Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Instituţia Preşedinţiei, din punctul nostru de vedere, este o instituţie capturată de clanurile politice”


Duminică în Piața MAN la declanșarea procesului de colectare de semnături
Duminică în Piața MAN la declanșarea procesului de colectare de semnături

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Europa Liberă: De pe lista „revendicărilor populare”, sintagmă folosită de Platforma „DA”, s-a procedat la referendumul privind alegerea directă a viitorului preşedinte. Este aceasta sarcina cea mai urgentă, cea mai realizabilă sau cea mai profitabilă politic? Sau altceva?

Igor Boţan: „Revendicările Platformei „DA” au fost restructurate şi oferite spre examinare guvernanţilor în cadrul aşa-zisului pact social. Actualmente o nouă revendicare este legată de alegerea directă a şefului statului, întrucât în trei luni de zile trebuie să demareze procedura respectivă. Cunoaştem din sondajele de opinie, cunoaştem din referendumurile precedente, din ceea ce au promis partidele care încă mai guvernează Republica Moldova, că alegerea şefului statului trebuie să fie una prin vot direct.”

Europa Liberă: Vă întreb fără ocolişuri: aceasta este o campanie de popularizare a Platformei? Sau de bună seama credeţi că, până la expirarea mandatului actualului şef de stat, se poate obţine schimbarea modalităţii, astfel încât următorul şef de stat să aibă mandatul întregului popor?

Igor Boţan: „Este important ca această campanie să demareze. Ştim cu toţii că este o revendicare absolut necesară şi au fost invocate motivele. În primul rând, cunoaştem cu toţii că şi partenerii de dezvoltare acceptă sintagma „stat capturat”. Statul este capturat şi instituţia Preşedinţiei, din punctul nostru de vedere, de asemenea, este o instituţie capturată de clanurile politice. Actualul şef al statului a fost ales după trei ani de vacanţă a funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova. Al doilea argument – conflictul social apărut ca urmare a „jafului secolului” – a fost, într-un fel, monitorizat de către actualul şef al statului, care a desecretizat corespondenţa domniei sale cu instituţiile abilitate, dar nu a întreprins absolut nimic.”

Europa Liberă: Deci, era şi dânsul în „captivitate”?

Igor Boţan: „Șeful statului recunoaşte că a cunoscut problemele din sectorul bancar, nu s-a adresat Parlamentului, nu s-a adresat poporului, lucru pe care îl putea face atunci când a văzut că lucrurile ies de sub control. Al treilea argument este că principalii actori ai acestui conflict, cei doi „Vlazi” iată că au fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie de către şeful statului, cu Ordinul Republicii.”

Europa Liberă: Chiar dacă a ştiut ce se întâmplă în culise?

Igor Boţan: „Eu cred că a ştiut foarte bine. Pentru că şi organele de ocrotire a normelor de drept, în special SIS, informează cu regularitate şeful statului despre ceea ce se întâmplă în ţară.”

Europa Liberă: Deci, un şef de stat ales de popor ar putea să scoată din captivitate ţara?

Igor Boţan: „Cel puţin un şef de stat ales de popor are libertatea de a acţiona în consecinţă, atunci când apar probleme şi nu să manifeste sentimentul de gratitudine pentru clanurile politice care, după o pauză de trei ani de zile, de aranjamente, au ales un preşedinte care, cu certitudine, ştiau că nu va crea probleme.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar cele 200 de mii de semnături sau 250 de mii, sau 500 de mii de semnături, cutiile acestea cu liste de subscripţie vor fi puse în faţa deputaţilor, care, spuneţi dumneavoastră, şi nu doar, au tolerat starea aceasta de captivitate, au contribuit mutual sau activ la punerea în captivitate a instituţiilor statului. Oare ei vor vrea să dea curs acestor semnături?

Igor Boţan: „Dacă este vorba despre deputaţi pentru că, potrivit Constituţiei, referendumul poate fi iniţiat de către cetăţeni, de cel puţin 200 de mii de cetăţeni, dar oricum referendumul trebuie să fie declarat.”

Europa Liberă: Partea tehnică.

Igor Boţan: „Partea tehnică. Oricum, cred că acest exerciţiu este absolut necesar, pentru că în situaţia care s-a creat, ştim că în Parlament există fracţiuni care îşi doresc ca un astfel de referendum să aibă loc. Cel puţin două fracţiuni îşi doresc acest lucru.

Este şi o metodă de exercitare a presiunii asupra Partidului Democrat şi asupra Partidului Liberal. Să le amintim radioascultătorilor că Partidul Democrat a insistat acum câţiva ani pe alegerea directă a şefului statului, a fost un promotor al referendumului din 5 septembrie 2010. Partidul Liberal, de asemenea, a fost promotor al ideii alegerii directe a şefului statului. Mai mult decât atât, liderul Partidului Liberal este şi autorul unui proiect de Constituţie, care a fost elaborat sub auspiciile domniei sale, mă refer la domnul Mihai Ghimpu…”

Europa Liberă: …când era dânsul preşedinte interimar.

Igor Boţan: „Da. Se prevede în mod direct alegerea şefului statului de către cetăţeni, prin vot direct.”

Europa Liberă: De ce le-a trecut acestor formaţiuni?

Igor Boţan: „Pentru că vor să menţină Preşedinţia în captivitatea acestor clanuri politice, pentru a aranja lucrurile.”

Europa Liberă: Sau să fie o funcţie distribuită. Cui i-ar putea reveni, dacă va continua să fie ales în formula parlamentară? Cui i s-a promis acest jilţ?

Igor Boţan: „Noi ştim cu toţii care sunt moravurile – vor sta la masa de negocieri şi vor negocia deopotrivă. Acum, când nu avem guvern, vor negocia cine va fi prim-ministru, cine va fi preşedinte de Parlament, cum vor fi redistribuite funcţiile în cabinetul de miniştri, cum vor fi redistribuite funcţiile în Parlament.”

Europa Liberă: Unii psihanalişti spun că lui Vladimir Voronin i s-ar fi juruit această funcţie, dovadă fiind cuminţenia Partidului Comuniştilor.

Igor Boţan: „Nu trebuie să uităm că Vladimir Voronin va fi într-o competiţie cu Mihai Ghimpu care, de asemenea, a jinduit această funcţie şi a anunţat public atunci, în luna iulie, când a fost învestit, că se cuvine liberalilor, că ori va fi un candidat al liberalilor, sau va fi un candidat pe care îl va desemna Partidul Liberal, va avea dreptul primei opţiuni, atunci când va fi numită candidatura.

Aceste clanuri politice din Parlament vor să menţină toate instituţiile în captivitate. Să nu uităm că Gaburici, ex-premierul, şi-a prezentat demisia, imediat după ce a invocat necesitatea depolitizării instituţiilor de reglementare. Maia Sandu nu a fost acceptată ca premier, pentru că, atunci când a fost invocată candidatura ei, imediat a vorbit despre necesitatea depolitizării instituţiilor de reglementare. Valeriu Streleţ a fost demis exact pentru acelaşi „păcat”, pentru că ar fi invocat necesitatea depolitizării instituţiilor de drept.”

Europa Liberă: Deci, toţi potenţialii luptători cu politizarea îşi rup „dinţii” exact la acest subiect?

Igor Boţan: „Exact. Noi nu trebuie să uităm că este una dintre cele mai importante revendicări.”

Europa Liberă: Sunt şi alte priorităţi care ar conduce sau ar viza depolitizarea?

Igor Boţan: „Una dintre cerinţele noastre fundamentale pentru depolitizare este adoptarea unei legi-cadru privind numirea în funcţie a conducătorilor instituţiilor de drept şi de reglementare, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 21 decembrie 2010.”

Europa Liberă: Andrian Candu v-a replicat, prin luarea de atitudine, din cadrul unui recent forum, spunând că la fiecare instituţie există sarcini specifice şi ar trebui să existe şi regulamente specifice.

Igor Boţan: „Aceasta doar completează propunerea noastră. Noi suntem de acord că trebuie să existe legea-cadru, iar fiecare instituţie cu specificul său trebuie să aibă un regulament, potrivit căruia se ia în consideraţie specificul instituţiei respective. Aici nu există niciun fel de contradicţie, noi chiar am subliniat acest lucru. Iar legea-cadru trebuie să fie una care elaborează principiile de bază, că nu protocoalele secrete ale partidelor sunt cele care guvernează modalitatea de numire a conducătorilor instituţiilor de drept şi de reglementare.”

Europa Liberă: Revendicarea aceasta trebuie să o pună în aplicare tot cei care votează astăzi în Parlament.

Igor Boţan: „Exact. Dar noi putem considera un mic succes al nostru, dacă domnul Streleţ, care se comporta de o manieră foarte arţăgoasă faţă de noi, iată că recunoaşte acest lucru, după ce a fost demis. Acelaşi lucru l-a spus şi domnul Filat. A trebuit să treacă prin nişte încercări foarte dureroase pentru Partidul Liberal Democrat ca finalmente să recunoască că această revendicare este una extrem de importantă.”

Europa Liberă: Una peste alta, Platforma „DA” a reuşit să erodeze betonul alianţei, să-l determine să fie mai indulgent? Sau dimpotrivă, l-a făcut mai inventiv şi mai perfid?

Igor Boţan: „Părerea mea este că, cel puţin, protestele Platformei „DA” au dat un impuls spre resetarea şi a alianţei, şi a regimului politic din Republica Moldova. Însă nu acest lucru este cel mai important. Cel mai important lucru este trezirea cetăţeanului, transformarea locuitorului în cetăţean aici, în Republica Moldova. Nu va reuşi nimic Platforma „DA”, nu vor reuşi nimic mişcările protestatare, dacă cetăţenii nu vor consimţi şi nu se vor implica în soluţionarea problemelor importante ale societăţii. Şi aici intervin alte probleme extrem de importante.”

Europa Liberă: Facturile, iarna?

Igor Boţan: „Facturile. Şi am văzut că noi am obţinut ca aceste facturi, preţurile, să fie îngheţate. Şi vedem că iarăşi se amână punerea în aplicare a deciziei ANRE pentru o lună şi noi înţelegem de ce. Se crede că într-o lună se va reuşi numirea unui nou guvern. Pentru că acum îşi dau seama că, dacă ar lăsa libere preţurile la hidrocarburi şi electricitate, atunci totul poate sări în aer.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG