Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Moldova trăieşte o criză a întregii clase politice"


Alexei Tulbure: „Moldova trăieşte o criză a întregii clase politice"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:02 0:00

Valentina Ursu în dialog fostul reprezentant al Republicii Moldova la ONU şi Consiliul Europei, acum analist politic.

Europa Liberă: Domnule Alexei Tulbure, bine aţi venit în studioul Europei Libere de la Chişinău. Vorbim despre criza politică care, iată, devine şi mai profundă. Să vă întreb dacă e pus în pericol vectorul politicii externe al ţării, idee acreditată de mai mulți deputați și de experți locali și din străinătate.

Alexei Tulbure: „Această criză se deosebeşte de celelalte pe care le-am avut pe parcursul acestor ani. Este o criză a întregii clase politice. Noi nu vedem, eu personal nu văd, forţe pro-europene în actualul Parlament. În aceste condiţii salvarea vectorului nostru pro-european este organizarea alegerilor anticipate, pentru că aşa e în democraţiile funcţionale, atunci când nimerești într-un impas resetezi sistemul, mergi la alegeri.”

Europa Liberă: Şi dacă în rezultatul acestor alegeri parlamentare anticipate vin forţele de stânga, forţele pro-ruse, poate să se schimbe ceva în rău? Se termină cu modernizarea ţării, cu europenizarea statului Republica Moldova, cu îmbunătăţirea infrastructurii, cu apropierea de Uniunea Euroasiatică dominată de Rusia lui Putin? Ce se întâmplă?

Alexei Tulbure: „Trei momente aici vreau să formulez. Primul: vin cei care vor fi votaţi. Important e să asigurăm corectitudinea acestor alegeri, ca rezultatele într-adevăr să reflecte voinţa poporului. Doi: oricine ar veni, forţele pro-ruse sau pro-europene, oricum viitoarea puterea are de produs reforme, reforme care au fost declarate şi nu au fost înfăptuite – reforma justiţiei, demonopolizarea economiei, lupta cu corupţia, depolitizarea instituţiilor de stat ş.a.m.d. Pentru că altminteri statul dispare. Şi trei: chiar dacă vin partidele nu de stânga, pentru că ele nu sunt de stânga, dar pro-ruse, vectorul nostru magistral, cooperarea noastră cu Europa, apropierea noastră de Europa va continua. Pentru că în Est deocamdată nu există un proiect atractiv, noi avem Ucraina orientată în direcţia Europei între noi şi Rusia, asistenţa, expertiza, suportul vor continua să vină din Occident. În aceste condiţii orice forţă politică, care vine la putere în Republica Moldova, va continua, poate cu anumite corectări, dar va continua acel curs care a fost declarat prioritar încă din 2002 în Republica Moldova, cursul pro-european.”

Europa Liberă: Administraţia de la Kremlin ar putea să sprijine forţele de stânga din Republica Moldova? Are posibilitate să ofere asistenţă? Pentru că se zice că în campaniile electorale vine sprijin şi din exterior pentru anumite forţe. Despre cele de stânga se spunea că au asistenţă bună din partea ruşilor.

Alexei Tulbure: „Eu nu ştiu ce se va întâmpla în viitoarea campanie electorală. Noi am văzut un astfel de suport în campaniile anterioare, când Partidul Socialiştilor, de exemplu, folosea resursa administrativă a Federaţiei Ruse, resursa politică mai degrabă, decât administrativă. Pentru liderii acestui partid au fost organizate anumite vizite, ei s-au întâlnit cu demnitari înalţi în Rusia.”

Europa Liberă: Cu Vladimir Putin chiar s-au întâlnit. Ştim şi panoul publicitar al Zinaidei Greceanîi şi Igor Dodon cu liderul de la Kremlin.

Alexei Tulbure: „Au făcut transferul de autoritate de la liderii Federaţiei Ruse asupra lor, pentru că în Republica Moldova liderii Federaţiei Ruse se bucură de susţinere din partea anumitor categorii de populaţie, și aceasta o arată și sondajele. Întorcându-mă la vectorul european, pur şi simplu, o precizare – noi oricum trebuie să modernizăm ţara. Alt model de modernizare decât cel european noi nu avem, el nu există. La noi el este consfinţit în Constituţie, în legislaţie. Când vorbim despre drepturile omului, când vorbim despre presa liberă, când vorbim despre justiţia independentă ş.a.m.d., acestea toate sunt valori europene. Noi aceste valori trebuie să le realizăm, trebuie să le implementăm în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Când va avea Moldova guvern?

Alexei Tulbure: „Moldova fie va avea guvern până la sfârşitul anului, fie mergem la alegeri anticipate, fie, şi tot e o posibilitate, vom avea acest guvern interimar până la alegerea preşedintelui țării. Nu în zadar actualul prim-ministru interimar Brega a solicitat împuterniciri. A descoperit, fiind numit prim-ministru interimar, că nu are împuterniciri. S-au solicitat împuterniciri adăugătoare, probabil având în vedere această şedere până în mai 2016.”

Europa Liberă: Presiunea străzii va continua? Există o diferenţă între ceea ce obţin protestatarii peste Prut, în România și de ce atât de greu revendicările protestatarilor de la Chişinău, din inima capitalei, sunt luate, cel puţin, în calcul, de clasa politică de la Chişinău?

Alexei Tulbure: „Protestele trebuie să continue pentru că sunt un factor extrem de important, anume ele fac diferenţa. Prezenţa acestor orăşele, a corturilor este extrem de importantă. Diferenţă este. Diferenţa este în reacţia clasei politice la semnalele care vin din partea societăţii, la reacţia guvernului la proteste. În România guvernul pleacă, în Republica Moldova – ignoră protestele. Aceasta e diferenţa. Eu nu aş compara protestele pentru că ele sunt bune şi acolo, şi aici. Există o diferenţă foarte mare între clasele politice. În România reflexele democratice nu au fost totalmente atrofiate la cei care conduc această ţară, la noi sunt absolut atrofiate. De aceea, neavând alte mecanisme democratice, neavând posibilitatea de a ne plânge la judecătorie, Procuratură, în presă numai venim şi ne spunem oful, oamenii ies în stradă. Acesta este un mijloc foarte democratic şi foarte eficient, un mijloc civic de a exercita presiuni asupra puterii.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult pentru această discuţie.

Alexei Tulbure: „Cu plăcere.”

XS
SM
MD
LG