Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Parcursul țării este mai important decât soarta unui singur om”


Siegfried Mureșan
Siegfried Mureșan

Purtătorul de cuvânt al PPE, despre cazul Vlad Filat și securizarea R.Moldova în interiorul UE, prin... unirea cu România.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, declară într-un interviu cu Europa Liberă că în cazul Filat PPE contează pe justiție. În ce îi privește pe Plahotniuc, Usatîi și Dodon, Mureșan afirmă că, în opinia sa, ceea ce îi leagă pe cei trei este „disprețul față de cetățenii R. Moldova”, pentru că, spune el, „ vor să controleze țara și instituțiile statului după bunul lor plac”. Pe fondul creșterii în popularitate a forțelor politice pro-ruse, fapt care amenință parcursul european și implementarea Acordului de Asociere, Mureșan pledează pentru o securizare a Moldovei în interiorul UE. Nu prin integrare însă, ci prin unirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Europa Liberă: Domnule Mureșan, aș începe discuția cu Dvs., purtătorul de cuvânt al PPE, cu congresul PPE de la Madrid, de săptămâna trecută. La astfel de congrese dl Vlad Filat, fostul premier moldovean era nelipsit, fiind vorba de familia politică din care face parte și domnia sa, și partidul domniei sale. De asta dată, fiind încarcerat pentru acte de corupție, dl Filat nu a putut participa. S-a comentat cazul Filat la Congresul PPE? Un om pe care l-ați susținut puternic și care iată, este acuzat de acte de corupție.

Siegfried Mureșan: „Temele principale ale congresului PPE de la Madrid au fost evident criza refugiaților, dar și securitatea și apărarea UE, în speță relația noastră cu Federația Rusă, pe care PPE a definit-o săptămâna trecută ca pe o amenințare la adresa securității UE, a statelor din vecinătatea estică a UE, o amenințare la adresa ordinii democratice și a statului de drept din UE. În ceea ce privește R. Moldova, angajamentul PPE față de R. Moldova este unul profund, tocmai pentru că noi credem că atât prosperitatea cât și securitatea vin dinspre vest, printr-o apropiere cât mai strânsă de UE. PPE a susținut întotdeauna statul de drept, buna funcționare a justiției, o justiție puternică în R. Moldova. Partidul afiliat PPE este, in R. Moldova , este în momentul de fața Partidul Liberal Democrat, condus după reținerea dlui Filat de domnul prim-ministru Streleț. În această calitatea a și participat la congres, a luat cuvântul și a avut o serie de întrevederi bilaterale, inclusiv cu președintele PPE, dl Joseph Daul. În toate aceste întâlniri s-a discutat despre țară, despre situația din R. Moldova, despre nevoia ca R. Moldova să implementeze Acordul de asociere, toate aceste lucruri și parcursul țării este mai important decât soarta unui singur om. În ceea ce îl privește pe dl Vlad Filat, justiția trebuie să își îndeplinească misiunea, să ancheteze cu obiectivitate orice persoană suspectată de corupție și să își spună cuvântul în cele din urmă. Noi vom urmări atent ceea ce se întâmplă acolo.”

Purtătorul de cuvânt al PPE: R.Moldova trebuie ancorată mai putrnic în interiorul UE, prin unirea cu România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:26 0:00

Europa Liberă: PMP- Partidul Mișcarea Populară, pe care îl reprezentați aici, în PE, are un proiect major: proiectul unirii României cu Moldova. Având în vedere ceea ce se întâmplă acum la Chișinău, mai dați șanse acestui proiect?

Siegfried Mureșan: „Păi tocmai de aceea, tocmai pentru ceea ce se întâmplă acum la Chișinău și în vecinătatea estică, trebuie să discutăm chestiuni realiste, și anume: fie UE oferă rapid o perspectivă de aderare R. Moldova la UE, ceea ce însă este nerealist, având în vedere opinia publică din multe dintre vechile state membre ale UE, dar și percepția că R. Moldova nu este pregătită să adere la UE. Totuși o perspectivă de aderare ar fi necesară pentru a păstra apetitul populației pentru UE și pentru securizarea țării. Cea de-a doua opțiune este unirea R. Moldova cu România, iar cea de-a treia, dacă R. Moldova nu primește o ofertă din partea UE, va primi una din partea Rusiei și actualului regim de la Kremlin. De ceea, considerăm că tocmai din datoria pe care o avem față de românii de peste Prut, ținând cont că suntem același popor, vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie, am fost separați împotriva voinței noastre, credem că avem această datorie de a promova această opțiune: reunificarea României cu Moldova. Evident, prin voința oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Se poate face fie printr-un referendum atât în Moldova cât și în România, fie printr-o decizie a celor doua parlamente. Sunt convins că în Parlamentul Românei ar exista o majoritate și cred că în momentul de față și la Chișinău ar exista, deși forțele pro-ruse sunt în creștere.”

Europa Liberă: Ce susținere are această idee în PPE? Nu vă ascund că am vorbit cu colegi de-ai dumneavoastră, din alte țări, care nu văd cu ochi buni o astfel de mișcare.

Siegfried Mureșan: „Da, pentru că nu a fost discutată, înțeleasă, nu a fost pe agenda factorilor de decizie din Europa,.

Europa Liberă: În urma unei eventuale uniri, România devine o forță în UE, prin numărul mai mare de cetățeni, prin voturi mai multe în Consiliu, mai mulți europarlamentari etc.

Siegfried Mureșan: „Evident. România are însă datoria față de românii de peste Prut să prezinte Europei toate opțiunile prin care aceștia pot fi ajutați și chiar dacă această opțiune nu este populară în primul moment, așa cum nici Germaniei nu i-a fost luat dreptul de a se uni pe cale pașnică, la fel cum nici cehilor și slovacilor nu le-a fost luat dreptul de a se separa, de a merge pe drumuri diferite, așa cred că moral ar fi incorect ca, poporului român, care a fost separat împotriva voinței sale, să îi fie luat acest drept, dacă populația de pe ambele maluri ale Prutului dorește acest lucru și, trebuie spus, fără Transnistria, căci este clar că nici UE nu va accepta un conflict înghețat pe teritoriul său, nici Rusia nu va retrage Armata a 14-a din Transnistria. Iar istoric, să fim corecți, Transnistria nu a fost niciodată teritoriu românesc. ”

Europa Liberă: Unire, nu înainte de interconectarea energetică, spune fostul președinte român Traian Băsescu. Însemnând în termeni de timp cât?

Siegfried Mureșan: „Interconectarea energetică trebuie oricum făcută, este în interesul R. Moldova, al României și al UE. Până acum 100% din gazul din R. Moldova venea de la Gazprom, din Federația Rusă. Acum s-a dat în construcție acest gazoduct Iași-Ungheni prin care R. Moldova primește, prin România, gaz din UE, și astfel se reduce dependența ei de gazul rusesc. Trebuie ca acest gazoduct să fie extins până la Chișinău, sporită capacitatea lui, astfel încât o parte cât mai mare a R. Moldova să poată beneficia de pe urma lui. La fel trebuie făcut și cu energie electrică. Este și în interesul UE care își propune să aibă o vecinătate estică stabilă, prosperă și cât mai puțin dependentă energetic de Federația Rusă, așa cum și UE își propune, de altfel.”

Europa Liberă: Joi, moțiune de cenzură împotriva guvernului. Cade, nu cade guvernul- încă nu știm. Ce se va întâmpla cu toate aceste planuri dacă R. Moldova va fi administrată de un guvern socialist?

Siegfried Mureșan: „Angajamentul UE este în fața cetățenilor R. Moldova. De aceea, chiar dacă mâine va veni un guvern de o altă culoare politică, noi nu vom spune niciodată că vom retrage liberalizarea regimului de vize. R. Moldova beneficiază mult de pe urma apropierii de UE. Avem acordul de asociere și liber schimb semnat și acesta trebuie implementat acum. Pentru a putea fi implementat este nevoie de o majoritate stabilă, pro-europeană, la Chișinău. Deși acest acord există, un guvern pro-rus, comunist, socialist, poate pune bețe în roate implementării lui, iar de suferit vor suferi tot oamenii. Să nu uităm că în momentul de față R. Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor din toate statele din afara UE. În plus, orice guvern de extremă stânga, comunist, populist, reprezintă un risc pentru oameni. Am vazut-o nu demult in Grecia. Deși nu totul mergea bine acolo, totuși, prognoza pentru creștere economică era de peste 2,5%. Șomajul era în scădere, deficitul în scădere, investițiile creșteau. După câteva luni de experiment cu Tipras avem o recesiune de 2,5%, am avut trei săptămâni băncile închise cu costuri enorme atât pentru populație cât și pentru economie. Sper ca cetățenii R. Moldova să fie scutiți de un astfel de experiment comunist și populist, pentru că tot ei ar suferi. Ce ar urma ar fi datorie publică, recesiune, neplata pensiilor, alocațiilor.”

Europa Liberă: Plahotniuc, Usatîi, Dodon. Ce leagă toate aceste trei nume de politicieni din R. Moldova, care credeți că este rolul lor în frământările din țară, și ce mesaj aveți pentru cetățenii moldoveni.

Siegfried Mureșan: „Ce îi unește pe cei trei domni pe care i-ați numit este disprețul față de cetățenii R. Moldova. Unii vor să controleze țara, instituțiile statului după bunul lor plac, și le este indiferent dacă țara merge spre est sau spre vest. Unii vor ca țara să fie apropiată de Federația Rusă, dar noi știm că siguranța și prosperitatea vin dinspre UE. Să ne amintim cum în 2014 Federația Rusă a impus un embargo asupra vinurilor și fructelor din R. Moldova, UE a ajutat prin ridicarea completa a cotelor la importurilor de vinuri și diminuarea semnificativa a cotelor la importurile de fructe, ajutând astfel la supraviețuirea producătorilor agricoli. Fiindcă dacă era după Rusia, aceștia închideau tarabele. Acesta este mesajul meu: să nu uite cine le sunt adevărații prieteni care îi ajută la nevoie și să nu fie victimele propagandei ruse care le spune lucrurile exact pe dos.”

XS
SM
MD
LG