Linkuri accesibilitate

Este Republica Moldova un stat eșuat?


Revista presei românești despre criza politică de la Chișinău

Din trei variante de evoluție posibile – o coaliție pro-europeană lărgită, un guvern democrat susținut din umbra de comuniștii lui Vladimir Voronin, sau direct o coaliție a democraților cu stânga pro-rusă – Cristian Pantazi o creditează pe prima. Într-un astfel de scenariu, jurnalistul de la Hotnews.ro crede că „guvernul va mima reformele, va încerca să păstreze avantajele date de acordul cu Uniunea Europeană, va încerca un nou accord cu FMI, va încerca să ia și cei 150 de milioane de euro promiși de România, dar va ieși încet-încet de pe orbita pro-europeană”.

Pantazi reia formula folosită în articole anterioare: Moldova ar fi acum un „stat eșuat”. Mai mult, ar fi un stat controlat de un „gen de racket mai deștept decât angajatorii lui”. Se înțelege că este vorba despre Vlad Plahotniuc, căruia articolul îi face o prezentare detaliată ilustrând ideea că este „masculul alfa în politica din Moldova”.

În „România liberă”, scrie pe același subiect Cristian Câmpeanu, care citează și opiniile analistului Armand Goșu. Acesta din urmă vede deja suspendată funcționarea coaliției încă din 22 octombrie, când Vlad Plahotniuc a obținut foarte ușor în Parlament aprobarea de trecere a Centrului Național Anticorupție în subordinea guvernului. Goșu este citat și cu pronosticul că va fi adus la guvernare Iurie Leancă, cu tot cu Partidul său Popular European. Va fi pus poate ”chiar prim ministru”. Soarta Partidului Liberal Democrat pare însă sumbră: ”va fi supus unor presiuni incredibile pentru a fi destructurat, o parte dintre oamenii săi vor fi cumpărații, alții șantajați să treacă la PPE-ul lui Leancă pentru a se forma o nouă majoritate”. Dar, în noile condiții, problema nu este cine să fie prim-ministru. ”Cu sprijinul parlamentarilor comuniști și chiar socialiști, susține Goșu, va trece orice, Plahotniuc poate să pună și un tomberon în fruntea guvernului și acesta va fi votat”. Cristian Câmpeanu, în articolul căruia sunt inserate aceste opinii, merge chiar mai departe: în tot ce s-a întâmplat la Chișinău nu e doar mâna Rusiei, ci șia României. Plahotniuc are și cetățenie română, și relații bune în guvernul de la București, iar ”omul cheie în numirea viitorului guvern, Iurie Leancă, (…) este un apropiat al lui Ponta, pe care a venit să-l sprijine personal în campania la președinție, cea mai mare gafă publică făcută vreodată de un lider moldovean în relația cu România”.

Sunt astăzi și doi comentatori care polemizează, pe tonuri diferite, cu verdictul de eșec formulat în legătură cu demiterea guvernului Ștreleț. În „Adevărul”, George Damian numește asemenea opinii ”corul bocitoarelor”. Dar nu pentru că situația n-ar fi gravă, ci pentru că n-ar fi vorba de coaliții, guverne și premieri, ci de riscul destabilizării Moldovei pe scenariul ucrainean. Acesta ar fi planul Rusiei, care i-ar putea folosi drept instrument pe protestatarii din centrul capitalei moldovene.

Și Iulian Chifu se declară, în „Evenimentul zilei”, reținut față de diagnosticele catastrofiste. În loc să vadă un stat „capturat de un oligarh”, preferă să aștepte rezultatul negocierilor pentru formarea noului guvern, fiindcă, în opinia sa, singurul lucru cu adevărat important este „ca Republica Moldova să nu-și schimbe vectorul de dezvoltare”, îndreptându-se spre Est, spre Rusia.

XS
SM
MD
LG