Linkuri accesibilitate

O săptămână din viața reprezentantei PNUD în Republica Moldova


Jurnalul săptămânal cu Dafina Gercheva.

Originară din Bulgaria. A fost numită coordonatoare rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă PNUD pentru Republica Moldova în 23 februarie 2015. Este lidera echipei de ţară a Naţiunilor Unite, având un rol central în coordonarea activităţilor operaţionale pentru dezvoltare ale ONU. E de asemenea reprezentanta administratorului PNUD la nivel de ţară şi şefă a biroului de țară, fiind responsabilă pentru calitatea şi durabilitatea intervenţiilor PNUD, inclusiv pentru politicile şi procedurile PNUD. Înainte de a fi numită în această funcţie în Republica Moldova, a fost directoare adjunctă a administratorului și directoare adjunctă a Biroului de Management, PNUD (2012-2015). De asemenea a fost coordonoatore rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Armenia în perioada 2010-2012. Din 2002 până în 2009 a activat în cadrul Centrului Regional PNUD din Bratislava, Slovacia în calitate de consilieră principală privind politicile în domeniile guvernării democratice, dezvoltării locale și descentralizării și dezvoltării capacităților. Dafina s-a alăturat PNUD Bulgaria inițial în calitate de specialistă în politici de dezvoltare durabilă în 1994 și câțiva ani mai târziu a devenit șefa programului PNUD. În timpul deținerii funcției de conducere în Bulgaria a fost formatoare principală în cadrul atelierelor de instruire privind managementul mediului în Bulgaria, Kazahstan și Republica Moldova.
Dafina Gercheva de
ține diplome de licență în economie, master în Economie Politica și Sociologie și doctorat în Economie de mediu de la Universitatea de Economie Națională și Mondială, Bulgaria. Deține, de asemenea, diplome în educație executivă de la Universitatea din Pennsylvania- Wharton School și în economia mediului pentru politicile de dezvoltare, Institutul Băncii Mondiale, Washington, DC. A participat cu prelegeri în cadrul programului internațional Fulbright la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, Statele Unite ale Americii, University College London și Oxford din Marea Britanie.
Este căsătorită
și are doi copii. Vorbește fluent limbile rusă și engleză.

Luni

Vizită în Taraclia. A fost o experiență uimitoare, care mi-a oferit oportunitatea să mă întâlnesc cu bulgarii din Republica Moldova sau care s-au mutat în această regiune cu mai mult de 200 de ani în urmă. Am mers acolo ca să văd cum putem să îmbunătățim viața lor, cum putem să le aducem apă potabilă curată, sau cum putem să dezvoltăm rolul primei universități bulgare. Întrevederile mele au fost foarte emoționale, am fost foarte impresionată de nivelul înalt de ospitalitate și căldură al persoanelor care locuiesc în Taraclia. Am vizitat un spital, care a fost renovat recent, am vizitat universitatea, unde am avut oportunitatea să le povestesc tinerilor studenți despre Organizația Națiunilor Unite și anume când a fost creată, de ce a fost creată și care sunt cele trei obiective-cheie ale ONU pe care organizațiile interguvernamentale încearcă să le implementeze. De asemenea, am vorbit despre prezența Națiunilor Unite în Moldova, despre programele pe care le implementăm și cum împreună cu părțile interesate cheie și partenerii de stat, contribuim la combaterea sărăciei, abilitarea femeilor, în special promovarea participării femeilor în viața politică, precum și îmbunătățirea calității serviciilor sociale în domeniul sănătății și învățământului. Am avut și ocazia să vizitez teatrul local și să întâlnesc niște actori foarte talentați, care mi-au oferit un spectacol foarte emoționant și uimitor. Am vizitat o instituție socială unde copiii cu nevoi speciale primesc o educație de o calitate înaltă, aflându-se într-un mediu foarte confortabil și cald. Ei se bucură de mâncare caldă în fiecare zi. Deci, în general aceasta, a fost o misiune de succes și, în același timp, extrem de emoțională, deoarece am avut ocazia să vorbesc în limba mea natală și să interacționez cu comunitatea locală și liderii săi.

Marți

Ziua a fost dedicată discuțiilor despre cum putem asigura eforturile noastre de îmbunătățire a bunăstării localnicilor, de combatere a corupției, de consolidare a capacității instituțiilor publice, de fortificare a încrederii și de susținere a coeziunii în comunitate, şi despre cum aceste eforturi pot fi menținute și cum pot fi multiplicate. Am avut discuții cu colegii mei de la oficiul PNUD, încercând să găsim diferite abordări și să convenim asupra faptului unde PNUD poate face o diferență, care sunt avantajele noastre comparative și cum putem asigura că orice suport oferit va fi menținut și aplicat de către autoritățile locale, de către comunitățile locale, pentru a obține rezultate și mai palpabile. În aceeași zi, am participat la un curs de instruire pentru deputate în domeniul rețelelor de socializare și comunicării online. A fost o întrevedere uimitoare cu femei lidere. puternice, care au dorit să afle cum pot să folosească puterea rețelelor de socializare, cum pot să creeze brandurile personale pe rețele și să folosească aceasta în procesul de informare şi de elaborare a politicilor, dar și în scopuri de desfășurare a campaniilor. În seara aceleași zile, am avut o ședință cu alți parteneri de dezvoltare, ca USAID, Suedia, și alții, unde am discutat posibilitatea unei armonizări și a unei coordonări mai bune între proiectele și programele noastre din țară. În special, accentul acestor discuții s-a pus pe cum putem genera mai multe locuri de muncă și dezvolta un mediu competitiv în Moldova, cum putem oferi acces persoanelor calificate neangajate la locuri de muncă decente și cum putem să le stimulăm să rămână în țară și să nu plece peste hotare, contribuind astfel, la dezvoltarea țării.

Miercuri

Ziua a început cu o discuție interesantă despre lecțiile învățate din etapa anterioara a Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, care este implementat pe ambele maluri ale râului Nistru, cu susținerea financiară a UE. Vrem să știm că ceea ce am implementat deja, va dura și va avea un impact durabil, precum și cum să îmbunătățim metodologia de consolidare a încrederii, ca să putem anticipa posibilele tendințe și evenimente negative și să ne asigurăm că încrederea care a fost consolidată va persista în comunități, va crește și va fi consolidată în continuare. Deci, am dorit să reflectăm despre ceea ce am făcut, iar în rezultatul acestei analize de bilanț să decidem cum vom continua oferirea asistenței în timp ce vom îmbunătăți pentru a face intervenția noastră nu doar mai relevantă, dar de asemenea, vom ținti acele grupuri și acele comunități care au cele mai mari necesități, care sunt marginalizate și care au într-adevăr nevoie de asistența și suportul nostru.

Tot miercuri, timp de aproape patru ore, am fost membru al unui Panel împreună cu alți colegi din familia Organizației Națiunilor Unite din Moldova și am intervievat candidați pentru funcția de specialist în domeniul parlamentar. Aceasta este o funcție extrem de importantă, deoarece este parte a altui proiect care oferă susținere strategică Parlamentului Republicii Moldova, ajutându-l să-și îmbunătățească eficiența organizațională, să-și îmbunătățească regulile și procedurile sale interne, precum și să consolideze capacitatea administrației Parlamentului și ai membrilor Parlamentului. Un element important al acestui program este crearea e-Parlament și echiparea Parlamentului cu tehnologii informaționale de ultimă oră, care îi va permite Parlamentului și administrației sale să îmbunătățească și să crească transparența și să aibă un contact direct mai mare cu publicul. În cadrul acestui program, deja am creat câteva birouri de informare în câteva regiuni, ceea ce este perceput de cetățenii Republicii Moldova ca un pas excelent spre consolidarea răspunderii și responsabilizarea politicienilor aleși. Miercuri seara am avut un interviu live de o oră la postul public de televiziune Moldova 1, care a fost încă o experiență interesantă, deoarece întrebările puse de jurnalist nu mi-au fost comunicate înainte de interviu și aceasta m-a provocat să gândesc inovator și să dau răspunsuri deschise și directe la problemele pe care le-a adresat jurnalistul.

Joi

A fost ziua în care aproape tot timpul meu a fost dedicat discutării problemelor din domeniul drepturilor omului. Problemele legate de drepturile omului în toate regiunile din Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu un coleg care a lucrat în Moldova. Este membru în Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. S-a mutat recent la Belgrad, Serbia, iar săptămâna trecută s-a aflat în misiune în Moldova, prin urmare am avut ocazia să mă întâlnesc cu el și să-l informez despre evenimentele care au avut loc după plecarea lui, precum și să mă consult cu el referitor la un număr de inițiative noi pe care noi dorim să le implementăm împreună cu fosta sa echipă, încercând să rezolvăm provocările legate de promovarea și protecția drepturilor omului. Și de asemenea, să discutăm despre unele constatări preliminare făcute din vizita recentă a Raportorului special ONU în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități. Joi am lucrat foarte mult împreună cu echipa mea pentru celebrarea celei de a 70-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite.

Vineri

Împreună cu vice-prim-ministrul și Ministrul Economiei am semnat cea de-a două etapă a proiectului Syslab, care are obiectivul să sprijine persoanele șomere, dar calificate și cu abilități, să-și găsească un loc de muncă decent și să-i ajute pe doritori la deschiderea afacerilor. Toată dimineața acestei zile a fost dedicată acestei lansări importante și am avut oportunitatea să interacționez cu mass-media, să răspund la multe întrebări despre rezultatele obținute în cadrul etapei 1 a proiectului, dar și să ofer anumite detalii despre următoarea etapă și anume, de ce acest proiect este atât de important și cum prin intermediul consultanței oferite de către echipa noastră și cele cinci centre din țară noi vom contribui la reducerea așa numitului exod de creiere și în același timp, să convingem persoanele tinere și talentate să rămână în Moldova și să contribuie la dezvoltarea țării și la realizarea aspirațiilor țării, în loc să părăsească țara, familia și prietenii. După amiază am avut mai multe ședințe cu alți parteneri, inclusiv cu partenerii de dezvoltare, iar seara am găzduit o recepție dedicată celei de-a 70-a aniversari a ONU. De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni am sărbătorit și cea de-a 23-a aniversare a Republicii Moldova în calitate de membru al ONU.

XS
SM
MD
LG