Linkuri accesibilitate

Ecuaţia politică de la Chişinău (Adevărul Moldova)


Apelul PPE către Parlament (Independent)

În contextul examinării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Streleț, Ion Mischevca constată în „Adevărul Moldova” că „Ecuaţia politică de la Chişinău are mai multe necunoscute”. Niciunui partid parlamentar nu-i convin alegerile anticipate, observă autorul, dar fiecare dintre acestea încearcă să obţină cât mai multe dividende de urma situației în care s-a pomenit Guvernul. „/…/ PLDM se zbate pe patul de moarte, încercând să condiţioneze menţinerea sa în coaliţie prin aprobarea unui plan de acţiuni şi să se erijeze în postura unei prostituate care zice că-i virgină; PDM se comportă ca un gangster incapabil să-şi recunoască vina şi să renunţe la păguboasele apucături; iar PL încearcă să fie împăciuitor, cu toate că i s-a rezervat rolul de simplu spectator”, creionează Ion Mischevca principalii actori politici . Autorul comentariului este de părere că promiţătoarea AIE, ajunsă la al treilea ciclu din viaţă şi considerată cândva ca fiind „beton”, nu mai este astăzi nici măcar de carton. În opinia lui Ion Mischevca, declaraţiile unor oficiali de la Bruxelles, potrivit cărora aceştia sunt dispuşi să colaboreze cu orice Guvern de la Chişinău, indiferent de coloratura politică, demonstrează lipsa perspectivelor clare de aderare a RM la UE și că întreaga clasă politică este responsabilă de actuala stare de lucruri.

Portalul INDEPENDENT îl citează pe președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care a făcut un apel către partidele politice din Parlamentul RM, de a nu susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț. „Situația politică din RM este deosebit de alarmantă. Moțiunea de cenzură depusă de către forțele anti-europene, PSRM și PCRM, si care va fi supusă votului în Parlament, reprezintă mai mult decât un test pentru viitorul RM și parcursul său european” afirmă Joseph Daul. El a avertizat partidele din AIE 3, că dacă vor vota moțiunea, atunci se vor face responsabile de un haos economic fără precedent.

Pe site-ul nostru europalibera.org publicăm şi un interviu cu purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care vorbeşte despre mai multe perspective de natură integraționistă pentru RM. Una, cea în care UE ar oferi rapid o perspectivă de aderare RM la UE, ar fi nerealistă la părerea europarlamentarului. Cea de-a doua ar fi unirea RM cu România. Dacă RM nu primește o ofertă din partea UE, va primi una din partea Rusiei și actualului regim de la Kremlin, remarcă europarlamentarul român, care este de părere că reunificarea României ar putea fi făcută fie printr-un referendum petrecut pe ambele maluri ale Prutului, fie printr-o decizie a celor doua Parlamente.

Portalul AGORA citează raportul anual al Băncii Mondiale „Doing Business 2016”, potrivit căruia RM se situează pe locul 52 din 189 în clasamentul țărilor care au cel mai favorabil mediu de afaceri. Sursa citată menționează că RM a urcat 11 poziții față de anul precedent și se află între Federația Rusă și Israel. RM stă cel mai bine la capitolul înregistrarea unei proprietăţi (locul 21); începerea unei afaceri (locul 26), iar cel mai prost la capitolul eliberarea unui permis de construcție (locul 170). Anul acesta, potrivit raportului, RM a adoptat două măsuri care au influențat pozitiv mediul de afaceri: a facilitat procesul de pornire a unei afaceri prin eliminarea inspecției obligatorii din partea fiscului și a îmbunătățit sistemul de insolvență prin introducerea unui sistem de licențiere pentru administratorii de insolvență.

