Linkuri accesibilitate

O nouă dezbatere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale americane


Candidații republicani Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump și Jeb Bush (de la stânga la dreapta)
Candidații republicani Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump și Jeb Bush (de la stânga la dreapta)

Care este situaţia în sondaje înaintea confruntării?

Luni de zile, omul de afaceri Donald Trump s-a aflat in fruntea grupului de 15-16 republicani, in sondajele de opinie nationale, care au acum mai mult o relevanta psihologica decit practica.

Acum, in preajma dezbaterii, in sondajul CBS/New York Times, Trump a fost depasit de medicul Ben Carson, favoritul unei mari parti a crestinilor evanghelici, o categorie foarte importanta in preliminariile republicane. Scorul, atunci cind participantii sint republicani cu probabilitate mare de a vota, este de 26 la 22, in favoarea lui Carson, ceea ce este in marja de eroare a sondajului.

Sondajul demonstreaza cresterea masiva a lui Carson, care in acelasi sondaj avea in august, 6%.

Restul concurentilor sint mult in urma: senatorul de Florida, Marco Rubio cu 8% este al treilea, urmat de Jeb Bush cu 7%, fosta presedinta a grupului Hewlett-Packard, Carli Fiorina cu 7%. Apoi, cu patru procente sint senatorul de Kentucky Rand Paul, senatorul de Texas, Ted Cruz, guvernatorul statului Ohio, John Kasich si fostul guvernator din Arkansas, Mike Huckabee.

Acest sondaj national urmeaza celui din statul Iowa, unde preliminariile incep in iarna si acolo Carson l-a depasit de asemenea pe Trump. Acest din urma sondaj nu este insa o surpriza pentru ca in Iowa, drepta religioasa domina Partidul Republican.

Un alt segment care-l sustine pe Carson este cel al femeilor, atrase de personalitatea lui solida, retinuta, fara excese.

Intrebarea care se pune este daca Donald Trump este dispus sa ramina in cursa chiar daca nu conduce si deocamdata raspunsul pe care l-a dat insusi candidatul este afirmativ.

Vestea buna pentru Trump dar si pentru ceilalti candidati este ca – la nivel national – 7 din 10 republicani cu probabilitate mare sa se prezinte la urne sint inca indecisi. Cei mai multi sprijinitori ai lui Trump au hotarit, indiferent de circumstante ca vor vota cu el, dar in cazul lui Carson cifra e de doar 19%. In plus, Trump arata ca odata ce Carson preia conducerea, va deveni tinta alegatiilor si presei, asa cum i s-a intimplat si omului de afaceri. Sa vedem daca aceasta schimbare de clasament va avea impact asupra dezbaterii.

XS
SM
MD
LG