Linkuri accesibilitate

Ludmila Andronic: „Ar trebui un purgatoriu, atunci când oamenii pur și simplu vor renunța să mai consume produsul jurnalistic”


Despre primul Forum al mass media din R.Moldova, în dialog cu experta în comunicare Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă.

La Chișinău se desfășoară Forumul mass media din Republica Moldova – o reuniune largă cu participarea oamenilor de presă, dar şi a oficialităților de la vârf. Care sunt problemele cele mai arzătoare pentru mass media din Republica Moldova, probleme abordate în regim de criză la forum, şi cum pot fi depăşite? Vom discuta astăzi cu experta în comunicare Ludmila Andronic, președinta Consiliului de presă.

Europa Liberă: Așadar, o reuniune de amploare a oamenilor din presă, Forumul mass-media din Republica Moldova, o participare largă, oameni din presă și oficialități, ce şi-a dorit, de fapt, forumul de la bun început?

Ludmila Andronic
Ludmila Andronic

Ludmila Andronic: „Forumul a fost gândit ca un format de discuții și de punere a bazelor pentru activitățile noastre ulterioare în comun cu guvernanții, dar și de sine stătător. Nu mai este pentru nimeni o taină sau este foarte evident că în Republica Moldova, în mass-media se întâmplă lucruri destul de neplăcute și avem impresia că atât presa cât și guvernanții sunt victimele propriilor capcane întinse împreună, unii pentru alții prin intermediul mass-media. Acest lucru a devalorizat la un moment dat din importanța presei în Republica Moldova și a lipsit-o de încredere din partea populației. Dacă ne uităm la ultimele sondaje de opinie vedem că presa nu se mai bucură de același grad de încredere pe care îl avea. Acest forul este o încercare de a revedea acțiunile noastre pe care le-am întreprins anterior și le-am prezentat guvernării în vederea creării unui cadru strategic de dezvoltare a mass-mediei, a unor reforme care se impun, dar ele au fost uitate, poate deliberat, poate din lipsă de timp sau pentru că mai puțină atenție se acordă presei în general. Pe de altă parte, s-a vrut și o discuție în breaslă ca să ne trezim un pic și să recunoaștem în sfârșit că suntem în grave probleme și că este cazul nu doar să cerem de la guvernanți un cadru reglementator acolo unde este cazul, dar să ne schimbăm și noi un pic metodele prin care abordăm meseria pe care o facem.”

Europa Liberă: Cât de deferită este înțelegerea problemelor cu care se confruntă mass media, vorbind de oamenii de presă și decidenții politici?

Ludmila Andronic: „Îmi pare rău să constat, dar în mare parte aproape că este egală, chiar dacă la nivel de discurs se prezintă diferit. Ieri am auzit opinii contradictorii desigur. Unii din mass-media, considerând că mai degrabă cei de la guvernare și elementele economice își aduc o amprentă nefastă asupra mass-media. Cei de la guvernare s-au plâns și ei pe mass-media. Ieri, ca si orice alt om care se simte parte a unui grup de organizare a unui eveniment am consultat presa care a apărut ulterior. Vreau să vă spun că în foarte multe cazuri, dacă judec după titlurile și știrile care au fost făcute de la acest eveniment, constat că abordarea este exact aceeași, de o pseudo agendă pe care o creăm.”

Europa Liberă: O pseudo agendă, asta însemnând ce, doamnă Andronic?

Ludmila Andronic: „O pseudo agendă asta însemnând scoaterea în evidență a unor detalii care, de fapt, nu constituie miezul problemei, dar fac deliciul publicului și deliciul politicienilor și umbrirea evenimentului sau știrii de facto.”

Europa Liberă: Asta ar însemna și acele capcane de care vorbeați și în care au nimerit atât politicienii, cât și ziariștii. Înțelegem, din acest punct de vedere, ce ar presupune o capcană pentru breasla jurnalistică, dar acre ar fi capcanele autorităților, să spunem, oamenilor din politică care își doresc o anume imagine?

Ludmila Andronic: „Oamenii din politică nu doar își doresc o imagine. Ei au încercat să investească în această imagine cumpărând cât mai multe mass-medii și devenind proprietari de media. La un moment dat, cerându-și drepturile așa între ghilimele de proprietar, de a fi nu doar promovați excesiv de către propriile media, dar de a nu-i promova pe alți politicieni sau de a-i arăta într-o lumină negativă. Și astfel, încetul cu încetul, mass-media din Republica Moldova, de la funcția ei de a aduce știri, de a informa populația, s-a transformat într-un teren de dezbateri permanente în care știrile sunt de fapt declarațiile, sau declarațiile sunt transformate în știri. Ieri am văzut exact același lucru. Nu a fost importantă problema în sine, nu a fost important scopul pentru care ne-am reunit, nu au fost importante nici măcar unele critici care ar fi fost normal să ni se aducă, pentru că ar fi fost și o mulțime de motive pentru care să fim criticați inclusiv. Important a fost ce au declarat unii politicieni, dacă asta se lipește cu adevărul pe care îl credem noi despre ei și așa mai departe.”

Europa Liberă: Și în acest caz care ar fi soluția, ce ar trebui să se facă pentru a scoate mass-media de sub o menire străină ei?

Ludmila Andronic: „Mie îmi pare rău să spun lucru acesta, dar se pare că la un moment ar trebui un purgatoriu, atunci când oamenii pur și simplu vor renunța să mai consume produsul jurnalistic, am în vedere toate știrile vor avea un rating zero, ziarele nu vor fi cumpărate și asta va bate buzunarul celor care sunt proprietarii media, poate atunci se vor trezi și vor înțelege că oamenii nu mai consumă acest produs. Și iată poate atunci presa își va aminti că de fapt are o cu totul altă menire.”

Europa Liberă: Dar cum să ajungă telespectatorul să înțeleagă care este o știre bună, realizată corect, echidistant?

Ludmila Andronic: „Este formula cea mai simplă. Știrea trebuie să aibă la bază un motiv, nu neapărat un eveniment organizat, dar ceva foarte important. Știrea nu mai este o informație despre ceva care s-a întâmplat o săptămână în urmă sau trei zile în urmă, știrea este o informație despre un lucru care s-a întâmplat întrecutul imediat sau se va întâmpla în viitorul imediat, are minim trei surse care nu se repetă ca și opinie în mod obligatoriu, cum se întâmplă acum, și este utilă omului care o citește sau o ascultă.”

Europa Liberă: Participanții la forum îşi doresc la capătul evenimentului o „foaie de parcurs” pentru autorităţi care să aibă ca ţintă crearea unui „climat de concurenţă loială şi independentă editorială a instituțiilor mass-media din R. Moldova”. Ce inspiră încredere sau speranță că, după atâția ani, politicienii chiar se vor lăsa înduplecați să accepte schimbarea lucrurilor în bine?

Ludmila Andronic: „Eu nu cred în minuni și nu cred lucrul acesta se va întâmpla uluitor de repede, dar, cum ziceam, ei s-au văzut prizonieri ai propriilor capcane. Există un set de documente care ar putea soluționa situația creată. Este vorba de un nou Cod al Audiovizualului care ar corespunde realităților timpului, este vorba despre o nouă lege a publicității care ar corespunde realităților timpului, este vorba despre modificarea unor anumite acte anterioare și ajustarea lor la cerințele timpului. Și asta ar trebui să îi intereseze inclusiv în calitate de proprietari de media.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați observat intenții sincere în acest sens din partea vorbitorilor cu destin politic din Republica Moldova, la acest for?

Ludmila Andronic: „Eu am observat în mai multe domenii intenții sincere care ulterior se cam îneacă. Poți să zici că intenții există pentru că până la urmă orice partid politic sau oricare guvern își dorește să aibă măcar o realizare într-un domeniu și această strategizare mass-media ar putea fi una din realizările actualei puteri. Ea nu este atât de dureroasă, chiar dacă, ca și efect poate fi dureroasă pentru ei, dar totuși momentul este suficient de propice, deci nu se mai poate întârzia. Și atunci, la nivel de intenție eu constat că ea există, altceva este în momentul în care se va ajunge în realitate la discuția și la implementarea acestui parcurs, până unde va ajunge acest optimism al politicienilor.”

XS
SM
MD
LG