Linkuri accesibilitate

Politica interriverană și războiul celor două partide


«Punct și de la capăt» cu Natalia Morari și invitații ei: Stela Jantuan și Viorel Cibotaru.

„Șase ani, cinci guverne, patru prim-miniștri, doi președinți și un miliard. Este Moldova, puiule”. Astfel a descris evenimentele zilei de joi, 29 octombrie, bloggerul rus Varlamov, dând de înțeles că mai nimic nu înțelege din ce se întâmplă în această țărișoară. Sincer fie spus, nu înțelegem nici noi. În plus, pentru viitor, mai bine să luați receptorul când vă telefonează Vlad Plahotniuc. Și totuși, vom încerca să ne lămurim, ce a însemnat demisia prim-ministrului Streleț, care a avut loc în această săptămână, și cum va arăta viitorul guvernul, de către cine va fi el votat, cine va intra în componența lui și, cel mai important, cine va decide totul în Moldova. Vom vorbi despre aceasta cu invitații mei din studio: doamna Stela Jantuan, fost vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării.

Europa Liberă: Să vorbim despre ceea ce s-a întâmplat joi. Ce a fost aceasta? Este aceasta într-adevăr o moțiune de cenzură la adresa guvernului, care este complice în scandaluri de corupție sau pur și simplu cineva într-un birou a decis că a venit timpul pentru schimbarea guvernului și numirea în funcție de prim-ministru a unei persoane noi? Doamna Jantuan.

Stela Jantuan: „Cred că ceea ce s-a întâmplat joi a fost așteptat de toți. Și felul în care se făcea totul puțin semăna cu o moțiune de cenzură politică. Adică, aceasta a fost o acțiune politică, deoarece guvernului Streleț i-a fost exprimată neîncrederea. Cel mai probabil, aceasta semăna cu un punct culminant într-un război de mai mulți ani dintre două partide pentru anumite, să zicem, teritorii”.

Europa Liberă: Am putea să numim ceea ce s-a întâmplat drept o continuare a unei execuții publice asupra liberal-democraților?

Stela Jantuan: „Desigur, totul arăta anume așa. Înțelegeți, de fapt, nu doar mie, dar și mai multor cetățeni din Republica Moldoca, precum și experților, toate acțiunile întreprinse în ultimii ani de către partidele politice sau, să zicem, de putere sau guvern, prea puțin ne aminteau de anumite procese politice. Acestea au fost mai mult niște acțiuni foarte pesonalizate și totul a fost previzibil. În ultimul an, care a fost un an foarte activ, Partidul Liberal-Democrat, folosind vocabularul „romanticilor” ani’90, era pur și simplu terminat”.

Europa Liberă: Sau rupt în bucăți.

Stela Jantuan: „Și rupt în bucăți, da. Și acest proces încă mai continuă.

Europa Liberă: Noi neapărat vom vorbi despre viitorul acestui partid în emisiunea de azi. Dar, domnule Cibotaru, ce a fost aceasta în viziunea Dvs?

Viorel Cibotaru: „Eu am un alt punct de vedere. Eu cred că ceea ce s-a întâmplat joi reflectă în același timp și o mare luptă geopolitică, oricât de banal ar suna acest lucru. Problema constă nu doar într-un război dintre partide și personalități. Altceva este că aceste personlități, vor ei aceasta sau nu, folosesc inclusiv metode politice pentru realizarea voinței care se formează în alte centre. Dar, din nou, nu aș vrea să intru în prea multe detalii. Sunt de acord...”

Europa Liberă: Iarăși Moscova și Europa?

Viorel Cibotaru: „Sunt de acord că împotriva Partidului Liberal-Democrat s-a folosit întreg arsenalul mijloacelor admisibile și neadmisibile. Bineînțeles, totul a trecut granițele bunului simț, fiind folosite dosare, mașina propagandistică, diverse presiuni, personale și colective ș.a.m.d. Dar, la urma urmelor, aceasta oricum se reflectă în ceea ce spuneau deputații Partidului Liberal-Democrat, mai mult sau mai puțin pronunțat, precum că, în principiu, sub semnul întrebării se află opțiunea europeană a Republicii Moldova; calitatea reformelor și calitatea instituțiilor de stat din Republica Moldova, în general, este violată calitatea societății. Acesta este principalul moment, obiectul. Dar politicienii în acest caz, mai mult sau mai puțin evident, uneori joacă rolul unor figuranți. Regret foarte mult faptul că printre actorii politici sunt prea puțini acei care ar putea intra în istorie în calitate de făuritori. Din păcate, asistăm la acțiuni exclusiv destructive”.

Europa Liberă: Doriți să spuneți că în acest joc chiar și Vlad Plahotniuc joar rolul unui statist?

Viorel Cibotaru: „Bineînțeles, desigur”.

Europa Liberă: Și cine atunci este regizorul?

Viorel Cibotaru: „Eu nu aș vrea acum să accentuez anumite personalități, fie Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Voronin sau Streleț. Dacă noi, într-adevăr, dorim să înțelegem ce și cum se întâmplă azi, mâine sau poimâine, deoarece noi ne aflăm în condițiile unei crize permanentizate. Adică, chiar dacă pentru criză nu există motive obiective, ea se crează în mod artificial”.

Stela Jantuan: „Se alimentează”.

Viorel Cibotaru: „Este impusă în mod artificial”.

Europa Liberă: Dar cine câștigă? La ce bun cineva alimentează această criză?

Viorel Cibotaru: „Doar am spus. În primul rând, aceasta nu este convenabil cetățenilor Republicii Moldova, care se exprimă foarte activ. Și aici aș vrea să fac o reverență de partea democrației, Republica Moldova fiind o nouă poveste de succes, un nou și excepțional exemplu al succesului dezvoltării democrației, deoarece omenii își pot exprima liber gândurile lor în diferite forme, inclusiv în forma protestelor stradale, chiar și atunci când se află sub presiunea unui mecanism puternic de manipulare”.

Europa Liberă: Da, în schimb unii dintre ei sunt puși după gratii. Să zicem, domnul Petrenco.

Viorel Cibotaru: „Bineînțeles, dar, scuzați, vă rog, la război e ca la război – a la guerre comme a la guerre, există și victime, există și martiri, eroi sau cei lași, care fug de pe câmpul de luptă...”

Stela Jantuan: Înseamnă că acum la noi este război, domnule Cibotaru?

Viorel Cibotaru: „Bineînțeles, noi ne aflăm într-un mare război geopolitic. Chiar dacă acum toată atenția este îndreptată spre Siria sau alte regiuni, tot ce se întâmplă la noi este reflecția aceleiași mari lupte geopolitice. Acest lucru este absolut clar”.

Europa Liberă: Aș vrea pur și simplu să înțeleg: atunci când vorbim despre lupta geopolitică, avem în vedere Vestul și Estul, Moscova și Wshingtonul?

Viorel Cibotaru: „Da, bineînțeles, deoarece, până la urmă, felul în care s-a votat a scos la iveală dedesubtul euroasiatic al fundamentului ideologic, oricare veșminte ar purta partidele”.

Europa Liberă: Sunt de acord cu faptul că forțele externe întotdeauna se vor folosi de ceea ce se întâmplă în țară în scopuri proprii, atât Vestul, cât și Rusia. Este evident. Dar haideți să vorbim serios: oare toate aceste scandaluri care distrugeau alianța în ultimii câțiva ani, furtul miliardului, concesionarea aeroportului, mai multe alte scandaluri – oare toate acestea au fost făcute cu mâinile forțelor externe? Suntem noi acei care am făcut toate acestea. Doamna Jantuan?

Stela Jantuan: „Eu respect punctul de vedere al domnului Cibotaru. De fapt, la nivelul unei macro-analize de felul acesta am putea vorbi despre o astfel de luptă geopolitică. Aș vrea să spun că, după părerea mea, marele război geopolitic s-a încheiat pe teritoriul Republicii Moldova vreo doi ani în urmă.

De aceea, spre deosebire de domnul Cibotaru, în tot ce se întâmplă acum eu nu văd oarecare acțiuni politice. Și orice am spune noi aici, este oare posibil să afirmăm că, într-adevăr, este vorba despre o luptă politică, despre acel instrumentar pe care partidele îl folosau până acum? Și acel fapt că partidele au acceptat jocul care le-a fost nu că impus, dar mai întâi propus de către anumite forțe politice din Republica Moldova, care nu au avut nimic în comun cu lupta politică. Și aceste partide au intrat în acest joc...

Europa Liberă: Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Eu întotdeauna am ținut de această regulă. Aceste forțe nu sunt de natură politică, ele vin din interior sau exterior?

Stela Jantuan: „Eu cred că acestea sunt forțele politice interne, care pur și simplu nu au putut și nu au știut cum să joace după regulile politice. De aceea ei au impus regulile după care ei știu să joace. Jucătorii policiti care se aflau sau se află în alte partide pur și simplu au acceptat acest joc. Au acceptat prin diferite căi”.

Viorel Cibotaru: „De acord, aceasta se numește drept un proces de vulgarizare a politicii”.

Stela Jantuan: „Da, de aceea eu am și vrut să spun că ceea ce se întâmplă acum este o vulgarizare, o profanare și o pseudopolitică...”

Viorel Cibotaru: „Dar faptul că noi cu Dvs. discutăm acest lucru este o mare lecție. Și faptul că noi cunoaștem diagnosticul este un mare ajutor în căutarea ieșirii din acest joc”.

Stela Jantuan: „Da, căutarea ieșirii din acest joc. Dar pentru a identifica un diagnostic corect noi nu ne aprofundăm acum în instrumentarul și metodologia, să zicem, luptei politice”.

Europa Liberă: „Absolut. Aici eu l-aș cita pe colegul meu Vladimir Soloviov care spune că în această situație noi nu trebuie să inventăm noțiuni absolut noi. Atunci când noi zicem „Parlamentul” din actuala Republica Moldova, noi trebuie să înțelegem că acesta nu este Parlamentul așa cum îl percep englezii, francezii și încă cineva. În cazul nostru, prin Parlament înțelegem un organ unde, dacă e nevoie, se va vota cum trebuie, deoarece...

Stela Jantuan: „Sunt regulile jocului care au fost încorporate în sistem”.

Europa Liberă: Președintele la noi nu este președinte, Parlamentul – nu este Parlament, la noi Procuratura Generală – nu este Procuratură Generală, iar Centrul Național Anticorupție nu este Centrul Național Anticorupție. Sunt niște instrumente de realizare a influenței din partea anumitor grupuri de interese.

Stela Jantuan: „Iată. Și a început cu aceea că ei pur și simplu au impus regulile lor de joacă, jocul lor”.

Europa Liberă: Sunt metode banditești.

Stela Jantuan: „Seamnă foarte mult cu ceea ce eu numesc „romanticii” ani ’90. Seamănă, deoarece totul corespunde acestei subculturi. Absolut totul, chiar și filozofia relațiilor și acțiunilor. Cei care s-au ocupat de aceste subculturi înțeleg foarte bine cât de asemănătoare sunt aceste procese. Dar am vrut să zic altceva: fiind încadrat într-un sistem slab, acest joc pur și simplu a distrus anumite reguli și principii și le-a impus tuturor regulile proprii. Ei se acopereau foarte abil cu procesele geopolitice care se derulau, să zicem, doi sau trei ani în urmă; au fost foarte activi, mereu făceau trimitere la Ucraina, spunând: uitați-vă, vreți și voi încă un Maidan? Noi nu putem admite aceasta în Republica Moldova, deoarece ne aflăm chiar la graniță.

Și eu nu exclud că ei au fost strâns legați de alți politicieni ucraineni care îi ajutau în anumite momente, deoarece credeau că Moldova trebuie să fie ruptă, să zicem, de sub influența Rusiei. Și ei credeau că acestea erau niște intenții bune. Eu acum nu văd nici un fel de luptă geopolitică majoră sau clasică în Republica Moldova. Totul este reactiv, se crea și apoi se integra, de exemplu, în criza ucraineană, dar acum lor le place să utilizeze unele noțiuni pe care ei aproape nu le înțeleg. Atunci când ei vorbesc despre lupta geopolitică – am în vedere acum pe politicienii noștri care folosesc în abundență acest termen, ei nu înțeleg că acum practic a trecut pe lângă Republica Moldova și s-a concentrat pe alte teritorii”.

Viorel Cibotaru: „Indiferent de calitatea actorilor, marii jucători geopolitici se vor folosi pe deplin de situația din Republica Moldova. Și la ziua de azi există o mare diferență ideologică. Estul, sau regimul lui Putin, haideți să-l numim așa, urmărește în mod exclusiv propriile interese. Însă Uniunea Europeană ne susține, adică acționează în interesul Republicii Moldova. Adică, noi avem nevoie de aceste instituții, avem nevoie de calitatea vieții, de libertăți cetățenești, care astăzi există în Uniunea Europenă.

Iată de ce eu spun că lupta geopolitică nu se oprește nici pentru o secundă, indiferent dacă noi vom accepta sau nu vom accepta acest lucru, dacă vom inentifica sau nu aceste elemente geopolitice. Atunci când la Moscova mereu ni se spune că voi trebuie să păstrați neutralitatea, că la voi trebuie să fie o republică federativă, că trebuie să faceți parte din Uniunea Euroaisiatică, din fosta Uniune Sovietică sau altceva – totul este presiune politică sau joc politic”.

Europa Liberă: Da, domnule Cibotaru.

Stela Jantuan: „Dar cine îi ascultă, domnule Cibotaru, cine astăzi îi ascultă pe acești jucători politici. Noi astăzi vorbim despre situația din Republica Moldova, despre situația creată la moment. Faptul că ea este convenabilă jucătorilor geopolitici, este clar. Dar ceea ce s-a creat astăzi nu este rezultatul luptei geopolitice...”

Europa Liberă: Vă propun acum să coborâm puțin de pe orbita capitalelor mondiale pe pământul nostru moldav. Atunci când spuneți, domnule Cibotaru, că oricare ar fi jucătorii nostri, ei oricum participă, fac parte din luptele geopolitice, da, așa este. Dar noi trebuie să înțelegem foarte bine, că de-a lungul ultimilor ani, și aceasta deja le este clar absolut tuturor, inclusiv acestor jucători, ei foloseau retorica geopolitică, în cazul dat vectorul proeuropean, preluarea valorilor europene și a instituțiilor europene pentru ca aici, de fapt, să ducă un cu totul alt joc care poate fi numit oricum, dar nu european. Cel mai probabil, ei construiau un model de tip rusesc unde printr-o apăsare pe buton și...

Viorel Cibotaru: „Așa este…”

Europea Liberă: …și dreptul telefonic poți să-ți rezolvi întrebările tale banditești. În acelaști timp fațada era una proeuropeană. Aceasta o înțelege deja toată lumea. De aceea eu aș propune să renunțăm puțin la retorica geopolitică și să vorbim despre ceea ce va urma. Nouă ni s-a promis că cel mult în două săptămâni va fi numit noul guvern. Îmi este acum interesant, cine va vota pentru acest guvern, cine, în primul rând, va propune candidatul pentru postul de prim-ministru. Ultimile zile au demonstrat o activitate fabuloasă, fără precedent a Partidului Democrat, care a afirmat că în sfârșit ei își asumă responsabilitatea pentru vectorul european al Republicii Moldova. Ce înseamnă aceasta, traduceți aceasta într-o limbă umană, Vă rog.

Stela Jantuan: „Eu cred că în traducere aceasta ar însemna că Partidul Democrat în sfârșit a preluat așa-numitul steag al integrării europene, care până acum...”

Europa Liberă: A așa-numitei integrări europene...

Stela Jantuan: „Da, se asocia doar cu Partidul Liberal-Democrat, deoarece, pentru partenerii externi și pentru alegătorii din Republica Moldova, anume el în această alianță întruchipa aspirațiile integrării europene. Deoarece, la toate alegerile și la fiecare scrutin, anume despre aceasta se și vorbea. Și aceasta asigura acestui partid succesul și sprijinul partenerilor externi. Partidul Democrat care niciodată nu avea poziția proprie clară și oscila între anumite extreme, acum a realizat ce dividende poate să-i ofere așa-numita integrare europeană. Eu nu exclud că astfel se flirtează cu alți parteneri din Est. De aceea Partidul Democrat a decis acum că, slăbind partenerii săi politici din Parlament și chiar din afara lui, el în sfârșit să se poziționeze ca acel partid care poate să-și asume angajamentele pentru integrarea europeană.

Dar eu nu înțeleg, ce încurca Partidului Democrat să-și asume aceste angajamente atunci când făcea parte din coaliție, deoarece el, în principiu, uneori afirma că, da, noi urmărim vectorul integrării europene, chiar dacă uneori, atunci când îi era convenabil, liderul Partidului Democrat spunea că nu vom vorbi despre integrare europeană, nici despre vectorul estic, dar vom vorbi despre Republica Moldova și despre necesitățile ei. Adică, este un partid care întotdeauna a acționat foarte reactiv, și acum el va continua același lucru. Dacă acum va fi convenabil să faci așa, ei vor face așa...”

Europa Liberă: Dar acum deja în calitate de primă vioară.

Stela Jantuan: „Da, în calitate de prima vioară. Și discursul lui Marian Lupu în Parlament a fost un mesaj foarte clar, structurat și disecat că de acum înainte noi suntem primii și noi vom dicta regulile noastre...”

Europa Liberă: Și toată lumea va face coaliție cu noi...

Stela Jantuan: „Da, toți se vor alia cu noi și acesta este un mesaj către partenerii noștri europeni: de acum înainte noi suntem partidul principal care va decide vectorul policitii externe a Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Domnule Cibotaru, înseamnă acest lucru că acum candidatul pentru postul de prim-ministru trebuie să vină din partea democraților?

Viorel Cibotaru: „Nu, desigur. În primul rând, Partidul Liberal-Democrat, de fapt, este și a fost benevol asociat cu vectorul pro-european și își atribuia nu doar tot succesul acestui vector, dar și accepta cu o mare responsabilitate să-și asume o parte de vină pentru acele neajunsuri și probleme care apăreau pe această cale. Acum se pare că se încearcă înlăturarea acestui partid din această cale, dar eu cred că noi am ajuns prea departe încât acest lucru să fie posibil.

În principiu, ceea ce zice colega mea ține nu atât de dorința reală de a urma cursul reformelor foarte complexe, necesare și realizarea lor, cât de încercarea de a evita acea responsabilitate pe care o revendică oamenii în piață. Să evite acea responsabilitate pe care o cer partenerii. Adică, oamenii întreabă: bine, voi v-ați asumat responsabilitatea, voi ați rugat, noi am venit, v-am ajutat, v-am dat resurse ș.a.m.d. Dar care sunt rezultatele? Și iată ceea ce a decis să facă Partidul Democrat este să compromită Partidul Liberal-Democrat care trebuie să devină țapul ispășitor. Începând cu liderul acestui partid și termninând cu întreg partidul”.

Europa Liberă: Bine, a compromis, dar ce urmează?

Viorel Cibotaru: „Dar e periculos, mai departe e o cale periculoasă. Nu poți mereu să te acoperi cu o frunză de smochină. Rușinea oricum se vede și este în văzul tuturor. Pur și simplu astrăzi – și anterior eu am vorbit despre „permanentizarea” crizei – crizele se creează în mod artificial. Și de la o criză la alta se întinde existența acelui regim oligarhic din cauza căruia noi toți, inclusiv eu, fiind membru al guvernului, suntem un „stat capturat” ș.a.m.d.”.

Europa Liberă: Deoarece atunci când noi mereu...

Viorel Cibotaru: „...Deoare acele reforme pe care eu le consideram drept necesare eu nu le-am putut realiza anume din aceste motive”.

Europa Liberă: Paralal cu acest proces, cu faptul că la noi crizele mereu vin una după alta, pe toate canalele de televiziune ni se încearcă infiltrarea acelei idei că în țară a rămas o singură sursă de stabilitate...

Viorel Cibotaru: „Acesta este deja un război informațional...”

Europa Liberă: …Și noi știm că această sursă se află pe bulevardul Cantemir.

Viorel Cibotaru: „Există încă o teză periculoasă ca se încearcă să ne fie înfiltrată: faptul că statul Republica Moldova este distrus, că nu mai poate să se autoguverneze. Și aceasta este cel mai înfricoșător”.

Europa Liberă: …Și doar unirea cu România ne poate ajuta.

Viorel Cibotaru: „Acest aspect: cine și cu ce poate ajuta – nu. Într-un oarecare context o poate face nenea Putin, care va veni și totul aici va aranja sau îi va trimite pe oamenii săi ș.a.m.d. Problema unionismului este o problemă aparte. Principala problemă este în Republica Moldova – putem noi să ne autoguvernăm sau nu. Noi trebuie să avem această abilitate în orice context: în componența României, a Ucrainei sau în calitate de stat independent”.

Europa Liberă: Eu, totuși, sper că noi vom rămâne un stat independent, dar haideți să ne întoarcem...

Viorel Cibotaru: „De aceea principala problemă constă în funcționarea instituțiilor de stat, începând cu Parlamentul și până la primăriile din sat”.

Europa Liberă: Toate aceste instituții, conform experților locali și celor străini în persoana șefului Consiliului Europei, sunt capturate. Ele sunt folosite în calitate de instrumente pentru satisfacerea intereselor grupurilor oligarhice. Aș zice chiar: a unui singur grup oligarhic, deoarece pe acest câmp nu mai există nici un concurent. De aceea haideți...

Viorel Cibotaru: „Este o viziune prea categorică, și ca orice viziune categorică ea are...”

Europa Liberă: Este părerea mea, doar a mea. Admit, eu pot și să greșesc, dar această părere îmi aparține. De aceea haideți de la geopolitică să ne întoarcem la bucătăria noastră moldovenească. Totuși, viitorul prim-ministru va veni din partea Partidului Democrat sau nu? Sau ei ne vor propune acea formulă pe care a pomenit-o în Parlament domnul Voronin – un guvern al tehnocraților, al consimțământului național, 79 de voturi, toți cei care vor să salveze Moldova acum trebuie să se unească în jurul guvernului nou. Această formulă este posibilă și, în general, ce reprezintă aceasta?

Stela Jantuan: „Cred că acum la noi totul este posibil. Noi ne aflăm într-o criză permanentă care este alimentată în mod artificial. În medicină este așa o noțiune: comă medicamentoasă, când pacientul care se află practic pe patul de moarte este introdus în comă medicamentoasă, lungind astfel anumite funcții vitale ale organismului pentru ca el într-un fel să rămână viu, și pentru a nu-i permite să moară. Și iată Republica Moldova cu puterea ei, chiar și cu statalitatea ei, se află acum în situația unei astfel de come artifiale. Și problema constă nu atât în aceea ce politicienii încearcă acum să ne prezinte: toate aceste acrobații și scheme sunt atât de încurcare și sucite că, de fapt, ele devin destul de previzibile.

Problema constă în aceea că, așa cum zicea marele Marx, existența detemină conștiința. Cine va plăti pentru noul guvern? Adică, cine va da bani pentru noul guvern? Aceasta este o problemă fundamentală, deoarece acum, oriunde am merge, nu cred că dacă vom merge spre Est, cum zice colegul mea, spre nenea Putin, el va veni și va aranja toate probleme. Rusia are problemele ei, mai ales acum ea este preocupată de exercițiile ei geopolitice prin care ea trebuie cumva să demonstreze Europei și Americii...”

Europa Liberă: Siria este mai importantă decât Moldova.

Stela Jantuan: „Siria este mai importantă decât Moldova și Ucraina. Dacă ați observat, Ucraina a trecut pe planul, să zicem, al șaptestesprezecelea, dacă domnul Obama nu a promulgat legile Congresului despre oferirea unei sume de 300 de milioane de dolari guvernului Ucrainei anume pentru acel război. Băieți, există grupul de la Minsk, el lucrează, scuzați, rezolvați problemele voastre singuri, găsiți soluția pentru acest conflict. Adică, practic, este o cale de retragere, deoarece există teritorii mult mai importante. Cum se zice, oamenii mor pentru petrol. Și eu cred că la mijloc este încă un joc. Cineva poate să creadă că deja există niște acorduri, deoarece domul Lupu a zis că sunt 55 de persoane care ar fi votat în Parlament”.

Europa Liberă: El a zis că vectorul european va fi păstrat.

Stela Jantuan: „Va fi păstrat. Aș vrea să spun că Partidul Democrat nu în zadar afirma că își asumă responsabilitatea pentru integrare europeană. De aceea el poate să-și permită să aibă în Parlament orice configurație și să zică partenerilor europeni că noi suntem acum garanții. Vedeți, partenerii noștri din Partidul Liberal-Democrat nu o mai pot face”.

Europa Liberă: Dar ce înseamnă acest lucru? Aceasta înseamnă că comuniștii vor vota alături de liberali sau că Partidul Liberal-Democrat va fi rupt în două bucăți? De unde se vor lua aceste 55 de voturi, nu o pot înțelege?

Viorel Cibotaru: „O astfel de variantă, desigur, nu va fi susținută de partenerii noștri...”

Europa Liberă: ...Votarea cu comuniștii...

Viorel Cibotaru: „Nu pur și simplu cu comuniștii, dar eliminarea din această coaliție a Partidului Liberal-Democrat. Și încercări, prin mituire sau șantajare, de a rupe acest partid, doar vor argava situația. Este un lucru evident. Sunt de acord...”

Europa Liberă: Dar aici, doar o clipă, este important să remarcăm un lucru. Joi, în emisiunea mea „Interpol”, domnul Streleț, răspunzând la întrebarea mea, dacă el vede posibilitatea colaborării sale ulterioare cu Partidul Democrat, a zis că este în drept să decidă acum pentru tot partidul, că ei vor decide împreună...

Viorel Cibotaru: „Foarte corect”.

Europa Liberă: …Doar o clipă: dar el personal crede că, având acea experiență din anul 2013 și tot ce a urmat după, ei nu mai pot avea cu democrații nimic în comun.

Viorel Cibotaru: „Foarte corect. Bine, permiteți-mi să explic...”

Europa Liberă: Cum trebuie înțeles acest lucru?

Viorel Cibotaru: „Trebuie de înțeles că Partidul Liberal-Democrat se întoarce la izvoarele sale. Adică, acestui partid trebuie să îi fie indiferent ce zice Partidul Democrat, Partidul Liberal sau comuniștii, fără să-i mai numim aici, scuzați de expresie, pe așa-numiții socialiști. Partidul Liberal-Democrat trebuie să-și construiască propriul punct de vedere, el a apărut ca un partid de alternativă, așa și va rămâne”.

Europa Liberă: Dar pentru aceasta el trebuie, cel puțin să se curețe.

Viorel Cibotaru: „Bineînțeles, absolut corect. Și eu cred că în viitorul apropiat va avea loc un congres care va face aceasta, deoarece principiile liberal-democratismului rămân, necesitatea unui astfel de partid rămâne, oameni destul de calitativi există, cineva care privea partidul ca pe o tramblină, ca pe un lift social, va pleca ș.a.m.d. Dar în interiorul partidului există un așa potențial neobișnuit și un avânt energetic întât acestea vor fi de ajuns pentru a propune cel puțin o alternativă sau o evoluție ulterioară bună, normală”.

Europa Liberă: Doamnule Cibotaru, adică Dvs. considerați că, odată reformat, Partidul Liberal-Democrat poate avea ceva în comun cu Partidul Democrat?

Viorel Cibotaru: „Partidul Liberal-Democrat se autoreformează din mers. Este un proces foarte dificil, dar Partidul Liberal-Democrat...”

Europa Liberă: Vor merge ei cu democrații pe aceeași cale?

Viorel Cibotaru: „Este o discuție secundară. Îmi este indiferent ce mai afirmă acolo democrații. De fapt, este o întrebare care se adresează nouă: dacă democrații vor merge cu noi pe aceeași cale. Astfel trebuie să punem întrebarea. Ce mai cred ei acolo, ce mai afirmă, ce mai ciripesc – sunt problemele lor. Ca și problemele comuniștilor: Voronin spune ce visează el noaptea, iar a doua zi îi distrează pe toți în Parlament. Partidul Liberal-Democrat are un vector absolut clar, are o viziune și un program, de care se va ocupa, aflându-se la putere sau în opoziție. Atât, întrebarea trebuie formulată doar așa”.

Europa Liberă: Sună prea frumos ca să fie adevărat.

Viorel Cibotaru: „Dar altfel nici nu se poate. Și nici nu trebuie să fie”.

Europa Liberă: Domnule Cibotaru, aceasta sună prea simplu ca să fie adevărat.

Viorel Cibotaru: „Mi se pare că joi nu doar Streleț, dar și alți lideri au spus foarte clar: băieți, noi avem programul nostru, avem frustrările noastre, exersați combinațiile voastre cu altcineva”.

Stela Jantuan: „Dar de ce ei au spus acest lucru abia acum domnule Cibotaru...”

Viorel Cibotaru: „O întrebare foarte bună”.

Stela Jantuan: „…De ce abia acum. După ce lor li s-a călcat pe coadă, ei au și spus-o”.

Europa Liberă: Nu li s-a călcat, dar li s-a tăiat coada.

Stela Jantuan: „Da, li s-a retezat coada”.

Viorel Cibotaru: „Oameni deștepți nu învață din greșelile proprii, dar pe greșelile altora. Dar, cum se zice, eu cred că partidul...”

Stela Jantuan: „Adică acei cărora li s-a retezat coada nu sunt deștepți, colegii lor trebuie să învețe din greșelile lor, așa să înțeleg”.

Europa Liberă: Și totuși, centrul de atracție în viitoarea configurație a puterii va Partidul Democrat sau, cum a zis domnul Cibotaru, Partidul Liberal-Democrat reformat? Doamna Jantuan, Vă rog.

Stela Jantuan: „Eu cred că Partidul Liberal-Democrat este încă foarte slab, deoarece atunci când, cum spunem noi, li s-a tăiat coada, ei au rămas foarte deozrientați. În viziunea mea, în acest partid nu există un centru analitic mobilizat, deoarece...”

Europa Liberă: Și a unui singur vot.

Stela Jantuan: „Da, și a unui singur vot, deoarece deja timp de un an toată societatea știa că liderul liberal-democraților va fi pus după gratii și doar cei leneși nu vorbeau despre aceasta. Oricum ei nu au fost pregătiți pentru aceasta. Știți, tot așa cum, de fapt, iarna vine în decembrie. Înțelegeți, iată așa niște lucruri. În plus, dacă sincer...”

Viorel Cibotaru: „În asta constă și farmecul acesui partid că există pluralitate, mai multe voci, și nu există o singură voce a dictatorului, fie el liberal sau democrat”.

Stela Jantuan: „Ei trebuie să existe, domnule Cibotaru, dar acum noi nu vorbim despre aceasta...”

Viorel Cibotaru: „Nu, exact despre aceasta și vorbim”.

Stela Jantuan: „Nu, ei trebuie să existe. Noi acum nu vorbim despre principiile democratice ale unui partid, dar despre faptul că ei trebuie să existe. Dar, iarăși, acest partid și-a amintit despre propriile izvoare doar atunci când a fost nimicit practic complet”.

Europa Liberă: De parcă au fost loviți cu scândura în cap.

Stela Jantuan: „Iată diagnosticul meu: bineînțeles, dacă Partidul Democrat va fi acum centrul de atracție și își va dicta propriile condiții, el va juca și cu parteneri externi și cu parteneri interni. Acum Partidul Democrat va decide cu cine va fi mai convenabil și în ce direcție să meargă. Partidul Liberal-Democrat are un viitor doar în cazul în care va putea să se autoorganizeze, să își vină în fire, să conștientizeze propriile greșeli și să-și elaboreze propria ordine de zi în funcție de ordinea de zi a celorlalte partide. Atunci Partidul Liberal-Democrat va putea să se autoorganizeze. Dacă nu, atunci în tot acest timp el va putea să dispară din punct de vedere politic”.

Europa Liberă: Și aici noi ne apropiem de încă o sursă potențială a crizei care brusc poate să ne înghită. Sunt alegerile prezidențiale. Și totuși, ca următoarea coaliție, oricum ar arăta aceasta, să aleagă și președintele în câteva luni, astfel încât să evităm alegeri anticipate, sau noi totuși foarte lent, clar ne apropiem de alegeri anticipate care vor avea loc anul viitor, primăvara, vara sau toamna.

Viorel Cibotaru: „Eu nu cred că alegerile anticipate sunt pentru cineva un scop în sine, orice ar afirma unii dintre ei. Există încă o mulțime de posibilități pentru a ajunge la o înțelegere și a lucra împreună. Înseamnă că Partidul Liberal-Democrat trebuie să-și dicteze propriile condiții indiferent de ceea ce dictează alți. Și dacă ceilalți nu vor fi de acord, Dumnezeu cu ei...”

Stela Jantuan: „Dar acest partid nu poate acum să dicteze nimic, domnule Cibotaru”.

Viorel Cibotaru: „Poate, și încă foarte ușor. Doar o clipă, Vă rog. Bine, haideți să ne uităm cum vor evolua evenimentele. Eu pur și simplu spun că în Partidul Liberal-Democrat există destule rezerve proprii, deoarece până la urmă partidul nu sunt bani, nu este o clădire, un steag ș.a.m.d. Partidul sunt oamenii, în primul rând, și eu cred că în Partidul Liberal-Democrat există mulți oameni buni”.

Europa Liberă: Dar să nu uitați că noi trăim în condiții moldovenești. De aceea oamenii ca oamenii, dar fără bani...”

Viorel Cibotaru: „Dar un animal hăituit, scuzați, Vă rog...”

Stela Jantuan: „Dar eu cred că supraviețuirea partidului depinde de cât de repede el va putea să se organizeze în aceste condiții”.

Viorel Cibotaru: „Corect, iar un partid are pentru aceasta cel mai important lucru – ideea...”

Stela Jantuan: „Ce fel de idee?”

Viorel Cibotaru: „…Ideea opțiunii europene, ideea creării instituțiilor de stat...”

Stela Jantuan: „Scuzați, Vă rog, liderul lor a zis că a fost „complice” toți acești ani. Unde esra această opțiune europenană...”

Viorel Cibotaru: „Corect, primul punct al catharsisului el deja l-a realizat...”

Stela Jantuan: „Dar unde a fost el toți acești șase ani, ce făcea Partidul Liberal-Democrat?”

Europa Liberă: Aceasta a fost alegerea lui personală, i s-au tăiat toate ieșirile. Mai mult ca atât, în afara de acest catharsis în partid mai există și alte catharsisuri. Să mă scuzați, sunt mai multe povești legate de domnul Balițchi sau de domnul Banariuc. Sunt mai multe povești legate de interesele partidului”.

Stela Jantuan: „Și acum ele vor ieși la iveală”.

Europa Liberă: Deocamdată partidul nu și-a exprimat dorința de autocurățare. Acum absolut toate scurgerile împotriva partidului trec pe linia altui partid al „binevoitorilor””.

Viorel Cibotaru: „Eu cred că încă veți auzi vocea lor în cel mai propiat timp”.

Europa Liberă: Vom vedea. Și dacă va putea – să-i dea Dumnezeu sănătate!

Viorel Cibotaru: „Cel puțin, astăzi Dvs. auziți una dintre aceste voci”.

Europa Liberă: Adică, Dvs. sunteți membru al partidului.

Viorel Cibotaru: „Bineînțeles, un membru ordinar al partidului”.

Europa Liberă: Este deja altceva. Acum totul devine clar.

Stela Jantuan: „Și se vede”.

Viorel Cibotaru: „O voce deja există”.

Europa Liberă: Atunci este clar. Adică, această ordine de zi Dvs. veți încerca să o realizați în interiorul partidului. Care este poziția Dvs., vom reuși noi să evităm alegerile anticipate sau noi mergem spre ele?

Stela Jantuan: „Știți, aș vrea să spun că alegerile anticipate întotdeauna au fost în arsenalul Partidului Democrat. Adică, ei niciodată nu negau această posibilitate, deoarece, încă o dată repet, acest partid acționează în mod reactiv. Dacă până la alegerile președintelui Partidul Democrat va considera mai convenabile alegerile anticipate, el va merge la aceste alegeri”.

Europa Liberă: A fost Stela Jantuan, un cetățean cu viziuni critice, și Viorel Cibotaru, membru ordinar al Partidului Liberal-Democrat. Ce va fi, vom trăi și vom vedea. Toate cele bine, ne vom auzi peste o lună.

XS
SM
MD
LG