Linkuri accesibilitate

„Putin câştigă în Moldova” (Bloomberg View)


„Republica Moldova a fost de la început şi este şi acum un stat eşuat” (Contributors)

Mai multe publicaţii de la Chişinău preiau o analiză semnată pe portalul Contributors de analistul politic român Valentin Naumescu. Autorul formulează un punct final al drumului european al Republicii Moldova. „Arestarea lui Vlad Filat este începutul sfârşitului unor iluzii pe care obișnuiam să le numim, din inerţie cred, „proeuropene”. Nu este startul unei revoluţii binefăcătoare a justiţiei, cum am putea crede, ci doar devoalarea unei mizerii specifice periferiei corupte a Europei şi, posibil, semnalul războiului crunt între grupări infracţionale ajunse la vârful puterilor statului”. În opinia lui Naumescu, Republica Moldova a fost de la început şi este şi acum un stat „eşuat”, creat din capul locului pentru a rămâne asistat, dinspre Est sau dinspre Vest, pe toată durata existenţei lui. „Să păstrăm un moment de reculegere pentru opţiunea proeuropeană a Chişinăului, în versiunea reprezentată de această garnitură de lideri eşuaţi, şi să nutrim speranţa, fie şi pur teoretică astăzi, a unei noi generaţii de lideri politici, capabili să evolueze, peste ani, în alt sistem de gândire şi în altă paradigmă de cultură politică” încheie analistul Valentin Naumescu.

Este preluat pe larg şi un articol de opinie despre Moldova semnat de Marc Champion pe Bloomberg View întitulat „Putin câştigă în Moldova”. Editorialistul trece în revistă evoluţiile recente de pe scena politică moldovenească, frauda din sectorul bancar, arestul liderului liberal democrat Vlad Filat, dar şi protestele din centrul Chişinăului. „Spre deosebire de cele două revoluţii democratice din Ucraina şi revoluţia "Twitter" care la adus pe Filat la putere acum în Moldova pericolul ameninţă un guvern pro-european, nu pro-rus şi nici comunist. Dacă protestele vor duce la alegeri anticipate partidele pro-ruse vor câştiga” susţine autorul. Coaliţia de guvernare ar putea rezista până la primăvară, legislaţia nu permite până atunci declanşarea alegerilor anticipate. Potrivit sursei citate, până şi cei mai optimişti diplomaţi occidentali ştiu că partidele pro-ruse ar avea de câştigat în eventualitatea alegerilor anticipate. „Aceste forţe sunt de natură să perpetueze corupţia sistemică din Moldova”.

Într-un editorial publicat de „Timpul”, Marin Basarab spune că nu îi mai înţelege pe oamenii care se mai miră de „politicienii” moldoveni. „Chipurile, i-au trădat, i-au minţit, i-au furat ş.a.m.d. De parcă ţara asta a avut vreodată politicieni”. Autorul afirmă că de la independenţă încoace, Republica Moldova a început să fie condusă de „interlopi, hoţi, violatori, traficanţi de fiinţe umane, dealeri, racheţi şi orice fel de scursori sociale, numai nu politicieni”, susţine Marin Basarab.

Într-un comentariu pe Facebook, fostul premier Ion Sturza afirmă că elitele moldoveneşti sunt „mediocre, mărunte, lacome și arogante”, iar cazul Filat este o confirmare în plus, „prostul şi îngâmfatul pe mâna lui piere!”. Filat a dorit să fie și el „bancher”, ca rivalul său. Și-a „tras” un BEM, scrie Sturza. Fostul premier sugerează că Filat a căzut în capcana rivalului său, care „l-a ajutat generos”. Miniştrii lui au promovat „ideea” BEM şi AIC. Și astfel a rămas şi fără bani, şi fără onoare. Ion Sturza susține că dacă mai e ceva de salvat, atunci e nevoie de un guvern de tehnocraţi, votat prin consens de actualul Parlament pentru un mandat de maxim doi ani. Alternativa, ar fi potrivit fostului premier, încă 200 de ani de gubernie. „Din păcate, acest lucru se poate întâmpla. Pentru că suntem mediocri, mărunţi, lacomi şi aroganţi”, încheie Ion Sturza.

EditorialistulZiarului Naţional” Victor Ciobanu crede că ceea ce se întâmplă acum în Moldova nu e politică şi nici justiţie, ci e un show sau o telenovelă. „Sunt doar roluri - de procuror, judecător, deputat, martor, învinuit. Procuratură, CNA, judecătorie, Parlament nu sunt instituţii sunt doar decor. Ca și statul Republica Moldova. Care rămâne în continuare butaforic, cu atributele la vedere, dar care nu funcționează, doar ca decor”. În opinia editorialistului, telespectatorii trebuie să aibă răbdare, pentru că telenovela va fi lungă, iar finalul - nici chiar scenariștii nu știu când va fi și cum va fi.

Comentatorul Petru Bogatu scrie pe blogul său: „e degradant să trăieşti într-un stat cumpărat de o persoană privată”. Potrivit lui Bogatu, statul, cu întreaga lui administraţie, armată, poliţie, servicii secrete şi justiţie, cu toate celelalte instituţii este condus nu de preşedinte, nu de guvern şi nu de parlament, ci „de o persoană privată care trage sforile reale ale puterii din una din multiplele lui vile, reședințe sau hoteluri”. Bogatu afirmă că în Republica Moldova nu-i de fapt nici justiţie, nici poliţie, nici procuratură, nici judecătorie. Nu sunt, cu mici excepţii, nici deputaţi, nici miniştri, nici partide. Există doar decoruri pe scena teatrului de marionete, manevrate în culise de un Păpuşar scund şi şters pe care, dacă l-ai întâlni în stradă fără gărzile sale de corp, nu l-ai lua niciodată în seamă oricât de dezvoltat ţi-ar fi spiritul de observație.

Portalul Sputnik Moldova, afiliat al intereselor mediatice rusești, publică editorialul semnat de Sergiu Praporșcic care prevestește moartea PLDM. În opinia autorului Vlad Filat trebuie să fie pedepsit, chiar dacă punerea sub acuzare și încarcerarea lui este un caz de „justiție selectivă”, procesul fiind mai degrabă rezultatul „reglărilor de conturi dintre grupările oligarhice din Moldova”. Editorialistul susține că „piatră peste piatră nu va rămâne din PLDM ca partid politic”, nu doar pentru că liderul partidului se află acum în arest preventiv și că, odată ajuns după gratii, nu va mai avea cine să asigure milioanele de euro și dolari necesare pentru menținerea structurilor de partid. Factorul determinant care va duce la prăbușirea rușinoasă a acestui partid este, la părerea lui Sergiu Praporșcic, atitudinea luată de fruntașii formațiuni, între care și premierul Streleț, care au tupeul și neobrăzarea să ceară eliberarea lui Filat.

XS
SM
MD
LG