Linkuri accesibilitate

Centrala de la Cuciurgan, ce electric este-un ban...


ANRE neagă. Liderii platformei DA cer lichidarea firmelor „căpuşe”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a negat că prețul curentului cumpărat de la centrala Cuciurgan de 6,8 cenți americani pentru kilowatt ar fi de aproape patru ori mai mare decât ar trebui să fie. Dezmințiri asemănătoare a făcut și Ministerul Economiei, după ce premierul Valeriu Streleț a cerut o investigație penală în privința afirmațiilor că diferența de preț ar fi încasată de o firmă considerată „căpușă” Energokapital. În această chestiune s-a pronunțat și Platforma Civică DA. Relatează Valentina Basiul.

Ministrul adjunct al Economiei Valeriu Triboi şi doi dintre directorii ANRE Sergiu Ciobanu şi Octavian Lungu au declarat vineri că cifrele vehiculate de unii experți că ar reprezenta prețul real de import al curentului de la centrala de la Cuciurgan sunt nefondate şi reprezintă doar costurile de producție, nu şi costul gazelor.

În noiembrie 2014, Ucraina a sistat exporturile de energie electrică. Până la acea dată jumătate din curentul livrat în Republica Moldova era importat din Ucraina, iar un sfert era cumpărat de la centrala de la Cuciurgan. Din decembrie anul trecut, în urma unui concurs, circa două treimi din curent este cumpărat de la Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, deţinută de concernul rus Inter RAO EES.

Potrivit ministrul adjunct al Economiei Valeriu Triboi, firma Energokapital de la Tiraspol, despre care unele voci susțin că ar fi una căpușă, este furnizorul desemnat de către cei de la Cuciurgan.

„Orice întreprindere care produce din toată lumea are un furnizor şi atunci furnizorului îi dă un preț mai avantajos. Noi acum suntem în căutare de furnizori care să aducă o energie mai ieftină. Şi în acest context facem tot posibilul ca să ne interconectăm la piaţa europeană, deoarece cunoaștem astăzi energia pe care am putea-o cumpăra din România este mai ieftină, ceva la 3 eurocenţi pentru un kilowatt. Şi sper că în maxim doi ani vom avea aceste interconexiuni”.

Directorul ANRE Sergiu Ciobanu a spus că după informațiile apărute în presă a cerut o analiză obiectivă a cifrelor de import a energiei electrice pe ultimii patru ani. Conform acestora, datele vehiculate de 1,8 cenți per kilowatt-oră, presupusul preţ real de import a energiei electrice, nu corespuns adevărului. Analiza ar fi arătat că 80% din prețul curentului produs din gaze naturale reprezentă costul gazelor, iar asta ar constitui undeva la 5 cenţi.

„Şi vreau să vă spun că noi am mers doar pe formula ştiinţifică să vedem ca preţuri ce ieşim la costul unul kilowatt din energie electrică produsă pe gaze”.

Despre firmele căpuşă la procurarea de energie electrică de la Cuciurgan au vorbit zilele trecut expertul Sergiu Tofilat şi fostul premier Ion Sturza. Ei au sugerat că schemele ar fi protejate de demnitari de la Chişinău şi Tiraspol, unii dintre aceștia fiind şi beneficiarii afacerii.

Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, care semnează în numele entității Consiliul Marii Adunări Naţionale, au dat publicității vineri o declarație prin care cer lichidarea firmelor căpuşe şi a schemelor prin intermediul cărora cetățenii ar fi jefuiţi cu 13 milioane de dolari lunar. Alte doleanțe ale lor, rostite de Valentin Dolganiuc, e ca toate companiile din energetică să fie verificate minuțios, iar sistemul naţional să fie conectat cât mai grabnic la cel european.

„După anul 2009, cei care au ajuns la guvernare în loc să demoleze schemele criminale de furt din sistemul energetic ale regimului comunist, din contră le-au perfecționat şi chiar le-au suplinit cu altele noi. În loc să fie diversificate sursele de alimentare cu energie electrică guvernanții păstrează doar o singură sursă, astfel atentând la independență energetică a republicii. Acest lucru se face intenționat din două motive: 1. Păstrarea Republicii Moldova pe orbita sistemului energetic estic controlat de către Rusia şi 2. posibilitatea de a crea firme intermediare care aduc profituri de zeci de milioane, de dolari desigur”.

Ceilalţi protestatari, membrii şi simpatizanții socialiștilor şi a Partidului Nostru au criticat membrii ANRE şi le-au cerut demisia pentru că ar fi permis nemotivat majorarea tarifelor, care între timp au fost suspendate.

În eventualitatea în care tarifele aprobate vor intra totuşi în vigoare, viceministrul Economiei Valeriu Triboi a declarat că autorităţile au găsit bani pentru oferirea de compensații familiilor social-vulnerabile. De altfel, situația din sectorul energetic va fi dezbătută în prima şedinţă a Legislativului, programată pentru săptămâna viitoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG