Linkuri accesibilitate

Un popor de pesimiști: rezultatele ultimului sondaj privind „starea națiunii” în R.Moldova


Un sondaj realizat printre protestatarii de la Chișinău, experți, dar și în rândul populației „pasive”.

Ce i-a scos pe oameni în stradă la Chișinău? Ultimul sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor printre protestatari, experți dar și în rândul populației „pasive” încearcă să schițeze un răspuns, care s-ar putea rezuma în „pierderea încrederii” sau absența unei „perspective”. Aproape 80% din cei intervievați sunt de părere că țara merge în direcția greșită. 60% sunt de părere că viața este mai proastă decât acum doi ani (opinie care nu este împărtășită de experți). 55 % se declară oricum neinteresați de politică și peste 46 % nu ar ști cu cine să voteze sau nu ar vota la următoarele alegeri.

Sondajul realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor confirmă tendinţe negative surprinse şi de un alt sondaj realizat recent de CBS-AXA şi anume nemulțumirea în creştere a cetățenilor cauzată de situaţia în ţară, neîncrederea tot mai pronunţată în politicieni, partide şi instituţii ale statului şi dezamăgirea faţă de actuala guvernare. Expresia acestor tendinţe sunt protestele din centrul capitalei spune vicepreşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor Andrei Dumbrăveanu:

„Ceea ce se întâmplă mai bine de o lună în centrul capitalei este o expresie cumulativă a mai multor factori: a sărăciei, în primul rând, a indiferenței oamenilor politici, a deziluziilor politice din partea unei bune majorități a populației.”

Preşedintele Asociaţiei Victor Mocanu spune că dezamăgirea în actuala guvernare este foarte pronunţată:

„Respondenţii consideră că nu poate fi vorba de o guvernare bună deoarece ei au promis la începutul guvernării că Republica Moldova va fi un stat social, dar în ultima instanţă avem o guvernare discreditată, cum spun ei, sau că noţiunea de stat a fost terfelită călcată în picioare.”

Potrivit sondajului, partidele din actuala coaliţie de guvernare sunt în declin, iar partidele de stânga PSRM şi „Partidul Nostru” câștigă teren. În eventualitatea unor alegeri parlamentare PSRM şi „Partidul Nostru” ar putea acumula la un loc peste 40 la sută din sufragii, faţă de 27 la sută cât ar putea obţine partidele din actuala coaliţie PLDM, PL şi PD. În parlament, potrivit sondajului, ar mai putea ajunge PCRM, Partidul Popular European şi formaţiunea deocamdată inexistentă a Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Aşa s-ar repartiza voturile celor din tabăra decișilor. Datele sondajului arată însă că aproape jumătate din respondenţi spun că nu ştiu cu cine să voteze sau că nu vor participa la vot.

La capitolul încredere în politicieni opţiunile diferă funcţie de grupul chestionat. Protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale scot în prim plan pe fosta ministră a educaţiei Maia Sandu, urmată de liderii Platformei Demnitate şi Adevăr. Protestatarii din scuarul Parlamentului optează pentru liderul socialiştilor Igor Dodon şi liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi.

Fiecare al doilea respondent crede că toate revendicările protestatarilor din centrul Chişinăului ar fi justificate. Unul din patru respondenţi spun că unele ar fi nelegitime. Printre acestea, probabil ar fi şi declanşarea alegerilor anticipate, idee care este susţinută de 66 la sută dintre respondenţi. Cam tot atâția spun că nu cred că actualul Guvern Streleţ poate schimba situaţia spre bine. O altă revendicare a protestatarilor şi anume alegerea preşedintelui prin votul direct al tuturor cetăţenilor este susţinute de 79 la sută din respondenţi. Pe de altă parte, fiecare al doilea spune „nu am încredere în nimeni” atunci când este întrebat pentru cine ar vota la funcţia de şef al statului. Mai mult de jumătate de respondenţi se arată convinşi că revendicările protestatarilor vor fi în totalitate sau parțial realizate. Printre protestatari această convingere este aproape unanimă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG