Linkuri accesibilitate

CNI a observat că Vlad Filat și Ilan Shor sunt funcționari publici


…și a început să le verifice declarațiile de avere.

Comisia Națională de Integritate spune că a început să verifice declarațiile de avere ale deputatului liberal-democrat Vlad Filat și primarului din Orhei Ilan Shor, personajele principale ale scandalului care ține de o săptămână capul de afiș în Republica Moldova.

În cazul deputatului liberal-democrat Vlad Filat, CNI a iniţiat verificarea declaraţiei de venituri şi proprietăţi în baza informaţiilor apărute recent în presă care se conţin, în mare parte, şi în denunţul omului de afaceri Ilan Shor, a explicat vice-directorul instituţiei Victor Strătilă. Funcționarul a afirmat că urmează să se stabilească dacă Vlad Filat se face sau nu vinovat că nu a declarat cele cinci maşini, care i-ar fi fost dăruite de Ilan Shor, şi care au ajuns recent în garajul CNA în calitate de probe. Victor Strătilă a precizat că legea obligă funcţionarii să declare toate bunurile, inclusiv cele pe care le folosesc, fără a le avea în proprietate.

„Nu este vorba doar de maşini, dar şi de acele carduri bancare care au fost transmise unor rude ale domnului Filat. Deci, este vorba de toată informaţia care se cuprinde pentru a fi verificată.”

Vicedirectorul CNI Victor Strătilă a mai spus că e vorba de un caz „clasic de tăinuire” a bunurilor pe numele altor persoane. Însă asemenea cazuri ar ajunge rar în vizorul organelor competente şi iată de ce:

„Deoarece cazurile respective pot fi iniţiate numai atunci când acea terţă persoană declară că deţine un bun care nu este al lui, dar al altei persoane, sau când persoana care a transmis acest bun declară. În alte situaţii suntem în imposibilitate de a verifica dacă un bun declarat este sau nu al persoanei. Domnul Shor a declarat că a transmis automobile. Trebuie să vină să ne confirme că într-adevăr le-a transmis. Vom obţine şi alte informaţii din alte surse, despre cum au fost exploatate aceste automobile, în beneficiul cui au fost exploatate.”

În cazul primarului de Orhei, Ilan Shor, CNI va verifica, între altele, dacă în veniturile declarate de Shor se regăsesc şi sumele despre care acesta a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani lui Vlad Filat în schimbul unor favoruri. Din nou, Victor Strătilă:

„Paralel cu verificarea declarației se vor verifica şi acele declaraţii ale dumnealui precum că a dat anumite sume de bani. Urmează să se constate că dacă dispunea sau nu de acele sume de bani şi dacă au fost sau nu declarate.”

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice Cornelia Cozonac are rezerve că verificările iniţiate de CNI se vor finaliza cu rezultate şi iată de ce:

„Până acum CNI nu a avut nici un caz soluţionat şi nici un înalt oficial nu a ajuns să fie tras la răspundere pentru averi nedeclarate, pentru venituri neconforme cu salariul. Am rezerve că în aceste cazuri CNI va veni cu o cercetare reală şi că probele CNI vor sta la baza unor dosare care să genereze şi pedepse sau sancţiuni pentru cei doi oficiali. În cazul lui Shor e vorba de sume exorbitante. Cred că şi FISC-ul ar trebui să se autosesizeze şi să vadă dacă cei doi au plătit impozite din sumele respective. În cazul lui Shor ar trebui să existe şi impozite plătite din milioanele de dolari care le-ar fi dat ca şi mită.”

O investigație publicată azi de Ziarul de Gardă notează că deşi Shor a declarat în autodenunţul său că i-ar fi dat lui Filat mită de peste 250 de milioane de dolari, în declaraţia de avere, Shor indică venituri şi afaceri mult mai modeste. Zecile de firme controlate de Shor sunt înregistrate pe numele altor persoane, potrivit sursei citate.

Şi fostul lider liberal-democrat Vlad Filat a indicat în declaraţia de anul trecut venituri modeste, în raport cu sumele pe care le-ar fi primit de la Shor. Filat a declarat că deţine două maşini, altele decât cele cinci ridicate de CNA.

Previous Next

XS
SM
MD
LG