Linkuri accesibilitate

Statele Unite: în căutarea unui nou președinte al Camerei Reprezentanților


Paul Ryan, un posibil înlocuitor

Liderii republicani încearcă să-l convingă să preia funcția pe deputatul de Wisconsin, Paul Ryan, fost candidat la vice-presedinția Statelor Unite.

In Statele Unite, Congresul revine dintr-o scurta vacanta cu misiunea de a-si alege un nou presedinte al Camerei Reprezentantilor. Care sint sansele rezolvarii acestei situatii? – O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Dupa cum se stie in urma demisiei actualului presedinte al Camerei Reprezentantilor, John Boehner s-a declansat o lupta intre diverse factiuni ale Partidului Republican, care detine majoritatea in ambele camere ale Congresului. Pe acest fond, adjunctul domnului Boehner s-a retras si el din cursa si acum, liderii republicani incearca sa-l convinga sa preia functia pe deputatul de Wisconsin, Paul Ryan fost candidat la vice-presedintia Statelor Unite si presedinte al Comisiei pentru Căi si Mijloace. Numai ca Ryan a spus pina acum ca nu vrea functia.

Pozitia este considerată vatamatoare pentru cariera politica a unei tinere sperante, cum este Ryan, tocmai pe fondul diviziunilor din Congres, care duc la conflicte si blocaje. Dar partidul ii cere lui Ryan ajutor in acest moment dificil, mai ales ca este in plina desfasurare si campania prezidentiala si republicanii au nevoie de unitate, nu dezbinare. Daca pina la urma Ryan nu se lasa convins, altii 5-6 membrii sint dispusi sa intre in cursa pentru aceasta a treia pozitie in stat, ca ordine de succesiune. Ceea ce creaza probleme suplimentare si probabil ii da deputatului Ryan de gindit este ceea ce urmeaza pe plan legislativ.

La inceputul lui noiembrie Congresul trebuie sa ridice limita pina la care statul american se poate imprumuta, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. In plus sint in desfasurare convorbiri bugetare delicate in incercarea de a se evita inchiderea temporara a guvernului federal, peste doua luni. Toate astea inseamna ca daca nu-si negociaza preluarea functiei cum trebuie, Ryan poate deveni in doua luni la fel de neputincios ca si Boehner, acum.

In plus, daca are ambitii prezidentiale, Paul Ryan stie ca in istoria Americii doar patru fosti presedinti de Camera au obtinut nominalizarea partidelor si doar unul a cistigat – James Polk in 1844.

XS
SM
MD
LG