Linkuri accesibilitate

Tranziția nu duce neapărat spre democrație (Ziarul Național)


O sincopă în funcționarea alianței de guvernămân amenință cu răsturnarea destinului national (Vasile Gârneț)

Adevărul Moldova publică o declaraţie făcută de şeful Delegţiei UE la Chişiănu, Pirkka Tapiola, în cadrul vizitei de săptămâna trecută a comisarului european pentru comerț Cecilia Malmstrom, potrivit căreia R. Moldova riscă să nu primească fonduri eruopene de 65.000.000 de euro destinate agriculturii. „Este foarte complicat să trasferi banii destinaţi pentru sectorul justiţiei spre alt sector. Lucrurile nu funcţionează în acest fel. Voi aveţi programe ale Băncii Europene pentru Investiţii. Vreau sa subiliniez rolul sectorului bancar. Avem nevoie de un sistem bancar funcţional pentru a oferi aceşti bani”, a declarat Pirkka Tapiola.

Victor Ciobanu scrie în Ziarul National despre cum Republica Moldova ar fi ajuns la ceea ce s-ar numi, la părerea sa, un regim “semi autoritar”. După 2009, menţionează Ciobanu, am ajuns să avem mai multe clanuri, patru dintre care își aveau expresia politică în Parlament. Doar că unul dintre aceste clanuri a avut din start avantaj concurențial față de celelalte, pentru că a ieșit din cel al lui Voronin cu tot cu moștenire, adică cu toate schemele de control - construite anterior și perfecționate ulterior. Chiar dacă își numeau oamenii conform cotelor proprii în funcțiile-cheie, acești oameni ulterior treceau în subordinea unui singur clan, prin diferite metode - șantaj sau mituire, sau combinația acestora, continua Ciobanu. Acum, sistemul a redevenit monopolizat, ca și până la 2009, crede el, cu o deosebire care merită atenție: atunci, cel din vârful piramidei era la vedere. Acum este invizibil. “Cei care au studiat fenomenul tranziției au observat mai demult că acesta nu neapărat conduce spre democrație. Mai degrabă, spre regimuri (semi)autoritare. Unde am și ajuns cu succes…”, conchide autorul de la Ziarul Naţional.

Lui Nicolae Negru de la aceeaşi publicaţie i se pare că după o eventuală răsturnare a Guvernului Streleț, cu toate consecințele economice dezastruoase care vor urma, formarea unui nou Guvern proeuropean va fi aproape imposibilă, decât dezmembrând complet fracțiunea PLDM sau „convertindu-i” pe comuniști în democrați, organizând fuziunea. Deocamdată, instinctul autoconservării le dictează deputaților liberal-democrați să se țină împreună, observă el, iar Voronin s-ar acoperi de rușine, și-ar trăda definitiv dependența de Plahotniuc, dacă i-ar închina partidul. Pe de altă parte, „dezlegarea mâinilor” pe care au simțit-o premierul Streleț și fracțiunea PLDM, după ce partenerii de alianță au votat ridicarea imunității lui Vlad Filat, nu justifică orice acțiune, ci doar cele bine gândite, care asigură scoaterea justiției și a instituțiilor statului din captivitatea lui Plahotniuc, mai scrie Negru şi conchide; ar fi păcat ca liberal-democrații să se lase pradă emoțiilor, adoptând decizii sterile, cum pare să fie, de exemplu, cea privind convocarea unei ședințe parlamentare dedicate revendicărilor protestatarilor sau retragerea semnăturilor de pe proiectul de modificare a Constituției în sensul reducerii numărului de voturi pentru alegerea președintelui.

Vasile Gârneţ scrie că în Republică Moldova, o sincopă în funcționarea alianței de guvernământ, care s-a numit orgolios și impostor „europeană”, amenință cu răsturnarea destinului national. Tensiunile dintre PD și PLDM, asistate de chibiții înfricoșați - PL, PCRM, PPEM Leancă - se vor amplifica, prevesteşte autorul, iar scopul celor care au inițiat acțiunea din 15 octombrie este anihilarea liberal-democraților, dezmembrarea unui partid care a însemnat ceva pentru ideea europeană. Deputații PLDM vor fi șantajați, li se vor exploata slăbiciunile personale și vulnerabilitățile de dosar. Însă, acum, orice construcție politică fără PLDM va provoca bascularea scenei politice spre stânga, pierderea încrederii Occidentului, dacă a mai rămas ceva din ea. Căderea Guvernului Streleț ar însemna să ne luăm adio de la un nou acord cu FMI și blocarea finanțării externe. Își pot permite partidele din Alianță acest lux? Desigur, și-l pot permite, dacă vor sacrifica în continuare interesul național de dragul privilegiilor și al puterii cu orice preț, crede Vasile Gârneţ.

Timpul de dimineaţă publică declaraţiile fostului preşedinte roman, Traian Băsescu, de la Congresul PMP de sâmbătă. Băsescu a evocat din nou posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. El a susținut că, în momentul de față, Republica Moldova are trei variante: fie să primească perspectiva de a deveni membru al UE ”cât mai repede cu putință”, fie Unirea cu România, proces care ”nu ar fi împiedicat de o eventuală promisiune a UE că, atunci când va îndeplini, criteriile va putea deveni membră a Uniunii”, fie Putin, care vine și rezolvă problema. ”Dacă prima variantă depinde de cele 28 de state membre, a doua variantă depinde de București și Chișinău. E responsabilitatea politicienilor din România să inițieze această discuție”, a susținut Băsescu.”Dacă parlamentele celor două țări votează unirea, ea se va face. Dacă poporul român din stânga și din dreapta Nistrului va vota într-un referendum unirea celor două țări, ea se va face”, a mai punctat Băsescu.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG