Linkuri accesibilitate

UE va trimite în Balcani cel puțin 400 de grăniceri și experți în migrație...


Migranți la Spielfeld, granița dintre Slovenia și Austria, 23 octombrie 2015.
Migranți la Spielfeld, granița dintre Slovenia și Austria, 23 octombrie 2015.

...pentru a ajuta țările din regiune să stăvilească migrația refugiaților veniți din Turcia și doritori să ajungă în Europa de vest.

Este una din concluziile deja prezente în comunicatul final al întâlnirii la vârf din această seară, duminică 25 octombrie, la Bruxelles, a liderilor din unele țări din Uniunea Europeană și țări din Balcani.

Summit-ul are loc după ce Bulgaria, Serbia și România au avertizat că-și pot închide granițele, dacă țările europene nordice opresc acceptarea imigranților. La summit participă liderii din opt țări ale Uniuni Europene care sunt afectate cel mai mult de valul de refugiați și imigranți, inclusiv cancelara Germaniei Angela Merkel. Mai participă liderii Serbiei și Macedoniei care nu fac parte din Uniune.

Sâmbătă, premierii bulgar, român și sârb au avertizat că nu vor ca țările lor să devină o „zonă tampon” pentru valul de imigranți și refugiați care vin în Europa în principal din Siria, Irak, și Afganistan.

„Comisia (Europeană) se așteaptă ca fiecare să respecte regulile jocului, dacă nu vrem să punem sub semnul întrebării spațiul Schengen", a spus înainte de întâlnire președintele Comisiei Europen Jean-Claude Juncker, cerând statelor din Balcani să pună capăt "politici permisului de trecere”.

Țările din Balcani consideră însă că decizia închiderii frontierelor și blocării refugiaților nu trebuie să le revină lor. Mini-summitul se înscrie astfel într-un context de tensiuni tot mai mari între țări europene limitrofe, care fac față valului de zeci și sute de mii de migranți.

Peste 500.000 de migranți veniți în majoritate din Orientul Mijlociu, dar și din Pakistan, au pătruns în Europa prin Balcani de la începutul acestui an, unora dintre ei fiind posibil să li se refuze cererea de azil.

România va urma exemplul celorlalte țări din Balcani. Cele trei guverne ale "Grupului Craiova" - România, Bulgaria şi Serbia - vor acţiona perfect coordonat şi solidar în toate acţiunile şi politicile privind refugiaţii, a anunţat sâmbătă, pe contul său de Facebook, premierul Victor Ponta.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a afirmt că cele trei state „îşi vor închide frontierele pentru refugiaţi, dacă Germania şi Austria vor face acest lucru. Nu vom expune ţările noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni. Nu vom permite ca ţările noastre să devină o zonă-tampon.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG