Linkuri accesibilitate

Paul Ryan și un Partid Republican mult mai conservator și mai puțin dispus la compromisuri


Paul Ryan salută membrii Camerei Reprezentanților după alegerea sa alături de John Boehner
Paul Ryan salută membrii Camerei Reprezentanților după alegerea sa alături de John Boehner

Problemele structurale ale Camerei Reprezentatilor se mențin.

Va reusi noul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan sa uneasca Partidul Republican? O relatare pe această temă de la corespondentul Europei Libere la Washington.

„Camera este stricata” - a spus deputatul Paul Ryan in discursul sau. „Nu rezolvam probleme. Adaugam la problemele deja existente”. El a mai aratat ca nu va incerca sa evite chestiunile dificile si ca nimeni nu trebuie sa se teama de diferente de opinie, prezentate onest.

Nu exista nici o indoiala ca Ryan are mai mult sprijin republican, decit predecesorul sau John Boehner. Ryan a obtinut la investitură 236 de voturi pentru, in timp ce Boehner primise 216, atunci cind a fost reales in ianuarie. Cele mai multe voturi adaugate provin din factiunea ultra-conservatoare Gruparea Liberatii al carei lider, Jim Jordan a votat si el pentru Ryan. In avantajul lui Ryan este si „luna de miere” de care beneficiaza de obicei noii veniti si faptul ca, gratie unui acord incheiat de Boehner, inainte de a parasi functia, nu va trebui sa se confrunte, un timp, cu spinoasa dezbatere bugetara.

Dar problemele structurale ale Camerei Reprezentatilor se mențin. Noua conducere nu va putea – tot gratie lui Boehner – sa ofere membrilor individuali compensatii, pentru circumscriptiile lor, in schimbul voturilor, pentru ca astfel de practici sint acum interzise. In plus, potentialii dizidenti din partid nu numai ca nu pot fi tentati cu alocari de proiecte, ca in trecut, dar nici nu mai depind de conducerea partidului pentru fonduri de campanie, asa cum era cazul pina acum. Asta pentru ca au aparut o multime de organizatii conservatoare care colecteaza si ele fonduri de campanie.

In plus, activitatea legislativa este subminata si de diviziunile care exista la nivelul tarii si in partid. In Congres, alegerile din 2010 au eliminat zeci de democrati de centru si i-au inlocuit cu republicani ultra-conservatori. Asta face ca doar 26 dintre republicanii din Camera sa provina din circumscriptii castigate la prezidentiale de Obama in 2012. Asta inseamna un Partid Republican mult mai conservator si mai putin dispus la compromisuri. Intrebarea care se pune este daca Paul Ryan va reusi sa guverneze productiv, in aceste noi conditii.

XS
SM
MD
LG