Linkuri accesibilitate

Plîngerile lui Serghei Lavrov în Duma de Stat


La sesiunea Dumei de Stat de astăzi de la Moscova
La sesiunea Dumei de Stat de astăzi de la Moscova

Statele Unite nu au acceptat invitația Rusiei să-și coordoneze mai profund acțiunile militare în Siria.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a plâns că Statele Unite au refuzat să coopereze mai strâns cu Rusia în campania aeriană rusească în Siria. Această campanie a fost principala temă a unei sesiuni de audiere a lui Lavrov în Duma de Stat de la Moscova.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Statele Unite nu au acceptat invitația Rusiei să-și coordoneze mai profund acțiunile militare în Siria.

Vorbind la audieri în Duma de Stat, Lavrov a spus că propunerea a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale la New York la sfârșitul lunii septembrie.

„Am propus să fie trimisă la Moscova o delegație de experți militari ca aici să ne înțelegem asupra unei serii de pași comuni, iar după aceea am fi fost gata să trimitem noi la Washington o delegația de nivel înalt în frunte cu premierul Dmitri Medvedev însoțit de militari, reprezentanți ai serviciilor speciale, Ministerului de Externe”.

„Ni s-a răspuns că nu pot trimite delegația la Moscova și nici să primească o delegație la Washington nu pot, iar singurul lucru care-i interesează pe colegii americani este să ne înțelegem asupra pașilor care ar permite evitarea incidentelor. Este păcat”.

Lavrov a mai spus că Siria este singura țară care a solicitat intervenția Rusiei, iar dacă o asemenea solicitare va veni și din Irak, decizia va fi luată de președintele Vladimir Putin.

Statele Unite se află în fruntea unei coaliții de câteva zeci de țări care efectuează de anul trecut lovituri aeriene în Irak și Siria împotriva grupării Statul Islamic. Rusia a spus și ea că ținta principală a campaniei sale începute la 30 septembrie este tot gruparea Statul Islamic.

Dar Washingtonul, alte capitale occidentale și opoziția siriană au spus din primele zile că loviturile aeriene rusești țintesc mai ales în alți oponenți ai președintelui Bashar al-Assad, un vechi aliat al Moscovei. Loviturile aeriene rusești au loc în provincii unde prezența grupării Statul Islamic este minimă. Președintele american Barack Obama a spus că decizia Rusiei să sprijine un dictator ca Assad este o greșeală.

Marți, Statele Unite au spus că un avion rusesc s-a apropiat deasupra Siriei de un avion american în raza de identificare vizuală.

Moscova a răspuns astăzi că avionul rusesc SU-30CM s-a apropiat de cel american la 2-3 kilometri ca să-l identifice, nu ca să-l sperie.

Ministrul american al apărării Ashton Carter a spus tot marți la Boston că Statele Unite poartă convorbiri cu Rusia despre proceduri de securitate în aer deasupra Siriei, unde rușii ar trebui să acționeze profesionist și să respecte norme elementare de siguranță:

„Însă nu ne putem deocamdată asocia mai mult cu abordarea Rusiei în Siria pentru că este greșit gândită strategic și mioapă. Este așa pentru că încearcă să combată extremismul, fără să lucreze în același timp la promovarea unei tranziții politice”.

Statele Unite consideră că soluția în războiul civil din Siria care durează de peste patru ani este plecarea președintelui sirian Bashar al-Assad și înlocuirea lui cu un guvern de tranziție.

De la începutul campaniei aeriene rusești în Siria, Turcia s-a plâns de câteva ori că Rusia i-a violat spațiul aerian, amenințând că va răspunde dacă asemenea incidente cort mai avea loc. NATO a promis că va apăra Turcia de orice ameninţare, fiind gata să trimită trupe daca va fi nevoie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG