Linkuri accesibilitate

Nouă candidați la funcția (nepolitizată?) de guvernator al Băncii Naționale de la Chișinău


Între ei și un un vecin al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc.

Nouă economiști și-au depus candidaturile la funcția de guvernator al Băncii Naționale care a rămas vacantă în urma demisiei lui Dorin Drăguțanu pe 21 septembrie în urma scandalului devalizării băncilor. Parlamentul trebuie să aleagă un nou guvernator în trei luni de la demisie. Joi a expirat termenul de depunere a candidaturilor la un concurs inițiat de spicherul Andrian Candu. Concursul nu-i obligatoriu, dar Candu afirmă că ar vrea să mărească în felul acesta transparența.

Iniţial, 11 pretendenți şi-au depus dosarele. Doi candidaţi nu au fost acceptaţi pe motiv că nu au întrunit toate criteriile considerate obligatorii. Din cei nouă candidaţi rămaşi doi trebuie să-şi completeze dosarele. Dacă nu o fac, vor fi admişi doar şapte.

Săptămâna viitoare cei nouă pretendenți rămaşi în concurs vor fi chemaţi la interviu, iar până pe 6 noiembrie comisia va alege doi candidaţi pe care-i va propune preşedintelui legislativului.

Comisia de selectare a viitorului guvernator al Băncii Naţionale este o găselniţă a şefului legislativului Andrian Candu la multiplele critici ce vizau politizarea funcţiei de guvernator şi influenţa politicului în activitatea BNM, mai ales în contextul devalizării celor trei bănci şi ceea ce unii demnitari au numit inactivitatea regulatorului naţional.

Conform legii cu privire la Banca Naţională, preşedintele Parlamentului propune plenului candidatul pentru postul de guvernator. Va acesta numit mai puţin politic decât precedenții, l-am întrebat pe deputatul democrat Marcel Răducan, membru al acestei comisii de concurs.

„Acesta este un act de bunăvoință a președintelui parlamentului care a decis să creeze această comisie pentru a da posibilitate mai multor oameni să participe şi a crea transparență. Odată ce votul se exercită în plenul parlamentului nu putem vorbi de un vot nepolitic”.

Chiar dacă nu este prevăzut de lege, concursul, până la acest moment, este unul transparent, este de părere expertul Sergiu Gaibu, de asemenea membru al comisiei de concurs. Această comisie include, pe lângă deputaţi, şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Păcat că se întâmplă lucrul acesta în cele mai dificile, să spunem, situaţii pentru Republica Moldova şi inclusiv pentru Banca Naţională”.

Europa Liberă: Domnul Gaibu, dar cum trebuie să fie viitorul guvernator, ţinând cont de criza care zdruncină sistemul bancar?

„Trebuie să fie un foarte bun macroeconomist, care să înţeleagă într-adevăr toate procesele din Republica Moldova, conexiunea dintre economia reală şi politicile monetare. De asemenea trebuie să fie un vizionar bun, trebuie să fie o persoană integră, cu valori bune şi rezistent la presiunile din exterior, adică să nu fie influenţabil”.

La concurs şi-au depus dosarele fostul ministru al Finanţelor în guvernul Filat Veaceslav Negruţă, fostul viceprim-ministru Oleg Stratulat în guvernele Cibuc şi Surza, preşedintele Ligii Bancherilor şi fostul prim-viceguvernator al BNM Dumitru Ursu, precum şi alţi bancheri cu carieră în sectorul privat. Potrivit presei de la Chişinău, printre concurenți figurează şi un vecin de-al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, Igor Olexici, un acţionar minuscul la BEM. Acesta locuiește în blocul în care stă Plahotniuc şi toate rudele lui şi unde îşi au sediul o parte din firmele despre care s-au spus că i-ar aparţine.

Previous Next

XS
SM
MD
LG