Linkuri accesibilitate

Călin Aprodu: „Noi suntem net dezavantajaţi în aspect de subsidii din partea guvernului pe care le primesc în ţările europene vinificatorii”


Călin Aprodu
Călin Aprodu

Interviu cu reprezentantul companiei vinicole moldovenești Poiana

Dintre toate ţările membre ale UE, Cehia este al doilea importator de vinuri moldoveneşti, ca mărime, după Polonia. Joi, 22 octombrie, la Praga, a avut loc o importantă expoziţie de vinuri - „International Wine Show Prague”, ajunsă la a 15-a ediţie. R. Moldova a participat în premieră, fiind reprezentată de 16 producători de vinuri şi divinuri de înaltă calitate, având şi cea mai numeroasă prezenţă la eveniment. Cu ce impresii şi rezultate revin acasă producătorii moldoveni? Radu Benea l-a întrebat pe Călin Aprodu, reprezentantul unei tinere companii vinicole, Poiana.

Călin Aprodu: „Impresiile sunt mai mult decât satisfăcătoare. Este un eveniment într-adevăr deosebit şi crucial pentru industria moldovenească de vinuri, indiferent de talia, adică dimensiunea producătorului, fie el producător mare sau producător mic, cum suntem noi, vinăria „Poiana”. Din cei 500 de vizitatori care s-au înregistrat pe parcurs, cu siguranţă, mai bine de 60% au reuşit să treacă prin pavilionul nostru, să se oprească cel puţin pentru o clipă pentru a revedea noţiunea de vin moldovenesc şi vin originar din Republica Moldova. Pentru a reuşi să se convingă încă o dată de faptul că în Moldova se lucrează asupra calităţii şi deja se văd progrese vizibile în această privinţă. Pentru a face schimb de detalii de contact cu scopul unei cooperări ulterioare. Deci, cehii încet-încet revăd vinurile noastre, încet-încet le descoperă şi încet-încet sunt gata să le primească pentru piaţa lor şi pentru consumatorii lor.”

La expoziţia de vin din Praga
La expoziţia de vin din Praga

Europa Liberă: Înţeleg că tocmai aceasta a fost şi intenţia de a schimba oarecum percepţia consumatorului european asupra vinurilor moldoveneşti şi de a le oferi vinuri de cea mai bună calitate, vinuri seci, vinuri care nu prea sunt cunoscute în Occident. Ce e mai complicat: să produci un vin bun sau să vinzi acest vin?

Călin Aprodu: „Cu siguranţă, a doua. Deoarece în oceanul producătorilor de vinuri din Europa nişa, adică segmentul care ar urma să fie ocupat de către vinurile moldoveneşti, este una foarte îngustă. Şi după cum cu toţii ştim, există o expresie în limba rusă „Свято место пусто не бывает”, adică locul pe care ar trebui să îl ocupe vinurile noastre pe rafturi este un punct de bătaie în care trebuie să ne întâlnim cu ceilalţi producători de vinuri de calitate. Şi aici, vrei nu vrei, intervine, într-un fel, preferinţa consumatorului, care mai degrabă ar alege un vin pe care deja îl cunoaşte. Sau gândiţi-vă şi dumneavoastră care ar fi şansele, stând în faţa unui raft, având în faţă vinuri franţuzeşti, spaniole, italiene, cam efectiv la acelaşi preţ cu un vin moldovenesc, să alegeţi anume ceea ce e moldovenesc şi necunoscut. Lumea merge pe ceea ce cunoaşte. Lumea merge pe gusturile pe care deja le are în memorie. De aceea, într-adevăr este mai complicat să vinzi. Şi anume pentru a facilita acest lucru, şi anume pentru a ajuta acest lucru, se organizează acest tip de eveniment, fapt pentru care suntem foarte recunoscători reprezentanţilor Oficiului Viei şi Vinului, care depun toate eforturile posibile pentru a creşte aşa-zisul awareness, adică conştiinţa consumatorilor europeni despre faptul că în Moldova deja nu se mai lucrează la vinuri de cantitate, la volume mari, ci se începe lucrul asupra calităţii produselor, asupra unor vinuri marcante care ar putea liber să stea în competiţie cu oricare produs al unei case clasice de vinuri sau cantine italiene sau cantine spaniole producătoare de vinuri.”

Europa Liberă: Sunt pregătiţi producătorii să facă faţă unei asemenea competiţii? Ce ar trebui să se schimbe pentru ca această percepţie asupra vinurilor moldoveneşti să fie schimbată?

Călin Aprodu: „Noi suntem net dezavantajaţi în aspect de subsidii din partea guvernului pe care le primesc în ţările europene vinificatorii, subsidii din partea organizaţiilor de finanţare, inclusiv bănci, inclusiv agenţii de acreditare sau fonduri transnaţionale europene. La noi efortul este dublu în această privinţă. Dar noi nu avem de ales. Într-adevăr embargoul care a fost impus de către Federaţia Rusă în 2006 ne-a afectat mult, dar a dat un stimul şi a pus reprezentanţii de vârf din ramură să regândească propriu-zis conceptul de producţie de vin. Avem şanse, deoarece chiar şi vizitatorii la expoziţie au recunoscut: „Vinul vostru este foarte bun. Noi nu vedem defecte vizibile în vinul vostru”. Unica deficienţă deocamdată este preţul, deoarece noi încă mai avem bariera frontierei, pe care suntem nevoiţi să o trecem şi, respectiv, aici intervin taxele, accizele şi alte mijloace de protecţie ale economiilor locale. În această privinţă mai avem încă o treaptă, încă un obstacol de trecut în competiţia pentru a obţine un loc pe rafturile din magazinele, din restaurantele din Cehia şi din alte state europene.”

Europa Liberă: Dar liberalizarea regimului de comerţ pentru vinurile moldoveneşti în Uniunea Europeană e de ajutor pentru producătorii moldoveni?

Călin Aprodu: „Este de ajutor. Însă chiar şi în acest tratat Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) sunt prevăzute unele clauze finale care vorbesc despre perioada de probă pentru implementarea acestor prevederi. Şi statele europene, multe dintre ele, preferă să păstreze unele bariere, în vederea protecţiei propriilor producători. Sper în timp să încercăm cumva să găsim mijloacele legale pentru a reuşi să depăşim aceste mici bariere şi să fim puşi şi noi în poziţia de egal cu producătorii locali.”

Europa Liberă: Se adaptează producătorii moldoveni gustului european? Sau vin cu produsele lor şi încearcă să le promoveze?

Călin Aprodu: „Diversitatea care a arătat-o evenimentul de la Praga care a avut loc confirmă faptul că producătorii se adaptează cerinţelor. Vin cu un asortiment mai mare de produse, încearcă să propună, să ofere soluţii, oricare ar fi necesităţile partenerilor lor locali. În cazul în care deja există relaţii stabilite între unii importatori locali şi unii distribuitori locali care solicită un anumit tip de produs, fie el poate şi de calitate mai joasă sau un vin de consum curent, în locul unui vin de calitate maturat, cu toate proprietăţile sale organoleptice, producătorii încearcă să vină în întâmpinarea acestor cereri, dar, pe alocuri, sugerează şi produse, şi poziţii noi. Mentalitatea şi obiceiurile consumatorului nu se schimbă peste noapte. Îl educi uşor, îi dai un vin bun şi îi dai un vin mai nou. Eu cred că soluţia în acest sens este de a diversifica în permanenţă şi de a îmbunătăţi puţin câte puţin. Deci, mai avem de lucru la acest capitol.”

XS
SM
MD
LG