Linkuri accesibilitate

Dosarele de rezonanță instrumentate de CNA (Ziarul de Gardă)


Locuitorii de la sate sunt victimele manipulărilor de presă și spălării de creier (Timpul).

Un stat capturat cu regim oligarhic nu poate avea parcurs proeuropean prin definiție. Declarațiile demagogice ale politicienilor nu mai pot ascund fondul problemei. Asta spune într-un interviu publicat de ziare.com comentatorul de la Chişinău, Victor Ciobanu, care adaugă: atâta timp cât toate instituțiile de drept sunt controlate de PD, nu putem vorbi de luptă împotriva corupţiei. În aceste condiţii, comentatorul este supărat de insistenţa „partenerilor de dezvoltare”, inclusiv a celor de peste Prut, asupra nevoii creării „cât mai repede” a unei majorităţi proeuropene care să perpetueze această situaţie.

Jurnalistul Dumitru Ciubașenco se declară convins într-un comentariu de pe pagina web a ziarului de expresie rusă PANORAMA că Occidentul nu va avea altă soluție decât să „blagoslovească dictatura lui Plahotniuc.” Ciubașenco este de părere că acum Vlad Plahotniuc nu are altă ieșire decât să fărâmițeze toate partidele și fracțiunile parlamentare pentru ca să reușească să gătească ceva din această „umplutură.” În acțiunile sale, spune jurnalistul, Plahotniuc mizează pe susținerea Occidentului, care nu poate admite ca Republica Moldovasă fie distrusă complet. „Dictatura lui Plahotniuc – acesta este rezultatul real al politicii Occidentului în Republica Moldova”, menționează Dumitru Ciubașenco, care observă că Plahotniuc a devenit acum la Chișinău singurul ax al Occidentului care i-ar permite să țină situația sub control. În opinia jurnalistului, Plahotniuc va modela un oarecare Guvern, care va fi unul fragil și nu va reuși să hotărască problemele țării. Următoarea provocare a lui, crede Ciubașenco, va fi alegerea președintelui în primăvară.

În „Ziarul Național”, ex-consilierul președintelui României pentru securitate națională Iulian Fota spune într-un interviu că debarcarea Guvernului de la Chișinău este o demonstrație de forță a aripii anti-europene. În opinia sa, procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE se va încetini după asta, sau chiar poate fi oprit. Fostul consilier prezidențial afirmă că, de-a lungul istoriei, Republica Moldova nu a fost niciodată o chestiune între România și Rusia, ci întotdeauna a fost în primul rând o chestiune între Rusia și Occident. Rușii, spune Iulian Fota, ar fi încântați să fie la Chișinău un guvern mult mai deschis și mai prietenos față de ei. „…așa cum și nouă ne-a plăcut și ne-ar plăcea un guvern pro-european la Chișinău. E o chestiune în natura lucrurilor, nu e nimic ascuns”, afirmă Fota.

Ediția tipărită din 5 noiembrie a „Ziarului de Gardă” publică un articol despre dosarele de rezonanță instrumentate de Centrului Național Anticorupție. Din opt aflate pe rol la CNA, cinci au în prim-plan instituții și persoane din PLDM, în timp ce doar un singur dosar pare neutru. Alte două cazuri, observă „Ziarul de Gardă”, vizează câte un exponent din PD și PL, care până la urmă au fost scoși de sub urmărire penală. Jurnalistul Victor Moșneag, autorul articolului, menţionează în contextul cazurilor lui Andrei Usatâi, ex-ministru al Sănătății, PLDM, și Boris Focșa, ex-ministru al Culturii, PDM, că învinuirile sunt similare, dar cazurile au finalitate diferită. În timp ce Usatâi continuă să fie urmărit penal, Focșa nu are nici o calitate procesuală, prin urmare a fost scos de sub anchetă. „Conform informațiilor din presă, dosarul a fost gestionat, în 2013, de procurorul Adriana Bețișor. Ministerul Culturii, inclusiv în perioada ministrului Focșa, era gestionat de PD”, scrie Victor Moșneag.

Portalul Agora publică un interviu cu Alina Romanowski, coordonator al asistenței SUA pentru Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Autoritățile de la Washington sunt îngrijorate de situația presei din Republica Moldova, declară ea. „Credem că trebuie să aveți jurnalism obiectiv, independent, fiindcă acesta este un pilon al democrațiilor puternice. Ne dorim o transparență a proprietarilor de media. Oamenii chiar trebuie să știe cine sunt ei”, a mai spus Alina Romanowski.

Dorin Galben constată într-un editorial în Timpul că mai ales locuitorii de la sate sunt victimele manipulărilor de presă și spălării de creier. Aceștia nu au alternative mediatice, astfel încât informațiile corecte și echidistante nu ajung la urechile lor. „Practic toate posturile cu acoperire națională le spală creierii și le prezintă doar o parte comodă de adevăr. Lucrul dat se întâmplă pentru că aceste posturi sunt deținute de aceeași persoană, care este cointeresată ca lumea să fie prostită și să nu realizeze că țara se duce de râpă”, scrie jurnalistul.

XS
SM
MD
LG