Linkuri accesibilitate

În absența „bolnavului” Renato Usatîi...


Păreri ale localnicilor din Bălți despre lipsa unei viziuni de administrare a orașului.

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat pe reţele de socializare că este internat într-un spital din Moscova şi că în următoarea perioadă va fi supus unui tratament. La începutul acestei săptămâni, liderul Partidului Nostru, care din septembrie conduce una din taberele de protestatari din centrul Chişinăului, a anunţat că medicii moldoveni i-au descoperit o problemă de sănătate şi că are nevoie de investigaţii mai ample. Oponenţii primarului de Bălţi îi reproşează că, din vară, de când a fost investit în funcţie, s-a aflat prea puţin în oraşul pe care îl conduce. O relatare despre cum se răsfrânge asupra administrării treburilor locale absenţa fizică a edilului?

Înainte de a anunţa pe Facebook plecarea pentru tratament la Moscova, Renato Usatîi a făcut public raportul său de activitate în primele o sută de zile de mandat. Documentul de 12 pagini prezintă mai mult planurile primarului de Bălţi pentru viitor decât rezultatele înregistrate de când a preluat conducerea capitalei de nord a republicii, constatare desprinsă chiar din raport: „uneori mi se reproşează că într-o perioadă de 100 de zile nu am sădit un parc, nu am construit un stadion şi drum, nu am reparat cercul la intrare în oraş. Nu neg, un drum nou este mai bun decât unul vechi, dar pe cât de corect este ca el să fie construit de un milionar, implicat în scandalul bancar”, se întreabă Renato Usatîi, aluzie la primarul de Orhei, Ilan Shor, cu care deseori este comparat edilul de Bălţi.

În raportul de o sută de zile prezentat de Renato Usatîi, se mai spune că acesta a investit în dezvoltarea oraşului sursele „proprii, câştigate decent şi declarate conform legii” şi că în viitor urmează să fie amenajate mai multe terenuri de joacă şi să fie pavate trotuarele străzii centrale.

Ce probleme aşteaptă localnicii să fie rezolvate, l-am întrebat pe redactorul şef al ziarului „SP” din Bălţi, Ruslan Mihalevschi: „Părerea mea este că oraşul nostru nu are un plan strategic de dezvoltare, în primul rând, or, ca să schimbi ceva trebuie să ai un plan foarte concret. Într-adevăr, după părerea mea, cea mai mare problemă este infrastructura – foarte veche, drumurile, apeductul, starea fondului locativ. Totul trebuie schimbat, renovat, sunt necesare foarte multe resurse financiare şi trebuie să fie paşi exacţi despre cum să atragem finanţare pentru proiecte infrastructurale. Încă o dată spun, pentru aceasta trebuie o viziune strategică, un plan strategic şi, la moment, încă nu avem acest plan”.

Europa Liberă: Simţiţi cumva o dezamăgire, şi-ar dori oamenii să-şi vadă primarul mai des în oraş?

Ruslan Mihalevschi: „Ca şi înainte, sunt oameni care foarte clar îl susţin pe Renato Usatîi şi pentru ei Renato Usatîi este un fel de erou, pentru că el, după părerea lor, face ceea ce trebuie pentru viitorul ţării, adică luptă ca să fie demisă guvernarea. Ei spun că primarul de Bălţi mai are nevoie de timp şi că au trecut prea puţine luni ca să se tragă concluzii. O altă tabără sunt oamenii care spun că au aşteptat mai mult din partea lui şi prea puţin a fost făcut. În orice caz, eu presupun că, în mare parte, cei care l-au votat mai au încredere în Renato Usatîi.”

De altfel, mai mulţi oponenţi ai lui Renato Usatîi i-au reproşat că se implică prea puţin în treburile locale şi că a stat mai mult în aşa numitul „Orăşel al Victoriei” din faţa Parlamentului, decât în biroul său de la primărie. La modul practic, însă, bunul mers al unei urbe nu ar trebui să aibă de suferit de pe urma lipsei edilului, desigur, dacă aceasta nu este de lungă durată şi neîntemeiată, explică expertul juridic din cadrul Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Rusu:

„Tot depinde, în context, ce echipă activează acolo. Primarul, în esenţă, este o persoană, să spunem aşa, publică şi politică. Avem situaţii când primarul locuieşte la Chişinău, sau din Chişinău este ales în anumite localităţi din suburbia Chişinăului, ori, în general, nici nu locuieşte acolo. Are un anumit program de audienţă, alte chestiuni, dar el promovează interesele comunităţii şi îndeplineşte toate funcţiile. Desigur, nu trebuie să sufere comunitatea şi toate competenţele asumate de autorităţi la nivel local”.

Conform legii, un primar poate fi revocat din funcţie în câteva situaţii: dacă este condamnat la închisoare, dacă este demis la cererea consilierilor prin referendum local şi dacă nu-şi exercită atribuţiile mai mult de patru luni consecutive, inclusiv pe motiv de boală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG