Linkuri accesibilitate

Angela Frolov: „Dacă vin la putere forțe pro-ruse, persoanele LGBT din Moldova vor avea aceeași soartă ca în Rusia”


La un protest în fața ambasadei Rusiei la Chișinău
La un protest în fața ambasadei Rusiei la Chișinău

Un interviu în exclusivitate cu coordonatoarea de program de la Centrul Genderdoc-M.

Angela Frolov, coordonatoarea de program de la Centrul GENDERDOC-M este unul din activiștii care au muncit cel mai mult pentru adoptarea legii egalității de șanse în Moldova, în 2012. Într-un interviu cu Europa Liberă pe tema respingerii joi a unei legi asemănătoare în Parlamentul Ucrainei, ea ne-a spus că un rol esențial în succesul legislației moldovene l-a jucat presiunea din partea UE, dar a adăugat că se teme ca în cazul Ucrainei Bruxelles-ul să nu cedeze forțelor conservatoare din rațiuni geopolitice. În interviu Angela Frolov ne-a mai vorbit despre temerile ei și ale colegilor ei activiști de o eventuală revenire la putere în Moldova a forțelor pro-ruse.

Europa Liberă: De ce nu trece legislația anti-discriminare în Ucraina, care, ca și Moldova, are nevoie mare de ea ca să „scape” de vizele europene?

Angela Frolov: „Când în Republica Moldova a fost adoptată legea anti-discriminare a fost o presiune mare din partea Uniunii Europene. Aceasta a fost una din condițiile liberalizării vizelor: „Vrei regim fără vize, trebuie să adopți această lege. Dacă nu o faci, nu ai nici fonduri europene, nici regim fără vize.” Practic, pentru politicienii noștri neadoptarea legii ar fi însemnat să nu aibă ceea ce au promis în timpul campaniei electorale, regim liberalizat de vize, integrarea în Uniunea Europeană etc.

În Ucraina situația este puțin diferită față de Moldova. Din cauza războiului, din cauza influenței rusești, Ucraina este pentru UE un obiect mai strategic, mai important, și în opinia mea UE nu pune prea multe condiții pentru că riscul de a pierde Ucraina este prea mare. Și de aceea s-ar putea permite un fel de joc politic, un fel de „hai să jertfim drepturile unor categorii de persoane, principalul este să avem Ucraina nu pro-rusă, ci pro-europeană”. Asta este opinia mea. Ucraina are posibilitatea de a respinge legea, în vreme ce Moldova nu a avut-o.‚

Europa Liberă: Republica Moldova are lege anti-discriminare de trei ani, a ținut marș gay pașnic în capitală – merg lucrurile mai bine pentru oamenii LGBT?

Angela Frolov: „În Republica Moldova situația este acum foarte complicată. Noi avem pe parcursul unui an a treia demisie de guvern, de premier, avem o situație foarte complicată în Parlament, noi avem permanent schimbări de lideri, noi toți suntem foarte îngrijorați că putem pierde ceea ce am câștigat.”

Europa Liberă: Ce ar însemna pentru mișcarea LGBT din Moldova o eventuală alunecare spre stânga, spre polul pro-rusesc pe scena puterii politice de la Chișinău, după actualele negocieri pentru formarea noului guvern? V-ar afecta negativ?

Angela Frolov: „Cu siguranță. Dacă ne uităm la programul Partidului Socialiștilor, pe primul loc, cu roșu în ziarul lor, este menționată anularea legii anti-discriminare și introducerea unei legi împotriva „propagandei” homosexuale ca în Rusia.”

Europa Liberă: Și chiar s-ar putea aplica efectiv un asemenea program? Chiar să nu fie în legea moldoveană piedici în calea unor dări înapoi în ce privește drepturile omului?

Angela Frolov: „Noi nu avem legi și justiție care să funcționeze în Republica Moldova. Noi avem politicieni care conduc totul și care pot schimba totul. Noi avem de exemplu acum de la Curtea Supremă de Justiție o decizie proastă de tot în ce privește limbajul urii folosit de episcopul Marchel, o decizie care nu are nimic juridic, se bazează doar pe prejudecăți și stereotipuri... Noi nu avem justiție în Moldova, noi avem politica - ea coordonează și dictează absolut totul. Nu ne putem baza pe lege, nu ne putem baza pe Constituție. Dacă vin la putere socialiștii, forțele pro-ruse, ne așteaptă aceeași soartă ca în Rusia.”

Europa Liberă: Revenind la factorul european: după ce s-a adoptat în Moldova legea anti-discriminare, s-a mai implicat UE de partea mișcării pentru drepturi LGBT sau și-a zis: gata, misiunea este îndeplinită?

Angela Frolov: „(UE) nu se mai implică atât de activ în promovarea drepturilor LGBT, dar se derulează în continuare proiecte ale noastre susținute financiar de UE, proiecte pentru prevenirea discriminării și altele. Din păcate, din punct de vedere moral am cam fost abandonați de reprezentanții UE în Republica Moldova. Nu ne-au mai susținut nici în timpul marșului anual, spre deosebire de sprijinul mare din partea Delegației UE din 2013. ONU a fost organizația care ne-a susținut deschis și la fel de puternic.”

Europa Liberă: Dar celălalt mare partener occidental al Moldovei, Statele Unite?

Angela Frolov: „Da, de la ei primim un sprijin foarte mare, atât material cât și de susținere morală, pentru că ambasada Statele Unite participă întotdeauna la marșul nostru, chiar ambasadorul a ținut o cuvântare în acest an, așadar putem spune că avem o susținere foarte mare din partea Statelor Unite.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG