Linkuri accesibilitate

Liderii platformei civice DA cer autorităților moldovene să facă publice toate dosarele politicienilor cu care aceştia se şantajează reciproc


Care sînt planurile celor două tabere protestatare din centrul Chișinăului.

Unul din liderii Platformei Civice Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat Europei Libere că ridicarea imunității parlamentare lui Vlad Filat și anchetarea acestuia pentru corupție pare a fi o reglare de conturi între doi oligarhi.

Andrei Năstase, unul dintre liderii protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, a spus că platforma DA îşi va amplifica protestele şi va diversifica modalitatea de protest. Paralel, va colecta semnături pentru iniţierea unui referendumum privind alegerea președintelui direct de către cetățeni.

„Ieri a fost o reglare cu conturi între doi oligarhi, în încercarea reușită, cred că, de a consolida regimul criminal în jurul unei persoane, pe nume Plahotniuc, prin excluderea concurenţială a altui oligarh, complice la fărădelegile lui Plahotniuc, Filat. S-a întâmplat acest lucru în pofida faptului că noi am cerut demiterea lui Gurin, care este contestat de întreaga societate, şi în mod normal asta trebuie să se producă – curățirea organelor de drept, depolitizarea lor, decriminalizarea lor, iar apoi recurgerea la nişte anchete echitabile, independente, care să ducă la trimiterea în judecată a lui Filat, a lui Plahotniuc, a lui Voronin, a lui Ghimpu, a întregii clase politice care s-a făcut complice la furtul miliardului, aşa cum o spune raportul Kroll în prima lui fază”.

Protestatarii din faţa sediului guvernului cu care am reuşit să stau de vorbă au continuat să comenteze filmul reţinerii lui Vlad Filat de ieri, dar au spus că nu-şi strâng corturile şi nu renunță la demonstrații.

Doamna Ana a fost actor de teatru. Mai mult din jenă, nu vrea să-şi spună numele complet. O întreb ce a înţeles din ședința de joi de la Parlament:

„Să nu ne dăm pradă sentimentelor care au fost făcute ieri, fiindcă au fost într-adevăr un teatru cât de cât, eu îl socot, teatru regizat. Numai cu presiunea cetăţenilor Republicii Moldova vom dobândi absolut tot ce merităm”.

Anatolie Ivanesi din Chişinău a trecut pe la orăşelul de corturi al platformei civice DA. Zice că şi el este protestatar, chiar dacă nu stă în piaţă non-stop. În timp ce discut cu el intră în vorbă şi Vladimir Ciobanu de la Tomai, raionul Leova, care zice că rămâne să doarmă în cort de mai bine de o lună.

Europa Liberă: Cea ar trebui să urmeze, iată dumneavoastră ca cetățean cum credeți?

Anatolie Ivanesi: „Reţinerea în primul rând a domnului Plahotniuc. În primul rând. Reţinerea domnului Şor”.

Europa Liberă: Dar o să urmeze asta?

Anatolie Ivanesi și Vladimir Ciobanu
Anatolie Ivanesi și Vladimir Ciobanu

Anatolie Ivanesi: „Nu, dacă n-o să insistăm şi n-o să facem noi ordine n-o să urmeze”.

Vladimir Ciobanu: „Dacă noi n-o să înţelegem şi n-o să punem presiunea asupra lor ca să-i răsturnăm odată şi odată de la putere. Vom sta aici până la capăt”.

Europa Liberă: Dar credeţi că dosarul acesta al lui Filat se va încheia cu vreo sentinţă?

Anatolie Ivanesi: „Depinde de ce decizie va lua Plahotniuc. Părerea mea e aşa. El e dirijorul principal. Sunt imprevizibili în acţiunile lor”.

Vladimir Ciobanu: „Nouă ne trebuie să răsturnăm guvernarea asta, şi nu guvernarea, parlamentul, pentru a pune oligarhii şi poporul să formeze alt parlament şi alt guvern curat”.

În tabăra socialiştilor şi a Partidului Nostru reţinerea fostului premier Vlad Filat este văzută ca un mic trofeu al manifestărilor de stradă. Cel puțin asta îmi spune Lidia o activistă din partidul lui Renato Usatâi. Ea îl vede pe Filat deja după gratii.

„Urmează căderea întregului guvern şi plecarea lui Timofti de la guvernare, alegeri anticipate. Ceea ce a făcut Filat în toată perioada de când este în politică este o infracțiune gravă asupra întregii ţări. Şi-a trădat poporul, nu s-a ținut de cuvânt, ne-a adus la sapă de lemn”.

„Vom sta aici până când nu-i vom scoate pe toţi din Parlament care n-au făcut nimic numai au furat şi amăgit”.

În timp ce protestatarii Platformei DA au alcătuit lista celor pe care îi vor ruga insistent să se retragă din peisajul politic, susținătorii lui Renato Usatâi şi Igor Dodon spun că doar declanșarea anticipatelor i-ar putea mulțumi.

XS
SM
MD
LG