Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta Basarabiei”


Invitatul emisiunii este editorialistul Dorin Duşciac.

„Ediția din noiembrie a ziarului migranților moldoveni „Gazeta Basarabiei” conține mai multe materiale care pun în prim-plan criza politică din Republica Moldova, devenită endemică în contextul ultimelor evenimente de la Chișinău.

La rubrica permanentă „Puncte cardinale: orientare în actualitate”, dna Ana Gutu, prim-vicerector ULIM și lider al grupului de inițiativă pentru crearea partidului DREAPTA, declară:„La momentul actual, după ce din punct de vedere instituţional Republica Moldova a eșuat, unica perspectivă de dezvoltare socio-economică a societăţii în beneficiul cetăţenilor săi este re-unificarea Republicii Moldova cu România.”

Alla Tofan este o tânără jurnalistă din Republica Moldova, stabilită recent cu traiul la Paris. În ultimele câteva săptămâni ea a observat viața foarte grea a basarabenilor din suburbia pariziană Villeneuve Saint-Georges. La dificultățile pe care le întâmpina concetățenii noștri în încercarea de a se integra în societatea franceză, se mai adaugă și un profund sentiment de dezamăgire în legătură cu situația din țara de origine. „Republica Moldova nu are nici un vot de încredere de la caravanele din suburbia pariziană, iar moldovenilor de aici le mai este şi obositor să se mai gândească la viitorul Moldovei...”, notează jurnalista Alla Tofan în articolul său intitulat „Protestul oamenilor plecați din Moldova”.

În articolul editorial „Republica Moldova, în culise”, subsemnatul conchide „... Republica Moldova se află în faţa unui nou examen. Logica de partid şi doctrinele electoraliste trebuie să cedeze locul considerentelor legate de viitorul statului, de promovarea interesului public, de orientarea pro-europeană. Clasa politică din Republica Moldova nu mai are de ales. Republica Moldova trebuie să fie scoasă din culise şi dată înapoi cetăţenilor.”

[transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG