Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat: SUA nu colaborează cu Rusia în Siria


Un SU-24 rusesc, la baza aeriană din Latakia
Un SU-24 rusesc, la baza aeriană din Latakia

Statele Unite și Rusia au semnat un memorandum privind securitatea aeriană în Siria.

Rusia si Statele Unite au pus in aplicare noi reguli menite sa reduca riscurile unor ciocniri aeriene intre avioane de lupta, aflate in misiune in Orientul Mijlociu. Care sint detaliile? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

O sursa militara de la Moscova arata ca intelegerea sugereaza posibila cooperare in lupta anti-terorista dar oficialitati americane spun ca este vorba despre un acord limitat, care vizeaza siguranta si ca acesta nu diminueaza temerile Washingtonului cu privire la campania militara ruseasca in Siria. Nu exista intentia de a identifica noi arii de cooperare sau a face schimb de informatii in Siria, a spus purtatorul de cuvint al Pentagonului.

Oficialitati militare americane s-au referit la citeva imprejurari in ultimele saptamini in care avioane rusesti s-au apropiat periculos de cele americane. In general, Washingtonul se plinge ca bombardamentele rusesti nu vizeaza gruparea Statul Islamic, ISIS, ci forte care se opun regimului Assad.

La conferinta de presa de la Pentagon, intelegerea a fost prezentata doar in termeni generali, detaliile ei raminind secrete, la cererea Rusiei.

Dupa citeva runde de convorbiri, cele doua parti au convenit in legatura cu anumite reguli de comportament si mentinerea comunicatiilor pe anumite frecvente. S-a hotarit ca avioanele sa mentina o distanta care sa ofere siguranta, fara sa se precizeze public care este aceasta distanta. Cele doua parti vor avea un sistem de comunicatii la sol, dar nu exista informatii daca este vorba sau nu de linii telefonice.

Un grup de lucru Rusia – Statele Unite va fi format pentru a se ocupa de aplicarea acordului.

Statele Unite bombardeaza de-acum pozitii ISIS din septembrie 2014, in timp de campania aeriena ruseasca a demarat doar acum o luna. La Moscova, autoritati militare au spus ca Statele Unite au acceptat ca regulile angajamentului militar convenite sa fie respectate de toti membrii coalitiei impotriva ISIS, care cuprinde Australia, Bahrain, Canada, Franta, Iordania, Arabia Saudita, Turcia si Emiratele Arabe Unite.

XS
SM
MD
LG