Linkuri accesibilitate

PLDM, consultări la centru și în provincie


Poster electoral din campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014
Poster electoral din campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014

Se va reorganiza formațiunea, după încătușarea liderului său Vlad Filat?

După o ședință de partid la care au discutat despre rămânerea la guvernare alături de democrați sau retragerea în opoziție, liderii filialelor PLDM au misiunea să-şi consulte colegii din teritoriu. Dacă la centru unii lideri îndeamnă liberal-democraţii să facă un pas în spate şi să-şi reorganizeze partidul după încătuşarea preşedintelui Vlad Filat, în raioane părerile sunt împărțite. Valentina Basiul a încercat să afle ce cred membri de partid despre această chestionare a lor şi care ar trebui să fie decizia formațiunii.

Şedinţele la nivel local ar putea începe mâine, spune președintele filialei PLDM din Teleneşti Vadim Lelic, care a explicat că la acest moment argumente pro şi contra cântăresc în mod egal.
Lelic nu vrea să-şi exprime poziţia despre cea mai bună opţiune a formațiunii înainte de a-şi consulta colegii din Teleneşti. El afirmă că în PLDM deseori este cerută părerea membrilor simpli de partid, iar acest exercițiu nu este specific doar perioadelor de criză.

„Noi suntem unicul partid în care cât de cât au fost ascultate teritoriile. Cât de cât. Noi avem forte mulţi colegi care sunt în funcţii de răspundere, dar cum la noi este partajat absolut tot, deci mulţi colegi vor pierde pur şi simplu funcţiile. Asta este o problemă, în primul rând. Pe urmă a doua problemă, cred că, orice partid tinde spre guvernare”.

Europa Liberă: Înseamnă şi resurse financiare alocate primăriilor, consiliilor raionale, etc.?

„Da, şi asta este iarăși un punct”.

Un alt membru de partid, primarul din Cioreşti, Nisporeni, Valeriu Guţu, consideră că liberal-democraţii trebuie să meargă în opoziție şi să înceapă procesul de reformare. El spune că anii de guvernare împreună cu democrații au dus la un stat captiv şi o justiție nereformată, dar neagă că partidul ar fi în derivă.

„Situația este sub control, lumea nu este în panică, că unii, mă rog, sunt constrânși de diferite situații, știm noi cum şi de către cine, fiindcă noi chiar am fost idealişti, majoritatea, chiar am crezut şi continuăm să credem în viitorul european al Republicii Moldova. Dar cineva sub umbrela respectivă ne-a folosit şi pe noi şi practic şi-au protejat sistemul, benefic pentru ei, şi-au protejat averile”.

Înainte de a se sfătui cu colegii, preşedintele filialei din Căuşeni, Ion Ciontoloi, spune că în acest moment pentru partid nicio soluţie nu este bună. El nu vrea să vorbească despre democrația de partid, zice că e o discuţie prea lungă şi mai puţin plăcută.

„Dacă rămânem (la guvernare – n.r.), rămânem complici la o guvernare a unui singur partid, a unui singur om; pentru a împărți responsabilitățile. PLDM în cazul de faţă este necesar pentru a fi ca un paratrăsnet. Nu vom participa la guvernare, Partidul Democrat va da toată vina pe noi – ţara e în pericol, îşi pun ambițiile partidului mai presus decât necesitățile ţării”.

În timp ce din partea liberal-democrațiilor criticile la adresa democraților curg gârlă, preşedinta raionului Leova, şefă de filială a PD, Eufrosinia Greţu, spune că partidele din actuala coaliţie de guvernare sunt într-un fel condamnate să meargă împreună. Ea crede că liberal-democraţii trebuie să pună mai presus votul cetățeanului decât ambițiile şi supărările liderilor lor.

„Considerăm că viitorul european trebuie să fie aşa cum am decis partidele şi cetățenii prin votul dat şi la alegerile parlamentare, şi la alegerile locale. Noi cursul european trebuie să-l ţinem, altfel nu ieşim din mocirla în care ne aflăm astăzi. Şi am încredere în organul central al Partidului Democrat, în faptul că ştiu a negocia, ştiu să ia decizii, dar e clar că se sfătuie şi cu noi”.

Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a anunţat că mâine vor începe negocierile privind constituirea unei noi alianţe pro-europene şi că vor fi expediate invitaţii „către toţi cei care cu adevărat sprijină continuarea parcursului european al Republicii Moldova”.

„Nu cred că mai este timp ca cineva să se ascundă după ședințe de consilii politice şi consilii naționale. Sunt absolut sigur că în această situație de mare confuz şi ipocrizie, de altfel, din partea PLDM, se vor găsi mulţi deputaţi pro-europeni care se vor alinia la aceste negocieri şi le vor sprijini”, a declarat Marian Lupu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG