Linkuri accesibilitate

Flori și lumânări la ambasadele României și Federației Ruse


La Chișinău, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a îndemnat doritorii să doneze sânge pentru victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv.

Zeci de oameni depun în continuare flori și lumânări la ambasadele României și Federației Ruse de la Chișinău, în memoria victimelor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv de la București și celor 224 de pasageri aflați la bordul avionului rusesc, prăbușit sâmbătă în peninsula Sinai. Între timp, și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a îndemnat doritorii să doneze sânge pentru victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv.

De sâmbătă, când s-a aflat de tragedia din clubul Colectiv de la Bucureşti, flori şi lumânări au fost depuse în faţa ambasadei României de la Chişinău. Şi azi, la trei zile de la incendiul devastator, oamenii vin să-şi exprime compasiunea pentru familiile tinerilor care şi-au pierdut viaţa în clubul bucureştean. Feodosia Miron a lăsat şi un mesaj în cartea de condoleanțe de la Ambasadă:

„Am adus sincerele mele păreri de rău şi de durere familiilor care au pierdut copiii în focul iadului şi celor care luptă pentru viaţă să aibă gânduri pozitive din partea noastră şi noi ne vom ruga pentru dânşii”.

Europa Liberă: Ce lecţie credeţi că ar putea să înveţe autorităţile de la Chişinău de pe urma acestei tragedii?

Feodosia Miron: „Undeva am citit că vor să controleze toate cluburile din Chişinău, dar ce rezultate vor aduce controalele… nu ştim”.

Lumânările şi florile puse la intrarea din curtea Ambasadei României nu-i lasă indiferenţi pe trecători. Am văzut cum mulţi se opresc pur şi simplu din drum, strâng neputiincioşi din umeri şi, îngânduraţi, îşi continuă calea. Printre ei şi Feodosia Botnaru:

Europa Liberă: Văd că v-aţi oprit din mers în faţa acestui morman de flori…

Feodosia Botnaru: „Toată lumea cu suflet mare are doliu în suflet, fiindcă aşa o tragedie, aşa nişte copii… s-au dus şi ei să se distreze şi la ce-a ieşit distracţia? O nenorocire mare nu doar pentru România dar pentru toată omenirea. Poate să se întâmple oricui, au mai fost asemenea cazuri, poate că nu la noi, poate nu în România. Tot aşa, s-au pierdut sute de copii. Aşa tragedii sunt nenorociri mari”.

La trei cartiere depărtare, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, am găsit pâlpâind o altă grămadă de lumânări, înconjurate de flori şi jucării. Simbolică este poza fetiţei de doar 10 luni, fotografiată la geamul aeroportului din Sankt Petersburg, înainte de a pleca în vacanţă alături de părinţii săi. Şi-a exprimat compasiunea pentru familiile victimelor care şi-au pierdut viaţa după prăbuşirea avionului rus de pasageri şi Vitalie, un tânăr care a depus flori şi lumânări în faţa ambasadei ruse:

„Când am auzit despre aceastră tragedie nu am putut rămâne indiferent. Pur şi simpli mi-am închipuit că în locul acestor victime poate fi oricine dintre noi. M-am întrebat: oare cum e să-ţi aştepţi soţia sau copiii de la odihnă şi cineva să-ţi spune că ei nu mai sunt printre cei vii? O floare şi o lumânare e cel mai puţin lucru pe care îl pot face pentru ei”.

Pe altă trecătoare, Maria, am surprins-o lacrimând în faţa ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău:

„E foarte greu… aşa tragedii … e greu şi pentru cei care s-au pierdut şi pentru cei care au rămas. Petrecem copiii şi rudele la odihnă, dar vedeţi ce se întâmplă. Tot timpul am o frică, îi petrecem la odihnă, dar îi întâlnim sau nu.. nu ştim”.

Europa Liberă: Plângeţi…

Maria: „Da, e tragedie mare şi în România tot. Copii se duc la distracţii dar nu ştiu dacă se întorc acasă sau nu. E foarte greu.”

Astăzi, zeci de persoane au mers la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui pentru a dona sânge victimelor incendiului din clubul bucureştean Colectiv. De la începutul săptămânii, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au verificat un şir de cluburi de noapte, cinematografe, teatre şi săli de ceremonii, anunţând că mai multe instituţii riscă să rămână fără autorizaţie de funcţionare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG