Linkuri accesibilitate

Cum sunt „găzduiţi” refugiaţii în Cehia: „închisoarea secretă” de la Bělá-Jezová


Conducerea Cehiei respinge criticile privind umilințele la care sunt supuși imigranții.

Conducerea Cehiei a respins joi vehement criticile dintr-un raport ONU care descrie umilințele și privațiunile la care sunt supuși imigranții prinși călătorind fără viză spre Germania. Printre altele se spune că refugiații sunt dezbrăcați în pielea goală când sunt „triați”, banii găsiți asupra lor sunt confiscați ca să acopere costul „găzduirii” în taberele împrejmuite cu sârmă ghimpată, iar copiii sunt siliți să treacă prin situații traumatizante pe care nu le înțeleg. În replică, guvernul ceh a spus că raportul ar fi „deplasat”. Situația din taberele cehești vizate de raportul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați fusese însă deja descrisă ca inacceptabilă chiar de avocatul ceh al poporului și de unele organizații de presă cehești – cum veți auzi în relatarea lui Mircea Țicudean.

„Se pot spăla numai cu apă rece, nu au cum să se bărbierească sau să-și taie unghiile, iar în ciuda vremii reci, de toamnă, radiatoarele încălzesc numai între ora nouă și jumătate seara și miezul nopții. Oamenii spun că gardienii îi îmbrâncesc, scuipă în direcția lor și îi amenință cu un aparat care pare să fie paralizant. În fiecare seară polițiștii cu căști și câini în lesă îi numără, iar când cineva insistă să meargă la doctor, este dus în cătușe”.

Aceste rânduri au apărut în revista cehă „Respekt” pe data de 14 octombrie, cu o săptămână înainte ca Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați să publice raportul care condamnă politica cehească a întemnițării imigranților.

În cuşca de fier, împrejumită de containere
În cuşca de fier, împrejumită de containere

La începutul lunii octombrie revista „Respekt” și-a trimis corespondentul la tabăra de refugiați Bělá-Jezová în compania avocatei poporului Anna Šabatová, care vizita locul pentru a doua oară în câteva săptămâni, alarmată de veștile că imigranții sunt tratați în mod inuman. În cea de a doua vizită, scrie corespondenta Hana Čápová, echipa Šabatovei a descoperit întâmplător, în afara taberei principale, despre care se știa deja că e „dură”, un loc încă și mai sinistru.

În pădure, la oarecare distanță, se aflau cam douăzeci de containere locuibile puse în cerc ca să formeze un fel de curte de 100 de metri pătrați acoperită cu sârmă împletită – o „cușcă” mare în care erau închiși 53 de bărbați și trei băieți. Containerele nu erau vizibile din tabăra principală, de aceea avocata poporului nu le observase în prima vizită, din august, când directorul taberei n-a suflat un cuvânt despre ele. Abia după ce echipa venită de la Praga a descoperit containerele direcția le-a trimis în grabă celor închiși acolo perne. În containere se aflau până atunci numai paturi, nici o masă, nici un scaun.

Oamenii închiși acolo, scrie „Respekt”, păreau apatici și resemnați, dar la sosirea celor de la Praga au scris pe bucăți de carton în engleză „Suntem refugiați, nu pușcăriași”, și „Ajutați-ne, vă rugăm!”. Din discuțiile cu echipa avocatului poporului a ieșit la iveală faptul că oamenii nici măcar nu știu de ce sunt închiși. Lucrătorul social care ar trebui să le explice nu i-a vizitat, iar din lipsa comunicării printre cei închiși se răspândesc zvonuri – de pildă că încercarea de a contacta un avocat sau medicul poate fi pedepsită cu încă 45 de zile de „arest”.

Situația din tabăra Bělá-Jezová fusese criticată aspru de avocata poporului Anna Šabatová după prima ei vizită din august. Într-un raport care i-a atras antipatia multor cehi cu convingeri xenofobe, ea a descris drept problematică politica reținerii refugiaților care doar traversează țara, fără nici un fel de intenție să se stabilească în Cehia.

„Respekt” scrie că majoritatea celor închiși sunt „capturați” în trenuri, sunt duși încătușați în tabără, li se confiscă telefoanele mobile, ceasurile, șireturile de la pantofi și banii. Revista mai scrie că după primul semnal de alarmă tras de avocata poporului condițiile din tabără nu s-au schimbat – de exemplu, refugiații

„găzduiți” în sala de sport trebuie să bată în ușa încuiată ca să fie lăsați să meargă la toaletă. Copiii sunt înfricoșați de polițiștii mascați, înarmați până în dinți și însoțiți de câini. Singura îmbunătățire este că într-una din clădirile taberei a apărut un ceainic electric, prins de perete cu un lanț care ajunge numai până la robinetul cu apă, ca să nu se fure.

Martin Rozumek, directorul Organizației pentru Ajutorarea Refugiaților, o structură neguvernamentală, a declarat presei că felul deplorabil cum se poartă autoritățile cehe cu străinii prinși în timp ce tranzitează țara nu este întâmplător, ci face parte dintr-o strategie pusă la punct de multă vreme. Rozumek a declarat televiziunii independente pe internet DVTV că în acest fel Ministerul de Interne, mai exact Departamentul pentru Azil și Imigrație, în frunte cu directorul lui, Tomáš Hajšman, încearcă să-i descurajeze pe alți fugari să folosească teritoriul Cehiei pentru a ajunge în țara lor de destinație.

În tabăra de refugiaţi de la Bělá-Jezová
În tabăra de refugiaţi de la Bělá-Jezová

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG