Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Rămîne întrebarea ce se va întîmpla în acest Parlament, dacă va fi demis actualul guvern...”


Interviul dimineții cu un analist și om politic în actualitate.

Se intră într-o nouă criză politică? Este întrebarea de fond pe care ne-o punem astăzi, împreună cu invitatul nostru matinal, analistul politic Oazu Nantoi, după ce ieri fostul premier moldovean, Vlad Filat, lider al partidului liberal-democrat din coaliţia guvernamentală, a fost reținut de procurorii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, fiind bănuit de corupere pasivă și trafic de influență în frauda bancară din Republica Moldova şi după ce și-a pierdut imunitatea parlamentară.

Europa Liberă: Ne-aţi declarat ieri, într-o intervenţie, că Vlad Filat a primit şi primeşte cele mai multe lovituri din partea lui Vlad Plahotniuc din motiv că a acceptat regulile de joc ale acestuia la momentul creării coaliţiilor de guvernare - trei au fost până acum. V-aş ruga să ne explicaţi.

Oazu Nantoi: „Anul politic 2009 a fost unul turbulent – evenimente din 7 aprilie, urmate de alegerile anticipate din 29 iulie 2009, primele alegeri după care a devenit posibilă constituirea unei coaliții care s-a declarat una proeuropeană, în situația când societatea era foarte profund polarizată conform criteriului comuniști, anticomuniști. Cu toate că mai multe persoane din cadrul coaliției proeuropene foarte confortabil s-au simțit pe timpuri în rândurile Partidului Comuniștilor. Dar așa este nivelul de cultură politică a societății noastre.

Pe acest fundal, de polarizare profundă, de antagonizare a societății noi nu știu cum am trecut cu tăcerea faptul că negocierile în jurul creării acestor coaliții proeuropene au fost unele netransparente, au avut loc doar la nivelul liderilor, ceea ce este anormal din punct de vedere al democrației interne a partidelor ce au făcut parte din aceste coaliții. Și ulterior noi am aflat că, pe lângă Acordul de coaliție, acești lideri au partajat între ei funcțiile de drept care apriori nu sunt partajabile într-un stat de drept. E vorba de justiția noastră, de Procuratură, de CNA. Repet, noi atunci, fiind nepregătiți pentru a înțelege corect ceea ce se întâmplă în interiorul procesului politic, nu am acordat atenția cuvenită acestui fapt. Dar în ultima instanță s-a observat că în interiorul acestor coaliții apar tensiuni.

Probabil lumea mai ține minte încercările cam stângace ale dlui Filat, care era prim-ministru şi a lansat un șir de acțiuni, a venit la sfat cu poporul. Și totuși în societate au apărut rumori despre păpușar, despre faptul că structurile de stat sunt controlate de dl. Plahotniuc din interiorul acestei coaliții și acest contrast profund izbitor între intențiile declarate, că devenim o țară europeană, și modalitatea în care s-a procedat la momentul formării acestor coaliții a răbufnit în destrămarea acestor coaliții. Și a răbufnit într-o luptă acerbă pentru controlul asupra structurilor de stat în situația când, spre regret, fenomenul de corupție în opinia mea personală a devenit unul comun pentru toate componentele acestor coaliții proeuropene.”

Europa Liberă: Sunteţi, dle Nantoi, vice-preşedinte în formaţiunea politică în devenire pe care o construiţi împreună cu Iurie Leancă, fostul coleg al lui Vlad Filat. Vreau să vă întreb dacă, în aceste condiţii descrise de Dvs., formaţiunea care are trei deputaţi în Parlament ar putea fi la un moment dat fi partener de dialog şi, eventual, de guvernare cu partidul lui Vlad Plahotniuc, într-o variantă în care se va încerca menţinerea unei coaliţii de guvernare proeuropene?

Oazu Nantoi: „În primul rând, eu consider că este prematur să ne gândim la ceea ce va fi cu crearea noii coaliții în situația când rămâne în suspans Guvernul Streleț, ceea ce noi numim Guvernul Streleț. Dl Streleț, care a devenit și liderul Partidului Liberal Democrat, în situația în care dl Filat s-a retras, a declara că nu are de gând să demisioneze. Și rămâne deschisă întrebarea ce se va întâmpla în parlamentul Republicii Moldova: va fi demis acest Guvern sau nu?

Dacă va fi demis acest Guvern, atunci sigur că situația va deveni una foarte stresantă, deoarece nimeni nu a anulat perspectiva alegerilor prezidențiale și totodată Parlamentul poate fi dizolvat în situația când nu va fi capabil să creeze un nou Guvern, conform Constituției în nu mai puțin de două tentative eșuate pe durata a 45 de zile.

Acum nu sunt gata să vă răspund la întrebarea Dvs., însă din ceea ce se întâmplă în interiorul clasei politice eu sunt dispus să cred că ar putea să existe un scenariu de creare a unei coaliție de centru-stângă. Deoarece din comportamentul Partidului Comuniștilor, mai bine zis din ceea ce a rămas din Partidul Comuniștilor, reiese că acest partid este subordonat dlui Plahotniuc, părerea mea personală, și dacă mai adăugăm la aceasta și voturile socialiștilor, atunci ar putea fi creată o coaliție de centru-stânga moldovenească, ghidată de Federația Rusă, și care va fi peste toate capabilă să aleagă și un șef de stat.”

Europa Liberă: Voi insista şi vă întreb: Dvs. vă regăsiți într-o formațiune politică - parteneră de discuție cu formațiunea lui Vlad Plahotniuc?

Oazu Nantoi: „Parteneri de discuție da. Eu ce vreau să spun e că, spre regret, în societatea noastră cultura dialogului politic totalmente lipsește. Eu iarăși revin la constatarea tristă că acele negocieri în jurul creării coalițiilor au fost absolut netransparente. Partener pentru un dialog deschis cu cărțile pe masă da, dar continuarea practicii unui stat captiv, categoric nu.”

Europa Liberă: Apropo de liberal-democraţi. Există, din ce se vede, două variante: fie rămân, fără Filat, dar împreună cu Streleț în coaliţie, şi atunci ar putea să fie nevoie de votul deputaţilor din grupul Leancă, sau a altora, de la socialişti sau comunişti, ca să se evite anticipatele. Fie liberal-democrații trec în opoziţie, şi atunci anticipatele ar putea fi mai probabile, cu şansa de a fi evitate doar dacă se formează o coaliţie de stânga sau de centru-stânga. Care variantă vi se pare mai probabilă?

Oazu Nantoi: „Eu totuși pornesc de la ideea că astăzi alegerile anticipate convin doar proiectelor politice moscovite: e vorba de Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru.”

Europa Liberă: Dar o coaliție de centru-stânga sau de stânga și anticipate nu ar fi același lucru?

Oazu Nantoi: „Eu consider că nu ar fi același lucru. Eu consider că nu trebuie să ne temem de alegeri anticipate în situația când sondajele arată nu se știe ce. Societatea trebuie să treacă prin acest test al alegerilor, nu trebuie să ne temem de alegeri, deoarece nu s-a câștigat nimic pe durata a peste 20 de ani când noi am mers pe calea căutării răului mai mic și evitării alegerilor, deoarece ne temeam de revenirea comuniștilor sau a nu știu cui la putere.”

Europa Liberă: Cum vi se pare, se ajunge la anticipate?

Oazu Nantoi: „Eu consider că e mai probabil un proces de instabilitate politică cronică care ar putea să dureze până la următoarele alegeri parlamentare. Sigur că acest scenariu pare a fi unul foarte nepopular, însă, pornind de la ceea ce avem noi în Parlament și în societate, eu nu exclud acest scenariu. Eu consider că este cel mai probabil și aș fi preferat ca societatea să folosească acest interval de timp pentru ca în interiorul ei să apară o alternativă cu adevărat democratică, și cu adevărat europeană pentru actuala clasă politică.”

Europa Liberă: O întrebare despre democraţi. Autosuspendare ieri a liderului neformal al acestui partid, Vlad Plahotniuc, din funcţia de vice-preşedinte şi în general de membru al partidului. Ce credeţi?

Oazu Nantoi: „Eu consider că aceasta este un truc. Deoarece au fost timpuri când nimeni nu știa cine este dl Plahotniuc (un jurnalist cunoscut de-al meu chiar se căia că nu poate găsi nicio poză fotografică pentru a publica un articol despre dl Plahotniuc). Acum dl Plahotniuc a revenit la ceea ce a fost până la apariția sa în public, neocupând nicio funcție formală. Dumnealui controlează structurile de stat și așa va rămâne, cred, cel puțin așa rezultă din opinia care s-a creat pe durata acestor ani. Dl. Plahotniuc nu are nevoie de funcții formale pentru a putea controla structurile de stat.”

Europa Liberă: Vlad Filat a lăsat ieri clar de înţeles că a existat o aparenţă de înţelegere în coaliţie că procurorul va veni în parlament să-şi dea demisia. Sugera că i s-a întins o cursă, că plătește pentru că a insistat pe asta. Credeţi că mai pot fi avute în vedere demisii ca cea a procurorului, a şefului CNA, CEC, în actualele condiţii?

Oazu Nantoi: „Aceste demisii pot avea loc doar în urma presiunii din partea societății, presiunilor dure și consecvente, și coerente din partea societății.”

Europa Liberă: Vor exista aceste presiuni?

Oazu Nantoi: „Nu sunt gata să vă răspund afirmativ, dar eu consider că ele sunt necesare.”

Europa Liberă: Dl Nantoi, să admitem că vinovăția lui Vlad Filat este stabilită și el este pedepsit. Poate acest lucru să însemne un punct de plecare pentru alte noi dosare, de exemplu, ar putea să fie pedepsit vreun participant la faimoasa vânătoare din Pădurea Domnească?

Oazu Nantoi: „Înainte de a vorbi despre Pădurea Domnească, noi trebuie să ne aducem aminte că există restanțe în ceea ce privește 7 aprilie 2009. Noi trebuie să

Nu aș fi vrut ca dl Filat să fie un fel de țap ispășitor sau un fel paratrăsnet pentru a demonstra cuiva că, iată, și noi luptăm cu corupția, iar sistemul unui stat captiv și corupt să rămână intact...

ne dăm seama că, indiferent de ceea ce ar putea fi acuzat dl Filat, ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani presupune complicitatea mai multor funcționari de stat, politicieni și a celor care adoptau decizii din umbră.

Să ne aducem chiar aminte şi de primul raport al companiei „Kroll”. Este extrem de important ca în societate să apară un precedent când un politician care a deținut funcții înalte să apară în fața justiției și acest act de justiție să fie unul corect, imparțial, și să se desfășurare în fața societății. Dar eu cred că situația este atât de gravă, încât eu nu aș fi vrut ca dl Filat să fie un fel de țap ispășitor sau un fel paratrăsnet pentru a demonstra cuiva că, iată, și noi luptăm cu corupția, iar sistemul unui stat captiv și corupt să rămână intact.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:44 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG