Linkuri accesibilitate

Demnitate, adevăr, proteste. Guvern. Dialog?


Unii protestarii spun că nu pot să nu profite de disponibilitatea guvernării de a începe dialogul.

Liderii Platformei Civice Demnitate și Adevăr spun că vor accepta îndemnul puterii de a participa săptămâna viitoare la dialog pentru încheierea unui pact social, întitulat „Pentru Moldova”. Propus joi de primul ministru, președintele parlamentului și șeful statului, acest pact ar avea scopul să găsească o soluție pentru încheierea protestelor îndelungate și îndeplinirea unor revendicări ale protestatarilor.

Liderii platformei DA spun că nu se așteaptă deloc ca puterea să fie pregătită să cedeze la revendicărilor lor​. Totuşi, aşa cum ne-a spus unul din ei, Valentin Dolganiuc, protestarii nu pot să nu profite de disponibilitatea guvernării de a începe acest dialog.

“Invitaţia am acceptat-o şi vom merge la aceste întâlniri cu o declaraţie, ca să punem punctele pe I. Cerem ceea ce am cerut la Marea Adunarea Naţională din 5 aprilie: imediat trebuie demis procurorul general, directorul CNA, guvernatorul BNM…preşedintele CSJ. Acestora trebuie să le fie pornite dosare penale pentru inacţiune soldată cu furtul miliardului. În lipsa acestor acţiuni, toate sunt baloane de săpun,” ne-a explicat Dolganiuc.

“Am cerut aceste demisii încă la Adunarea Naţională din 5 aprilie. Nu am fost auziţi atunci, nu am fost auziţi nici la acţiunile noastre ce au urmat, de aceea au apărut şi alte revendicări. Cu toate acestea noi acceptăm dialogul şi vom veni la întâlnire cu o declaraţie în care vom lista revendicările noastre.”

Se va mai insista pe alegeri anticipate, ca la acţiunile de protest de acum câteva săptămâni, l-am întrebat pe Valentin Dolganiuc:

“Alegerile anticipate au apărut ca pârghie de presiune, după ce revendicările legate de demisii au fost ignorate. A fost ceva logic în acea situaţie. Dar acum noi am etapizat revendicările noastre: la prima etapă e necesară investigarea fraudei. Aceasta poate să înceapă doar după de miterea vinovaţilor. Explicaţi-mi şi mie: de ce Drăguţanu trebuie să continue să beneficieze de salariul său, 70 de mii pe lună, dacă nu a fost capabil să preîntâmpine furtul unui milliard din bănci?”

În opinia Liliei Carasciuc de la Transparency International, organizaţie internaţională ce monitorizează nivelul corupţiei şi a politicilor de luptă cu corupția, apelul autorităţilor şi răspunsul protestatrilor ar putea permite un compromis. Totul s-ar putea bloca, mai spune Lilia Carasciuc, de demisiile cerute, pe care şi ea le consideră absolut necesare:

„Aşa cum am spus şi trei săptămâni în urmă într-o declaraţie: acum preşedintele nu poate fi demis pentru că ar fi anticonstituţional, Parlamentul nu poate fi dizolvat, pentru că legea nu permite, dacă cerem demisia guvernului, vom întârzia implementarea acordului de asociere. Nu acestea sunt persoanele capurile cărora trebuie să zboare.

Dar, dacă noi dorim să scoatem tensiunea din societate, trebuie să ne amintim că au fost o serie de persoane, şefi de instituţii, care erau responsabile pentru combaterea corupţiei, pentru prevenirea acestui scandal, şi nu doar scandal, dar o pierdere colosală pentru economiai Republicii Moldova, iar aceste persoane nu fac altceva decât să arate cu degetul unul la altul… Şi eu consider că suntem într-o situaţie de force major şi toate aceste persoane trebuie să plece: procurorul general, şeful CNA, guvernatorul BNM.”

După ce joi a semnat, alături de şeful statului şi speaker, un apel public către dialog cu protestarii, premierul Streleţ s-a confruntat verbal într-o emisiune la Jurnal TV cu unul din liderii Platform ei DA, Andrei Năstase. Premierul a afirmat că Guvernul ar fi gata să răspundă revendicărilor demonstranţilor, ba chiar a a admis că-şi va da demisia în caz de nereuşită, dar că protestele ar trebui să înceteze.

Corturile vor rămâne în stradă, spune pe de altă parte Valentin Dolganiuc:

„Ei deja ne-au atras într-o cursă, numită “război de rutină”. Acum ei mizează pe faptul că oamenii vor îngheţa şi se vor retrage. Dar corturile vor rămâne acolo, în piaţa. Cu cât mai lungă va fi inacţiunea autorităpţilor, cu atât tensiunea va creşte.”

Un răspuns la apelul puterii a formulat şi preşedintele PSRM, Igor Dodon, unul dintre liderii protestelor stângii care și-au montat corturile în fața Parlamentului. Dodon spune că nu are ce negocia „cu guvernarea oligarhică și euro-unionistă”.

”Unica discuție poate fi despre demisia tuturor conducătorilor si stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, a conchis Dodon.​

Previous Next

XS
SM
MD
LG