Linkuri accesibilitate

Manevre în Mediterana: NATO îşi testează capacitatea de intervenţie rapidă


Manevrele sunt foarte costisitoare, într-un moment in care statele NATO nu încetează să-și reducă bugetele apărării.

NATO a început luni în Marea Mediterană cinci săptămâni de manevre militare, cele mai mari din 2002 încoace, cu exerciții în Spania, Italia și Portugalia.

Numite Trident Juncture, manevrele vor testa eficacitatea trupelor Alianței pe apă, în aer și la sol. Exercițiile vor implica, de-a lungul a cinci săptămâni 36.000 de militari din 30 de țări, 230 de unități, 140 de avioane și mai bine de 60 de nave și submarine.

Alexander Vershbow la baza NATO din Trapani, 19 octombrie 2015
Alexander Vershbow la baza NATO din Trapani, 19 octombrie 2015

Vorbind la lansarea manevrelor în Sicilia, adjunctul secretarului general NATO Alexander Vershbow a declarat că scopul este de a demonstra că Alinața „poate face orice, utiliza arme convenționale dar și cele mai subtile tehnici moderne de război sau arma propagandei”.

Ultimele manevre de această amploare au fost ținute în timpul Războiului Rece dar Vershbow a apreciat luni că în acest moment situația geo-politică ar fi „mult mai instabilă”.

El s-a referit la anexarea peninsulei Crimeea și implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, la campania rusă de bombardament din Siria dar și la infiltrarea grupărilor teroriste islamice în Siria și Libia.

Manevrele sunt presupuse a avea loc într-o regiune africană imaginară numită Soroton.

Exerciții militare la baza aeriană din Trapani, 19 octombrie 2015
Exerciții militare la baza aeriană din Trapani, 19 octombrie 2015

Ucraina, Georgia, Suedia și Finlanda a fost invitată să participe, iar Rusia poate asista la manevre.

Rusia, la rândul ei, a condus manevre militare cu 45.000 de oameni anul acesta, ba chiar a efectuat manevre în Mediterana, înainte de a interveni în Siria.

In sfârșit, manevrele sunt și foarte costisitoare, într-un moment in care statele NATO nu încetează să-și reducă bugetele apărării.

Pentru NATO, principalul scop, pe lângă acela de a arăta că Alianța e gata să facă față amenințărilor, în primul rând din partea Rusiei, este de a testa eficacitatea forței de reacție rapidă, acea forță multinațională de 5000 de oameni, capabilă de a interveni in 48 ore pe flancurile sud si est.

Exerciții militare la baza aeriană din Trapani
Exerciții militare la baza aeriană din Trapani

Criza din Ucraina și anexarea Crimeei de către Rusia au arătat necesitatea unei asemenea forțe.

Țările est-europene o văd axată în special asupra regiunii lor, în vreme ce SUA, Franța și Anglia ar dori ca respectivele unități să poată fi folosite și în afara teritoriului NATO, în Siria sau Libia, motiv pentru care actualele manevre au loc în marea Mediterană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG