unioniste au răsunat și în fața Ambasadei Germaniei în Republicii Moldova. Reprezentantul Blocului Unității Naționale, Constantin Codreanu a spus în fața mulțimii că ambasadele acreditate la Chișinău ar putea să se implice și pentru a contracara propaganda Federației Ruse în Republica Moldova:

„Continuăm să fim niște victime ale propagandei care a făcut și face victime în continuare în rândul cetățenilor noștri, nu vrem să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Nu vrem să trăim sub amenințarea continuă a „omuleților verzi” de la Tiraspol care pot, în orice moment, declanșa un nou conflict, tocmai de aceea vrem unirea, tocmai de aceea un guvern comun înseamnă o situație social economică mai bună”

Dacă alteori mii de persoane se adunau pentru a participa la acțiuni unioniste, astăzi prezența a fost mult mai mică. Organizatorii spun că manifestația a fost pusă la cale în pripă, de asta și participanți au fost mai puțini. Deși marșul a fost inițiat de tineri unioniști ce-i care au răspuns chemării au fost în mare parte oameni în vârstă:

„Eu sunt o luptătoare din 1989. Nu am lipsit nici de la o manifestație de genul acesta, dar de fiecare dată m-am descurajat. Și acum, cu trup și suflet aș vrea să văd unirea, dar totuși nu văd nici o lumină.”

Europa Liberă: Tinerii cer un guvern comun pentru Republica Moldova și România.

„Sunt de acord. Acum este momentul, când nici la noi nu-i guvern, nici acolo, ar trebui să se formeze un guvern sănătos.”

„Ne pare foarte rău că tinerii nu se văd. Eu cred că o să fie rezultate numai dacă o să iasă lumea, să nu stea acasă, dar să iasă cum ies românii de peste Prut. Cum își apără ei drepturile și interesele, așa trebuie să fie și la noi. Pentru asta numai noi trebuie să luptăm, dar să fim uniți, să fim mulți.”

„Trebuie să ieșim odată din întunecimea asta, sub ocupația sovietică ni s-au turnat minciuni în cap.”

Acțiunea unioniștilor s-a încheiat în fața Ambasadei României în Republica Moldova, acolo unde manifestanții au lăsat sute de mesaje în care au cerut un guvern comun. Organizatorii acțiunii au spus că sunt solidari cu protestatarii de la București și și-au exprimat convingerea că un guvern comun ar putea aduce unirea pe ordinea zilei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG