Linkuri accesibilitate

Cele 3 slăbiciuni ale presei de care a profitat Udrea


Elena Udrea, în campania electorală
Elena Udrea, în campania electorală

Din documentele acuzării reiese printre altele că apropiata fostului președintele Traian Băsescu era un fel de eminență cenușie a presei.

La București una din cele mai influente și mai controversate figuri politice din ultimul deceniu, fosta ministră a turismului Elena Udrea figurează într-un nou dosar de corupție. Din documentele acuzării reiese printre altele că apropiata fostului președintele Traian Băsescu era un fel de eminență cenușie a presei.

Cercetările procurorilor anticorupție în cazul deputatei Elena Udrea, fostă ministră a Turismului și Dezvoltării între 2008 și 2012, au scos la iveală cel puțin încă trei ipoteze ale legăturilor vicioase dintre politică și presă.

În dosarul Gala Bute procurorii ar fi demonstrat cu probe efective că fosta ministră și-a cumpărat capital de imagine și electoral utilizând 2 milioane de euro pentru cumpărare de spațiu la televiziunile cu mare audiență sau la cele prietene. Știrile pozitive sau neutre cu Elena Udrea erau deci cumpărate, la fel ca unele articolele din presă. B1, Realitatea Tv și ProTV se află astfel printre posturile care au primit bani pentru a-i face favoritei fostului președinte Traian Băsescu o imagine cât mai bună. Echipele de așa numiți „postaci”, adică de persoane plătite să comenteze pe forumurile ziarelor sau site-urilor cu impact și care se ocupau de imaginea Elenei Udrea și a partidului ei erau de asemenea întreținute financiar de către aceasta.

O altă ipostază este cea în care actualul purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Ovidiu Marincea, fost jurnalist la Realitatea TV încheia în timpul campaniei electorale un contract de consultanță cu Elena Udrea, potrivit unei anchete publicată de șeful Gazetei Sporturilor. Aceasta este o practică destul de răspândită în presa românească, în care politicienii profită de salariile mici ale ziariștilor, îi plătesc pentru așa zise analize politice, dar de fapt le cumpără în acest fel și tăcerea, în cazul în care apar scandaluri. Sau, dimpotrivă, pe aceiași bani politicienii sunt ajutați să-și crească notorietatea.

Tot pe o slăbiciune a mass-media s-a bazat Elena Udrea și atunci când și-a propus să controleze un mare cotidian. Piața presei scrise e ieftină acum, impactul e important pentru un politician, iar metodele de preluare pentru cineva care se află la putere sunt la îndemână.

Pe scurt, Elena Udrea s-a folosit de un om de afaceri care voia să-și prelungească un contract de cumpărare de energie de la Hidroelectrica. O metodă clasică prin care curentul ieftin produs de companiile de stat se vinde mai scump prin intermediari. Udrea i-a cerut acestuia în schimbul prelungirii contractului 5 milioane de dolari. La începutul anului 2012, Udrea ar fi primit de la acesta, printr-un intermediar, 3.800.000 de dolari, plus o creanță de 900.000 pe care omul de afaceri o deținea (ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile) la o societate comercială cu activitate în mass media, care potrivit presei centrale ar fi Evenimentul zilei.

Așadar accesul la putere i-a creat favoritei fostului președinte un acces aproape nelimitat la mijloace financiare după cum rezultă din probele strânse de procurori. Prin urmare, Elena Udrea a încercat să le utilizeze cât mai eficient, finanțând direct și indirect trusturi de presă, jurnaliști și chiar devenind patron de ziar. Totul pentru a se menține la putere și, deci, pentru a putea ține închis acest cerc vicios. Excesul de imagini și știri cu Udrea s-au întors însă împotriva ei ca un bumerang. La fel cum asocierea ei cu Băsescu s-a întors împotriva lui.

XS
SM
MD
LG