Linkuri accesibilitate

Mii de oameni protestează la București împotriva guvernului Ponta


Protestatarii au strigat „Corupția ucide!”, o aluzie la delăsarea autorităților care permit funcționarea de cluburi fără respectarea normelor de securitate.

La București, mii de oameni participă la un marș de protest împotriva guvernului Victor Ponta. Jurnalistul Moise Guran de la postul de televiziune Digi25 a scris pe Facebook că traficul rutier în centrul capitalei României este blocat, și că numărul oamenilor care vin la protest crește de la un minut la altul, de fapt de la o stație de metro la alta. Stațiile de metro sunt arhipline, trenurile aducând mii de oameni spre centrul Bucureștiului. Guran mai scrie că s-a renuntat la planul inițial de protest la Primaria sectorului 4. Acum se cere demisia guvernului. Ceva mai târziu, postul de televiziune Digi 24 a vorbit despre 13.000 de oameni care au plecat din Piața Universității spre clădirea Guvernului

Numărul celor care și-au pierdut viața în incendiul care a avut loc vinerea strecută în clubul Colective din București a ajuns la 32.

Ministerul sănătății a anunțat că 135 de persoane sînt încă internate din care 90 în stare critică și gravă.

„Lumea să meargă la biserică, nu la club” a spus marți Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ușor iritat de criticile care i s-au după tragedia de la clubul Colective.

Pentru prima dată, capul bisericii și-a abandonat mașina de lux pe care îndeobște o folosește și a venit cu una obișnuită la înmormântarea femeii de serviciu din Colectiv.

Nu i-a vizitat, însă, pe niciunul dintre tinerii aflați între viață și moarte și nici nu s-a oferit să țină slujbe pentru cei care au pierit în flăcări la concertul trupei Goodbye to Gravity.

Mai mulți preoți ortodocși au scris pe Facebook despre muzica „satanică” sau „macabră” care ar fi atras „pedeapsa lui Dumnezeu”, iar alții au mărturisit că Patriarhia i-ar fi îndemnat să nu se amestece în aceste zile, fiindcă tinerii de la Colectiv l-ar fi sărbătorit pe Diavol.

Nu e clar deocamdată care este părerea patriarhului, dar enervarea pare să-l trădeze.

O cu totul altă atitudine a adoptat arhiepiscopul bisericii catolice din România, Monseniorul Robu, care luni după-amiază a îngenunchiat la locul tragediei și s-a rugat pentru cei morți.

„Ar trebui să ne fie rușine, nouă tuturor, și Guvernelor și instituțiilor statului, și bisericilor, pentru că nu am schimbat ceva în țara noastră în 25 de ani și ne pare rău, trebuie să le cerem iertare celor care au murit și apoi să ne rugăm”, a spus Monseniorul Robu.

Specialiștii români și străini care îi îngrijesc pe cei cu complicații spun că majoritatea suferă de intoxicații și arsuri cu care nu s-au mai întâlnit niciodată.

O echipă de chimiști de la Universitatea Politehnică din Bucureși a analizat gazul rezultat din arderea buretelui folosit la căptușirea stâlpilor și tavanului din Colectiv (pentru a asigura un sunet cât mai bun) și au ajuns la concluzia că a fost vorba despre un gaz extrem de toxic (monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, mono si dioxid de azot), dar si de substanțe inflamabile.

În referatul procurorilor, mai mulți martori au vorbit despre cum a început incendiul care a dus la tragedia din clubul Colectiv. Concertul trupei de rock a debutat cu „un joc pirotehnic” care nu a degenerat, dar ulterior, același joc cu artificii a dus la aprinderea buretelui de pe stâlpul din dreapta scenei. Potrivit unor surse un pirotehnician, aflat acum în spital ar fi dirijat lucrurile. Focul s-a extins foarte repede, de aceea tehnicienii cred că bureții erau îmbibați cu ceva inflamabil.

Președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, atrage atenția asupra unui „potențial dezastru de dimensiuni nebănuite” pornind de la faptul că majoritatea construcțiilor sau ajustărilor care s-au făcut în ultima perioadă au folosit proiecte și materiale ieftine și că această nouă cultură a construirii trebuie verificată de la „nivel conceputal” până la cel „operațional”.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv așteaptă verdictul instanței față de propunerea procurorilor privind arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Unul dintre ei, Costin Mincu, a transmis prin avocatul său că „este împietrit de durere” și că „o parte din el a murit în 30 octombrie”, noaptea fatidică.

Guvernul a stabilit la ședința de marți că Inspectoratul pentru Situații de Urgență va putea închide cluburile și va putea da amenzi de peste 20.000 de euro pentru stabilimentele care nu respectă legislația privind protecția împotriva incendiilor.

În Piața Universității din capitală a început mitingul prin care bucureștenii cer demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu zis „Piedone”, sector de care aparținea clubul Colectiv. P

Popescu „Piedone” a spus imediat după dramaticul eveniment că n-are ce să-și reproșeze, că acest club a funcționat legal, dar că oamenii de la primărie nu aveau cum să verifice starea lucrurilor fiindcă programul lor de lucru era până la ora 16.30, în vreme ce clubul era deschis doar noaptea.

XS
SM
MD
LG