Ludmila Corlăteanu scrie într-o analiză pentru „Deutsche Welle” că majorarea investițiilor străine în RM, punct permanent prezent în agenda politică de la Chișinău, se bucură de tot mai puțină atenție, iar atragerea masivă a investițiilor rămâne un obiectiv neatins în programul de guvernare al AIE. Directorul de programe al Centrului „Expert-Grup”, Valeriu Prohnițchi, este de părere că realitatea investițională în RM este obscură, deoarece climatul este nefavorabil pentru investiții, atât mari, cât și mici. „/…/ Investitorii mari sunt sceptici datorită corupției omniprezente din sistem, a incertitudinilor politice și a eventualelor riscuri la adresa proprietății private”, spune expertul, care a precizat că au fost și cazuri când politicienii au încercat să instituie „tutelă” asupra unor companii străine. DW citează studii ale Institutului Economiei de Piață, conform cărora așteptările investiționale pentru anul 2016 sunt de natură negativă, printre factori numărându-se criza din sectorul bancar și amânarea marilor proiecte care erau planificate pentru anii 2015-2016. „/…/ După scandalul de la BEM mulți din investitori nu consideră RM ca un potențial loc pentru investiții”, se arată în analiza DW.

Portalul JURNAL.MD publică un interviu cu preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, care este de părere că „RM e pe punctul de a-şi schimba cursul politic, puterea legislativă ajungând una aservită oligarhiei criminale şi Moscovei.” Andrei Năstase se referă în acest context la votarea de către PD, PCRM şi PSRM a trecerii CNA din subordinea Guvernului la cea a Parlamentului. Liderul protestatarilor din PMAN crede că astfel s-a dat startul unei noi coaliţii antieuropene, pro-oligarhice, care ţine RM în captivitate şi sărăcie.

Avocata Ana Ursachi susține într-un interviu acordat portalului de limba rusă „NewsMaker” că acuzațiile aduse fostului deputat comunist Grigore Petrenco sunt aberante și că acesta a fost arestat pentru că este „dușmanul lui Plahotniuc”. Faptul că Petrenco, alături de alți câțiva camarazi de-ai săi, a fost arestat și riscă să încaseze ani de închisoare este o răzbunare a lui Vlad Plahotniuc pentru protestele organizate lângă casa acestuia din str. Bulgară din Chișinău, pentru protestul lui Petrenco la casa lui Plahotniuc din Geneva, dar și pentru ieșirile sale din Parlament în care au fost abordate „afacerile lui Plahotniuc”. „Îl țin încarcerat din prostie”, a declarat Ana Ursachi, precizând că nu există nici o organizație ANTIFA care i se atribuie lui Grigore Petrenco.

Ziarul „Rossisaya Gazeta” publică un amplu interviu cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care a declarat că Occidentul și RM au declanșat împotriva Transnistriei un amplu război hibrid. „/…/ Majoritatea absolută a cetățenilor noștri doresc să trăiască într-o uniune cu Rusia, dar cel mai bine în componența ei și Transnistria dorește să rămână în spațiul spiritual și lingvistic rusesc. A nimici Transnistria ar însemna să fie distrusă mica insuliță a Rusiei în această parte a Europei. Acesta și este motivul pentru care a fost declanșat acest costisitor război hibrid împotriva Transnistriei”, a declarat liderul de la Tiraspol. Șevciuc spune că, dacă nu ar fi fost pacificatorii ruși în regiune, războaiele diplomatice și economice ar fi degenerat demult în acțiuni militare, iar situația ar fi fost mai gravă chiar decât în Donbas. În același timp, Evgheni Șeviuc se plânge de faptul că Transnistria are nevoie de ajutor financiar și material în condițiile de blocaj economic a regiunii.

Ediția tipărită a „Ziarului de Gardă” publică un interviu cu Daniel Morar, judecător la Curtea Constituțională a României, fost procuror-șef al DNA, numele căruia s-a vehiculat anterior ca fiind candidatura pentru procuror general în RM. Întrebat dacă ar fi dispus să accepte funcția respectivă, Daniel Morar a declarat că „nu se pune problema să mă duc în RM.” „/…/ Cu siguranță există în RM un om pe care să-l puteți învesti cu încrederea să conducă o asemenea instituție. Nu cred că trebuie importat. Și cred că e bine ca omul să vină din sistemul judiciar. Nu știu cum ar merge venind din altă parte, dintr-o altă țară”, a declarat Daniel Morar. În opinia magistratului român, să aduci un om și să-l parașutezi într-un sistem pe care nu-l cunoaște, presupune automat un timp pierdut.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG