Linkuri accesibilitate

Line Skoii Vennesland Fraser: „Trebuie să se știe cu precizie cine sunt proprietarii instituțiilor media. Cu nume și prenume"


Despre nevoia de transparență în procesul electoral din R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:56 0:00

Interviu cu autoarea unui raport pe marginea alegerilor locale din R. Moldova.

Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat ieri un raport pe marginea alegerilor locale care au avut loc în R. Moldova, în luna iune. Documentul, al cărei autoare este polticiana norvegiană Line Skoii Vennesland Fraser, recomandă o mai mare indepentență bugetară a satelor și orașelor față de bugetul central, reglementari stricte cu privire la transparenta finanțării partidelor politice, a campaniilor electorale și a proprietarilor instituțiilor media.

Europa Liberă: Doamnă Fraser, ați făcut parte din delegația de observatori a Congresului Puterilor Locale și regionale de pe lângă Consiliul Europei la alegerile locale din Moldova, care au avut loc în luna iunie anul acesta și sunteți autoarea unui raport pe marginea acestor alegeri. Una dintre concluziile Dvs. este că Moldova are urgentă nevoie de o întărire a autoguvernării locale. Ce înseamnă aceasta în termeni practici?

Line Skoii Vennesland Fraser: „Asociația administrației locale și regionale din Norvegia face schimburi de bune practici cu localități din R. Moldova. Colegi de-ai noștri pun bazele democrației locale din Moldova, punând la dispoziție experiența și expertiza noastră. Sunt sigură că și Consiliul Europei va contribui mai mult la acest program."

Europa Liberă: Cum funcționeaza autoadministrarea orașelor și satelor din Norvegia? Și, pentru că sunteți o bună cunoscătoare și a situației din Moldova, putem face o comparație Norvegia-Moldova la acest capitol?

Line Skoii Vennesland Fraser: „Este foarte important pentru mine să spun că legea de autoguvernare locală din Norvegia este prima astfel de lege adoptată în lume. Legea datează din 1837 și cu toate acestea nu toate lucrurile merg perfect. Partea bună este că suntem destul de independenți și liberi să ne colectăm si administram resursele, inclusiv pe cele financiare. Suntem complet independenți de guvern, atât la nivel local cât și la nivel regional. Bugetul nostru este format din taxele locale și o contribuție care ne vine din colectarea taxelor la nivel național. Dar această contribuție care vine de la centru nu este dependentă de partidul din care face parte primarul, de exemplu. Există criterii foarte clare cum ar fi numărul de locuitori, numărul de copii școlari, numărul de copii care merg la gradiniță și așa mai departe. Avantajul acestei independențe de centru este ca noi, cei care acționăm la nivel local putem să le arătăm alegătorilor ce am facut cu acești bani, să le arătăm rezultatele votului pe care ni l-au acordat. Alegerile devin ceva cat se poate de practic, caci votand un candidat care a făcut ceva pentru localitate, atunci alegătorul intelege sensul procesului de votare si sensul democrației. Așadar, fără independența față de centru, o localitate sau o comunitate locală sau regională nu iși poate derula propriile proiecte liber. Trebuie să fie in așa fel prevederile legislative astfel încât să nu fie posibilă deturnarea de fonduri. Si, desigur, responsabilizarea alesilor. Acestia trebuie să dea socoteală pentru felul in care au administrat localitatea in fata celor care i-au ales."

Europa Liberă: Ați criticat prevederile legii moldovenești cu privire la cetățenii care locuiesc în afara țării. Și anume faptul că aceștia au dreptul să voteze dacă se află în țară la momentul votului, lucru care, spuneți Dvs., nu este in regulă, nu este conform cu recomandările Congresului.

Line Skoii Vennesland Fraser: „Înțeleg că aproximativ un milion de moldoveni trăiesc în afara țării. Noi vorbim aici despre alegeri locale, nu alegeri pentru parlament sau președinte. Adică dacă trăiești în SUA sau Norvegia, nu ar trebui să poti vota în Moldova, căci în ultimii 4 ani nu ai știut ce au făcut cei care au adminstrat orașul în lipsa ta. În alegerile locale ar trebui să voteze doar cei care trăiesc în comunitățile respective. Cât privește Găgăuzia mă bucur că s-au produs între timp schimbări. Când am monitorizat alegerile din Găgăuzia nu am fost de acord cu felul în care s-au întocmit listele de votanți, și cu faptul că se puteau adăuga orice nume se dorea pe acele liste într-o manieră neclară. Asta înseamnă că nu ai control asupra numărului de persoane care trăiesc în comunitatea respectivă. De asemenea, au fost probleme cu finanțarea campaniei electorale. Au fost și lucruri bune. De pildă, atmosfera calmă de la alegeri. Guvernul se străduiește să îmbunătățească procesul de votare. Să nu uităm ce drum lung a străbătut Norvegia din 1837 încoace. Moldova și Găgăuzia sunt democrații noi. "

Europa Liberă: Cu alte cuvinte sfatul Dvs. ar fi: Moldoveni aveți răbdare si tineti-va de treabă. Nu trebuie să inventați apa caldă, ci să aplicați rețete de succes care au fost inventate demult de alții și care functionează, sunt probate.

Line Skoii Vennesland Fraser: „Desigur! Cu atât mai mult cu cât, ca țară membră a Consilului Europei Moldova poate lua exemplul oricărei alte țări membre unde reteta este probată și a avut succes. Democrația se construiește cu răbdare si consecvență. Mergeți la vot, nu vă pierdeți speranța în democrație și într-un viitor mai bun."

Europa Liberă: În iunie, când ați fost Dvs. în Moldova la alegerile locale, începuse deja mișcarea de protest împotriva dispariției miliardului de dolari și a corupției, în general. Ați perceput o astfel de revoltă și in comunitățile mici unde ați observat alegerile?

Line Skoii Vennesland Fraser: „Da. am simțit. Am simțit că oamenii nu mai au deloc încredre în clasa poltică, pentru că nu a fost capabilă să le asigure o viața frumoasă sau că drepturile sunt respectate (cu ajutorul unor legi pe care să le adopte, a unor instituții care să funcționeze). Coruptie. Oamenii sunt dezamagiti ca politicenii au permis asta. Este trist ca oamenii își pierd încrederea în democrație."

Europa Liberă: Și in puterea lor de a juca un rol in schimbarea in bine a țării sau in administrarea țării, în alegerea drumului pentru viitor.

Line Skoii Vennesland Fraser: „ Exact asta face corupția. Trebuie adoptarea de legi și reguli stricte împotriva coruptiei, pentru a se reconstrui încredrerea cetățenilor în democrație.

Europa Libera: Se vehiculează ideea organizării unor alegeri anticipate. Că vor fi anticipate sau nu, căci la anul sunt iar alegeri, oricum, care ar fi recomandare Dvs. cu privire la organizarea următoarelor alegeri?

Line Skoii Vennesland Fraser: „Guvernul trebuie să se asigure că alegerile sunt transparente și corecte. La fel, finantarea partidelor- transparență totală. Trebuie să se știe cu precizie cine sunt proprietarii instituțiilor media. Cu nume și prenume, nu doar nume de firme, ci nume de persoane. Căci dacă un politician deține un ziar sau o televiziune, el având o agendă politică, va promova in programele televiziunii sau ziarului sau acea agendă politică. Iar asta influențează în mod incorect opinia publică. Apoi justiția. Autoritățile trebuie să asigure independența justiției de factorul politic sau guvernamental. Un guvern nu trebuie să le spună judecătorilor ce au de făcut. Dacă toate acestea funcționează la parametri normali, nici nu mai contează când sunt organizate alegeri. Aceste lucruri sunt importante și le fac oamenilor viața mai bună. Le urez succes moldovenilor atât la alegeri cât și la construirea democrației!"

XS
SM
MD
LG