Linkuri accesibilitate

Iarna nu-i ca vara: ANRE a decis să lase în vigoare scumpirea din iulie a electricității


O întrebare a moldovenilor la protestul împotriva scumpirii curentului electric, Chișinău, 22 iulie 2015
O întrebare a moldovenilor la protestul împotriva scumpirii curentului electric, Chișinău, 22 iulie 2015

Decizia despre noul tariful la gaze va fi luată săptămâna viitoare. Brrr...

După câteva luni de verificări și dezbateri, ANRE a spus vineri că tarifele la curent pe care le-a majorat cu 30-35% în luna iulie din cauza deprecierii leului se vor aplica de luni, 9 noiembrie. Ca și astă vară, decizia de acum este anunțată pe timp de criză politică, în lipsa unui guvern plenipotențiar.

Conducerea ANRE a anunţat că nu ar exista motiv de majorare suplimentară a tarifelor, menţionând că în ajustările din vară au fost incluse, în proporție de peste 95 la sută, cheltuielile pentru procurarea energiei electrice.

Datoriile acumulate în anii 2012-2015 pe seama diferenței de curs valutar, ce depăşesc numai pentru electricitate 1,5 miliarde de lei, vor trebui însă să fie plătite. Responsabili de la ANRE au spus că vor purcede la identificarea unei formule optime de recuperare a devierilor, astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra consumatorilor.

Președinta companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, propune ca aceste datorii să fie trecute pe seama statului, aşa cum se întâmplă, zice ea, şi-n alte ţări europene. În acest caz, spune Silvia Radu, impactul asupra consumatorilor va fi mai mic decât în cazul majorărilor conform actualei metodologii.

„Aceasta este o soluţie foarte pozitivă pentru sector, fiindcă permite un anumit nivel de sustenabilitate, adică de acoperire totală a prețului energiei prin tarif şi a rămas doar problema datorii care trebuie rezolvată”.

Europa Liberă: E posibil ca în câteva luni să cereți o nouă majorare?

„Noi nu vom cere majorare, noi încercăm să găsim o soluţie legală pentru a reeșalona această datorie în timp împreună cu statul. Dacă această soluţie nu va fi găsită, compania a iniţiat deja procedura de arbitraj internațional, în luna august, şi termenul expiră acum la 14 noiembrie”.

Europa Liberă: Ce veţi face dacă până pe 14 statul Republica Moldova nu va da curs invitației de a soluționa problema pe cale amiabilă?

„În data de 15 deja va fi o poziție oficială a companiei care va fi luată la Barcelona”.

Responsabilii de la ANRE au precizat că tarifele la curentul electric aprobate în vară reintră în vigoare luni, 9 noiembrie, iar pentru cele două luni de suspendare, când s-a aplicat vechile tarife, consumatorii nu vor plăti nimic în plus. Astfel, consumatorii casnici vor achita între 2 lei şi 16 bani kilowattul şi 2 lei şi 33 bani, în funcţie de operator.

Cu o nouă cerere de majorare au venit astăzi la ANRE şi şefii companiei Moldova Gaz. De această dată, reprezentanții unicului distribuitor de gaze au cerut ca tariful mediu să crească de la 6,5 lei pentru mia de metri cubi la 8,4 lei. Ei au invocat datorii de circa 4 miliarde de lei cauzate de deprecierea leului şi neajustarea tarifelor la timp. Demersul lor a fost criticat însă de mai mulţi experţi, care au spus că preţul de import al gazelor a scăzut în ultimii ani, de la aproape 400 de dolari mia de metri cubi în 2012 la 260 de dolari în trimestru al doilea din acest an.

Luaţi la întrebări, reprezentanții Moldova Gaz au recunoscut că, în cererea lor, ponderea preţului gazului importat în costul pe care ar vrea ca să-l achite consumatorul s-a diminuat de la 78% la 60%. Diferența urmând să constituie costul serviciului de distribuție şi furnizare.

Directorul adjunct al Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe, Vladimir Berzan, prezent la şedinţa de audieri publice de la ANRE de vineri, a cerut companiilor de pe piaţa energetică să nu uite de responsabilitatea pe care o au şi de capacitățile financiare ale consumatorului. Savantul spune că scumpirea poate duce la reducerea consumului, care poate deveni periculos pentru întreg sistemul energetic.

„E destul ca să scoţi o verigă din tot lanţul acesta, fiindcă energia dacă s-a produs ea momentan trebuie să se consume, altfel nu se obţine balanţa, atunci numai îi scoţi ceva din lanţul acesta şi se prăbușește tot – nici ei nu au achitări, nici consumatorii n-au energie”.

În plus, Vladimir Berzan afirmă că pe piaţă există operatori interni, care asigură cam 1/3 din consum. Aceştia lucrează în lei şi nu îşi pot permite să aibă rentabilitatea celor care doar importă energie. Astfel, spune vicedirectorul Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe, misiunea ANRE e să găsească un echilibru între toţi prestatorii de servicii, dar ținând cont şi de realitățile economice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG