Linkuri accesibilitate

„Ziua în care vom muri” și trei zile de doliu la București


La locul dramei...
La locul dramei...

27 de persoane au murit, 184 au fost duse cu ambulanțele la spitalele din București, iar 146 au rămas internate după tragedia din Clubul Colectiv.

Totă lumea pare să asculte heavy metal la București, iar pe stradă tinerii sunt toți în negru. „Ziua în care murim” (The Day We Die) este titlul piesei care a deschis concertul din noaptea de Halloween, pe care trupa Goodbye to Gravity l-a oferit cadou amatorilor de rock cu ocazia lansării ultimului lor album („Mantras of War”).

Versurile melodiei par să fi prevăzut, dincolo de metafore, tragedia care urma să vină („Let go and beg for freedom / Another row jumping into the flame” („Să mergem şi să ne rugăm pentru libertate / Încă un rând sărind în flăcări”) şi „We're not numbers we're free, we're so alive / Cause the day we give in is the day we die” („Nu suntem numere, suntem liberi, atât de vii / Căci ziua în care cedăm este ziua în care murim”).

Chitaristul trupei a murit, iar ceilalți membri sunt grav răniți, după ce Clubul Colective a luat foc, astă noapte în jurul orei 22 din cauza spectacolului pirotehnic improvizat, după cum relatează martorii. În același timp, clubul era doar o hală industrială improvizată, iar scheletul pe baza căruia era amenajat întreg stabilimentul fusese făcut din lemn neignifugat.

Prin autorizația dată de primărie, patronul clubului își asuma răspunderea față de tot ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Nimeni nu a verificat, însă, dacă locul era sigur pentru spectacole și încă nimeni nu poate spune dacă pentru concertul de aseară, prin care se anunțau și jocuri pirotehnice era sau nu nevoie de o autorizație specială.

La ședința extraordinară de guvern de astăzi, premierul Victor Ponta a cerut verificarea „la maximum” a fiecărui club și bar din România. Autoritățile au fost decretat trei zile de doliu național.

Din cele 27 de persoane decedate, 17 nu au putut fi identificate până acum, iar din cei 146 de răniți, aflați în spitale, de asemenea, cinci nu au fost identificați. Doctorii au spus că pentru mulți dintre cei aflați în situații critice „pronosticul este foarte rezervat”. Este vorba în special de persoane care au suferit arsuri majoare.

Președintele Klaus Iohannis a fost la Spitalul de Urgență Floreasca și apoi la locul tragediei unde a declarat că „este de neimaginat că în acel spațiu au putut să fie atât de mulți oameni și să se întâmple într-un timp atât de scurt o tragedie pentru că au fost ignorate norme simple”. Potrivit ministrului de interne ar fi fost între 300 și 500 de persoane într-un spațiu cu o singură ușă disponibilă și una blocată, cu toate că normele legale vorbesc despre obligativitatea a șase uși.

Jurnalistul Alexandru Matei, de la Ziarul Financiar, care a fost de față povestește că era „undeva pe la jumătatea clubului când de la artificii a luat foc buretele de pe unul dintre stâlpii de susținere din fața scenei”: „fără panică, i-am zis celui cu care am venit să o luăm spre ieșire pentru orice eventualitate. Asta a fost decizia care mi-a salvat viața. Într-un interval de nici zece secunde focul a ajuns la tavan, unde s-a extins cu repeziciune”.

Pompierii și apoi salvările au ajuns abia după 15-20 de minute de la extinderea focului, după cum spun cei care au apucat să iasă din sală. Doctorii s-au mobilizat, însă imediat, iar bucureștenii au venit cu sutele să doneze sânge.

În această seară au fost anulate spectacolele de comedie, steagurile sunt în bernă, iar în spațiul virtual a fost demarată acțiunea „Astăzi nu ieșim în club” ca semn de doliu pentru cei care au murit la petrecerea din Colectiv, dar și ca protest față de precaritatea cluburilor autohtone.

Politigraf

XS
SM
MD
LG